Concediul paternal. Ce trebuie să știi despre acesta

Alexandra Ion
concediul paternal

Concediul paternal, rezervat taților, este garantat de lege, pentru că nu doar mamele au drepturi în plus după venirea pe lume a unui copil. 

Iată ce trebuie să știi despre concediul paternal și ce trebuie să facă proaspătul tată pentru a beneficia de această perioadă de grație.

Concediul paternal este considerat un drept firesc util și pentru el, dar și pentru mamă și pentru copil.

În primul rând, trebuie spus că oricare dintre cei doi părinți poate beneficia de concediul pentru creșterea copilului. De beneficiile indemnizației, de drepturile ce decurg din întreruperea activității pentru creșterea copilului și de garanția păstrării locului de muncă pot beneficia și tații, nu doar mamele.

Pe lângă posibilitatea oferită legal părinților de a alege care dintre aceștia rămâne acasă cu copilul, tații beneficiază și de concediul paternal care, conform noilor prevederi are o durată de 10 zile lucrătoare. Concediul paternal a fost practic dublat de la cinci zile, conform vechilor prevederi legale, la 10 zile lucrătoare, conform prevederilor legale intrat în vigoare la 1 iulie 2016. În multe alte state din Europa, concediul paternal are aceeași durată.

Demn de precizat este că aceste 10 zile de concediu pot fi efectuate oricând până ce copilul împlinește două luni.

Concediul se acordă de îndată, la cererea tatălui, în baza certificatului de naștere al copilului. Concediul este plătit, iar banii sunt egali cu salariul cuvenit conform contractului de muncă pentru respectiva perioadă. De acest drept beneficiază tații care sunt asiguraţi în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Legea face o corecție necesară față de prevederea anterioară care reglementa concediul paternal. Anterior se cerea taților să fie absolvenți ai unui curs de puericultură pentru a putea beneficia de această perioadă. Condiția a fost eliminată pentru că a fost considerată discriminatorie. În plus, concediul paternal este un drept garantat în Europa și considerat firesc după venirea pe lume a unui copil.

Perioada respectivă beneficiază de toate drepturile unei perioade de concediu. Angajatul nu poate fi concediat. Zilele respective sunt considerate vechime în muncă și nu afectează perioada de concediu legal de odihnă.

Concediul paternal se acordă numai la cerere

Este bine de știut! Concediul paternal se acordă la cerere. Este un drept independent de cererile formulate de mama copilului. În plus, nu sunt condiționate dacă mama se află în concediu postnatal sau concediu pentru creșterea copilului. Tatăl poate beneficia de acest concediu paternal pentru fiecare din copiii săi, la cerere.

Ceea ce ar fi de dorit este ca tați să profite de această prevedere legală. Tați vedetă – Mark Zuckerberg și prințul William, ca să pomenim doar doi, au apelat la drepturile cuvenite în urma concediului paternal.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa