Singurătatea proaspetei mămici, o situație puțin înțeleasă. Ce trebuie făcut

Anca Vlad

Singurătatea proaspetei mămici după naștere este o situație specială căreia nu i se acordă prea multă atenție.

Sunt puțini cei care atunci când devin părinți știu exact la ce să se aștepte și în ce fel se va schimba viața lor după venirea pe lume a copilului. Epuizarea fizică și mentală și constanta atenție de care are nevoie noul-născutul le consumă aproape tot timpul, motiv pentru care nu rămâne aproape nimic pentru activitățile individuale sau de cuplu.

Nici măcar cei care anticipaseră provocările vieții de părinte nu cunosc adevărata amploare a acestei „meserii”. Conform psichologytoday.com, există însă o provocare mai mare ca toate, mai ales pentru femeile care alăptează – singurătatea proaspetei mămici.

„Nu vorbeam cu un adult ore în șir”

Deși majoritatea proaspetelor mămici se simt foarte legate de copilașul lor, de cele mai multe ori sunt copleșite de senzația de distanțare de toți ceilalți, inclusiv de partener. Jancee Dunn, autoarea cărții „Cum să nu-ți urăști soțul după venirea pe lume a copilului” a fost surprinsă de ce a simțit imediat după ce a devenit mamă. „La aproximativ trei săptămâni după naștere, am început să mă simt foarte singură. Primele două săptămâni le-am petrecut în casa părinților mei după care am mers acasă, iar soțul meu s-a întors la serviciu. Îmi amintesc că era spre sfârșitul primăverii; scoteam copilul la plimbare în cărucior și mergeam toată ziua prin Brooklyn, dar, în afară de una-două convorbiri telefonice, nu schimbam nicio vorbă cu un adult timp de mai multe ore. Din această cauză, am început să simt un acut sentiment de izolare”.

Singurătatea proaspetei mămici – „A fi părinte înseamnă deseori a fi singur”

Singurătatea, mai ales când se întinde pe o perioadă lungă de timp, te poate afecta atât fizic, cât și psihic. Lucrurile se complică și mai mult atunci când ești prinsă cu garda lăsată. Raquel D’Apice nu s-a așteptat nicio clipă să trăiască acest sentiment. În cartea ei, „Bun venit în club: 100 de pietre de hotar la care nu te aștepți”, ea dedică un capitol întreg acestui subiect. „A fi părinte înseamnă deseori a fi singur. Eu nu am știut asta, dar am aflat în scurt timp. Au fost zile în care eram singură acasă cu bebelușul și mă simțeam ca în v-ați ascunselea: numai că mă ascundeam și nu mă căuta nimeni”.

Autoare a cărții „Set de unelte împotriva anxietății: strategii pentru depășirea blocajelor”, psiholoaga și bloggerița Alice Boyes identifică o mulțime de factori care contribuie la singurătatea proaspetei mămici: „Venirea pe lume a unui copil afectează mult relația de cuplu. În plus, se instalează o tensiune cauzată de faptul că vrei să păstrezi relațiile de prietenie și să socializezi, dar ești prea epuizată sau te temi să pleci de lângă copil”.

Când creșa rămâne singura alternativă, la ce să te aștepți

Pentru că proaspeții părinți nu se așteaptă la astfel de trăiri, de cele mai multe ori luptă singuri să identifice problema și să găsească o soluție. „Acum, când dau timpul înapoi, îmi dau seama nu m-am gândit nicio secundă să sun o prietenă sau o rudă și să-i spun că mă simt singură”, își amintește Dunn. „Gândurile și emoțiile mele erau distorsionate și nu cred că în momentele acelea mi-aș fi putut da seama că totul era din cauza singurătății. Acum știu despre ce era vorba, dar atunci, dacă simțeam nevoie de un contact mă mulțumeam să sun o cunoștință și să-i pun întrebări banale, legate de copil (dacă a dormit mai mult de două ore la prânz, îl trezesc?)”.

Strategii pentru alungarea singurătății

Oricât de liniștitoare ar fi aceste convorbiri, ele nu alungă sentimentul de singurătate și izolare.

Crezi că ești afectată de singurătatea proaspetei mămici? Iată ce ar trebui să faci:

  1. Recunoaște că te simți singură. Întreabă-te dacă te simți izolată și singură și, odată ce afli răspunsul la această întrebare, va fi mult mai ușor să recunoști sentimentul. Identificarea problemei este crucială, altfel vei pune starea ta pe seama epuizării și a modificărilor hormonale și nu-ți vei da seama că adevărata problemă așteaptă să fie rezolvată.
  2. Cere ajutorul familiei sau al prietenilor alături de care te simți bine și fă un program de vizite prin rotație, în așa fel încât să nu petreci multe ore singură cu bebelușul.
  3. Caută online grupuri ale proaspetelor mămici sau proaspeți părinți și alătură-te lor.
  4. Discută cu partenerul tău despre potențiale soluții sau, dacă ești părinte singur, cu rudele sau cu alți proaspeți părinți.
  5. Folosește apelurile video. Psihologii le recomandă deseori proaspetelor mămici să aibă deschisă o fereastră de videochat cu care să discute cu familia sau prietenii. Nu trebuie să vorbească tot timpul, dar câteva minute în care se văd cu cineva cunoscut pot alunga sentimentul de singurătate.

Cum să faci curățenie repede și bine când ești mamă?

Anticipând problemele și făcând pași mici în contracararea efectelor lor, proaspetele mămici se pot feri de stresul în exces și astfel se pot bucura de experiențele maternității, trecând mai ușor peste primele săptămâni sau luni de viață ale nou-născutului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa