Dragă tată, fii TATĂL copilului tău!

Psiholog Miruna Jovin
tatăl

Mi-a atras atenția un citat care spunea: ”Orice bărbat poate să devină tată, dar nu orice bărbat poate să fie TATĂL”. Și cred că este adevărat. Mai cred că așa cum unele mame au nevoie de ajutor pentru a deveni cea mai bună mamă pentru copilul lor, așa și tații au uneori nevoie să fie ghidați pe drumul lor spre a fi TATĂL. Articolul de față este un argument în favoarea relației tată – copil și pune accent pe importanța acestei relații.

De asemenea, prin tată vom înțelege aceea persoană care joacă acest rol în viața copiilor, indiferent că este vorba de părintele biologic sau o altă persoană care alege să își asume acest rol în viața copilului. Ba, mai mult, atunci când tatăl nu este prezent în viața copilului, rolul acestuia poate fi preluat de alte persoane apropiate sau implicate în familie (profesori, antrenori, prieteni de familie, etc)

Exist în viața copilului meu

Există mai multe feluri în care un bărbat poate să joace rolul de tată. Foarte important este ca el să fie implicat în mod real și activ în viața copilului arătându-i respect și fiindu-i aproape.

Și eu sunt părinte

Considerați în mod tradițional ca fiind mai puțin implicați, bărbații care devin tați se simt de multe ori dați la o parte. Pe de o parte de partenera lor a cărei atenție se concentrează total asupra copilului nou născut, iar, pe de altă parte, din relația cu copilul. Mamele sunt mai apropiate de copii în prima parte a vieții și mai puțin dispuse să îi implice pe tați. Totuși, sunt foarte mulți bărbați care se pregătesc emoțional de întâlnirea cu copilul lor. Și se simt dezamăgiți când nu li se permite să se implice pe cât de mult își doresc. Ei pot să se implice în tot ceea ce înseamnă îngrijirea copilului și pot astfel crea o relație cu el. Sigur, tatăl nu poate alăpta, dar nici relația mamă-copil nu se bazează doar pe acest aspect. Iar în toate celelalte momente ale vieții tatăl poate fi implicat.

Atunci când își arată interesul față de sarcina partenerei, bărbatul pune bazele unei relații cu copilul, care spune: ”îmi doresc să fiu tatăl tău, sunt interesat de tine, îmi place de tine și pentru mine este important să avem o relație unul cu celălalt”. Asta îl face pe copil să se simtă iubit, acceptat, apreciat, o bună bază pentru evoluția sa ulterioară. Relația cu tatăl, la fel ca și relația cu mama, modelează în mod fundamental evoluția ulterioară a copilului.

Sunt puternic, dar te iubesc

Deși percepuți ca mai dispuși să se joace cu copiii, inclusiv jocuri care presupun o anumită forță, tații sunt și cei care dispun de mai puțin timp pentru familie. Cel puțin în mod tradițional. Rapoartele din ultima vreme, însă, indică o creștere a numărului de bărbați care dedică din ce în ce mai mult timp copiilor. Așadar, tații trebuie să își facă mai mult timp pentru copiii lor, pentru că aceștia îi consideră persoane importante cu care își doresc să petreacă timp. Tatăl trebuie să rămână deschis la ceea ce înseamnă evoluția copiilor lor și să se adapteze la schimbările apărute. Dacă atunci când sunt mici preferă joaca fizică, pe măsură ce cresc ei așteaptă de la tată înțelegere, acceptare și să le fie model în viață. El trebuie să îl asculte pe copil pentru a-i arăta că este o persoană importantă care contează.

Copiii își iubesc tații pentru că sunt puternici, dar se tem în același timp pentru că ei au o forță prea mare. Tații ar putea juca rolul unui ghid și nu a unei autorități atotștiutoare. Ei îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum să armonizeze forța fizică cu atitudinea blândă.

Pentru că o atitudine de persoană atotștiutoare, autoritară, neempatică îl va face pe copil să se retragă din relația cu tatăl, să se închidă, să îl evite.

Tata m-a învățat să iubesc

Relația cu tatăl este importantă pentru copil pentru că afectează toate interacțiunile ulterioare ale copilului. Relațiile cu prietenii, cu iubita/iubitul, cu colegii, atitudinea față de autoritate, toate sunt modelate de interacțiune cu tatăl. Ba, mai mult, imaginea de sine a copilului se construiește inclusiv ca urmare a influenței tatălui său.

Se spune că, în viața adultă, fetele vor căuta, chiar inconștient, bărbați care seamănă fizic sau la trăsături de caracter cu modelul de tată pe care ele îl cunosc din copilărie. La fel, băieții au multe șanse să aleagă drept model de dezvoltare imaginea tatălui. Iată de ce un tată ar trebui să se gândească foarte bine înainte de a decide ce fel de părinte va fi.

Importanța tatălui în viața copiilor este așadar mare și rolul lor începe, la fel ca și al mamei încă dinainte de naștere.

Dragă tată, te rog să fii și tu TATĂL copiilor tăi! Iubește-i și cultivă în ei tot ce este mai bun!

Studii despre importanța relației tată copil sunt disponibile aici, aici și aici

Dacă ți s-a părut util acest articol, poți da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa