Interacțiunea cu tatăl, esențială pentru dezvoltarea cognitivă a copilului

Cristina Călin, redactor
Interacțiunea tată-copil

Modul în care se desfășoară interacțiunea tată-copil prezice o dezvoltare cognitivă pozitivă a celor mici. Cu cât tatăl este mai implicat, cu atât copilului îi va fi mai bine, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la King’s College din Londra. La studiu au participat 128 de tați cărora li s-a analizat relația pe care o au cu copiii lor.

În general, se consideră că mamele joacă cel mai important rol în dezvoltarea sănătoasă a copiilor, dar este clar că tații nu trebuie să fie doar de decor. Fiecare părinte are rolul lui și modul propriu de parenting, care își pune amprenta asupra dezvoltării ulterioare a copiilor.

Este general acceptat faptul că mamele se implică în educarea și disciplinarea copiilor, iar taților le revine rolul de a se juca, de a le trasa sarcini și de a sta de vorbă cu ei. Aceste activități le dau copiilor o identitate și îi fac să identifice fiecare părinte cu o personalitate diferită. În acest fel se dezvoltă abilitățile cognitive și sociale ale copilului. Copiii cărora tații le-au citit atunci când au fost bebeluși s-au dezvoltat mai bine cognitiv, acest lucru traducându-se prin faptul că au avut o atenție mai bună, un limbaj mai dezvoltat, au fost capabili sa rezolve probleme mai repede și mai eficient și au interacționat mai bine cu alți oameni până la vârsta de 2 ani, a declarat  Vaheshta Sethna, de la King’s College London, conducătoarea studiului.

O relație pozitivă tată-fiu îl ajută pe băiat să fie mai conștient de emoțiile lui și îi dă mai multă încredere să se exprime. Potrivit cercetătorilor între tați și fiii lor de obicei se dezvoltă o relație bazată pe prietenie și acesta este motivul pentru care rezultatele sunt bune.

Interacțiunea tată-copil, diferită pentru fete și băieți

Relația tată – fiică este foarte importantă pentru că în acest caz tatăl joacă rolul părintelui strict, mai ales când fiica ajunge în perioada adolescenței. Acesta o va ghida în relațiile pe care le are și o va ajuta să aibă mai multă încredere în ea.

Studiul conchide ca interacțiunea tată-copil are efecte benefice indiferent dacă vorbim despre fete sau băieți.

Paul Ramchandani, profesor la Imperial College London à declarat că „din primele 3 luni se pot prezice rezultatele pozitive la nivel cognitiv atunci când tatăl interacționează în mod constant cu copilul. Mesajul este clar pentru tătici: jucați-vă cât mai mult cu micuții voștri indiferent cât de mici sunt și în felul acesta veți ajuta la dezvoltarea lor sănătoasă. ”

Studiul a luat în considerare detalii ca vârsta, venitul și legatura dintre acestea și modul în care tatăl se implică în viața copiilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa