Se anunță un sezon gripal extrem de sever, cu gripa de tip B ce afectează mai ales copiii!

Mihaela Călin

Ministerul Sănătății, prin Centrul pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile, a emis o avertizare cu privire la evoluția infecțiilor respiratorii acute și a gripei în sezonul 2017-2018. Vezi mai jos ce tulpini de gripă circulă anul acesta si care sunt cele mai afectate categorii de persoane, în funcție de virus, potrivit www.netmums.com.

La nivel național, numărul total al cazurilor cu infecții respiratorii acute (gripă clinic, IACRS și pneumonii) a fost de aproape 75.000, cu 26% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

București și  Constanța, cele mai multe cazuri de de gripă

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și a gripei și până la data de 14 ianuarie au fost confirmate cu laboratorul 50 de cazuri de gripă:
12 cazuri cu virusul gripal tip A, subtip H1; 4 cazuri cu virusul gripal tip A, subtip H3; 16 cazuri cu virusul gripal tip A, nesubtipat; 18 cazuri cu virusul gripal tip B. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Municipiul Bucureșți (20) și Județul Constanța (18).
Copiii, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele cu boli cronice (cum ar fi boli de inimă sau astm) se încadrează în grupele de risc pentru gripă. Din acest motiv acestor categorii de persoane li se recomandă în primul rând vaccinarea antigripală.
Până la data de 14 ianuarie au fost vaccinate antigripal 702.401 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Ne confruntăm cu unul dintre cele mai severe sezoane de gripă

Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se confruntă în prima luna din  anul  2018 cu unul dintre cele mai severe sezoane de gripă. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din S.U.A. declara că 49 din 50 de state se confruntă cu o activitate „răspândită” a gripei. Această situație a apărut ca urmare a răspândirii la nivel global a gripei australiene („Aussie flu”). Anul trecut, Australia a fost lovită greu de gripă, în timpul iernii – care este în iulie acolo – cauzând mari probleme.
Tulpina H3N2 este un virus gripal de tip A – unul dintre cele mai comune tipuri – care pare să provoace infecții mai severe la copiii mici și la vârstnici. Pentru aceste persoane, dar și pentru cele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul, această tulpină de gripă poate fi mortală.
Așa-numita tulpină Aussie nu este nouă de fapt, am avut-o și iarna trecută.
În timp ce orice tulpină de gripă poate fi periculoasă pentru persoanele din grupele de risc, gripa australiană afectează în special persoanele în vârstă.
Prof. Paul Cosford, directorul medical al Public Health England (PHE), a declarat:
„Avem multe cazur de gripă, dar acestea nu sunt fără precedent.”
De asemenea, el a sugerat că, în timp ce gripa australiană circulă la niveluri „semnificative”, există și alte două tulpini de virus gripal care cauzează probleme: un tip necunoscut de gripă tip A și gripa de tip B – care este în mod normal o tulpină mai blândă, dar care afectează cu precădere persoanele în vârstă și copiii.
Până în prezent, 97 de oameni și-au pierdut viața în Regatul Unit din cauza gripei și 105 în S.U.A.

Cum rămâne cu gripa de tip B, japoneză, care afectează mai ales copiii?

Este posibil să fi auzit despre o tulpină de gripă japoneză – cunoscută și sub numele de Yamagatu – care se răspândește în Marea Britanie. Acest tip (o tulpină B) este cunoscut că afectează în special copiii.
Experții spun că acest lucru se datorează faptului că sistemele lor imunitare nu sunt atât de puternice în fața virusurilor. În plus copiii nu sunt la fel de atenți atunci când vine vorba de spălarea mâinilor etc, deci asta îi face posibile ținte.
Deși tulpina virusului gripal japonez este mai puțin severă decât gripa Aussie, ea se răspândește mai ușor. În același timp o altă tulpină, gripa franceză, afectează, de asemenea, oamenii din Marea Britanie. Este similară infecției virale cu gripa Aussie și a ucis în jur de 30 de persoane în Franța, spun rapoartele.

Poate vaccinul împotriva gripei să-ți protejeze familia?

Vaccinul antigripal, care se face anual,  reduce riscul de a lua virusul gripal, precum și răspândirea acestuia la alte persoane. La copii,  se recomanda incepand cu  varsta de 6 luni.
În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății analizează situația globală și recomandă care tulpini de gripă ar trebui să intre în vaccinul care urmează să fie fabricat pentru sezonul următor. Vaccinul antigripal din acest an este conceput pentru a proteja împotriva tulpinei H3N2, precum și a altor tulpini.

Pentru a afla diferentele între GRIPĂ și RĂCEALĂ vă RECOMANDĂM  acest articol: 

Gripă sau viroză? Cum să faci diferența între ele ca să îl tratezi corect?

Vaccinarea antigripală în sarcină. Cât de sigur este acest vaccin pentru gravidă și copil?

Medic: ”Este o idee preconcepută că sugarii nu trebuie vaccinați antigripal”. De la ce vârstă se recomandă imunizarea

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa