Tată divorțat. Cum să te acomodezi mai ușor cu noul statut

TOTUL DESPRE MAME
Tată divorțat

 

Cum e să fii tată divorțat? Despărţirea de un partener este dificilă, iar despărţirea de copii este cu atât mai grea. Iată un mic ghid despre cum să rămâi în viaţa copiilor tăi în cazul unei despărţiri sau unui divorţ.

Obişnuieşte-te cu statutul de tată divorțat

Acordă-ţi timp
E posibil să dureze un pic până vei dezvolta o relaţie unu-la-unu cu copiii tăi, mai ales dacă nu ai fost tu cel care s-a ocupat de ei în cea mai mare parte a timpului. Fii mai indulgent cu tine dacă lucrurile nu decurg întotdeauna aşa plănuieşti.

Fii înţelegător şi deschis
Copiii pot fi speriaţi de emoţiile puternice care acompaniază o despărţire. Au nevoie să audă că amândoi părinţii îi iubesc şi că separarea nu a fost din vina lor. Încearcă să le explici folosind termeni pe care ei să îi înţeleagă: „Mama şi cu mine nu vom mai locui împreună, dar amândoi vă iubim şi vrem să vă vedem cât de des se poate”.

Pregăteşte-te pentru dăţile în care trebuie să predai ştafeta
E o idee bună să îţi suni fosta parteneră cu o zi sau două înainte pentru a confirma ora şi locul de unde vei lua copiii. Este o ocazie ideală să le reaminteşti copiilor ce anume să aducă, în cazul în care vrei să organizezi ceva special.

Inventează câteva tradiţii ale tale
Nu trebuie să îţi creşti şi educi copiii la fel ca fosta ta parteneră. De altfel, a avea anumite rutine atunci când copiii sunt la tine poate fi motiv de bună dispoziţie pentru toată lumea.

Rutinele speciale pot include să vă faceţi în mod regulat pizza acasă sau să organizaţi o seară de filme. Încercaţi uneori să gătiţi cina împreună. Orice amănunt care vă amuză pe toţi este binevenit.

Transformă-ţi casă într-un cămin
Copiii se adaptează destul de uşor, însă au nevoie de stabilitate şi siguranţă. Dacă locuieşti într-o casă sau un apartament nou, este important ca cei mici să aibă un colţişor pe care să îl ştie doar al lor. Ideal ar fi să aibă camera lor. Dacă nu este posibil, rezervă-le măcar un raft sau un dulap unde să îşi ţină lucrurile.

Implică-te
Când eşti cu copiii, încearcă să fii prezent şi implicat în tot ce se întâmplă: atunci când mănâncă, îşi fac temele, se joacă şamd. Încearcă să ajungi la toate evenimentele de la şcoală sau petrecerile pe care le organizează. Contează enorm pentru copii să îşi vadă ambii părinţi la ocazii speciale. Totodată, te va ajuta şi pe tine să înţelegi ce este important pentru copii şi să îţi întăreşti relaţia cu ei.

Apelează la ajutor atunci când ai nevoie
A deveni tată singur poate fi o serpentină cam abruptă în calea ta, aşa că nu te sfii să ceri ajutor dacă simţi nevoia. Poţi discuta cu alţi părinţi în aceeaşi situaţie, mai ales cu alţi tătici. Te va ajuta să nu te simţi singur şi vei putea cere sfatul unor oameni aflaţi în aceeaşi conjunctură ca şi tine.

Să fii tată de la distanţă

Să ai grijă grijă de copii jumătate din timp nu te transformă într-un tată cu jumătate de normă. Dacă nu locuieşti cu copiii nu înseamnă că trebuie să dispari din viaţa lor.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să fii mereu la curent cu ce li se întâmplă copiilor tăi:

  • Telefoanele sunt o modalitate uşoară de a păstra legătura. Copiilor le este mai uşor să vorbească la telefon decât în persoană. Dă-le numărul tău de telefon la care să te poată suna oricând. Puteţi stabili reprize speciale de vorbit la telefon, în anumite zile şi la anumite ore. Astfel, vor avea momente cărora să le ducă dorul şi pe care să le aştepte cu nerăbdare.
  • SMS-urile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a păstra legătura cu copiii, în special când vreţi să vă comunicaţi mărunţişurile de peste zi.
  • Ia-ţi notiţe. E o modalitate bună de a ţine minte ce anume le place sau nu copiilor, care sunt datele importante, ce promisiuni le-ai făcut şi când este data lor de „expirare”. A ţine minte tot soiul de amănunte le arată copiilor că ţii la ei.
  • Trimite-le scrisori, felicitări sau vederi pentru a le arăta că te gândeşti la ei. Tuturor copiilor le place să primească corespondenţă, fie ea prin poştă sau pe cale virtuală. E posibil să descoperi că şi ţie îţi este mai uşor să îţi exprimi sentimentele în scris decât faţă în faţă.
  • Tehnologia modernă, cum ar fi skype-ul sau messenger-ul, vă poate ajuta să păstraţi o relaţie personală. Te poţi înregistra citind o poveste şi le poți trimite fişierul copiilor sau poți să le citeşti prin webcam.
  • E-mailul este o modalitate de a face schimb de glume, ştiri sau jocuri cu copiii.

Tată divorțat.Când copiii vor o pauză

Uneori, e posibil copiii să nu vrea să petreacă timpul cu tine. Poate fi din cauză că sunt confuzi şi nu pot alege cu care din părinţi să stea mai mult. E posibil să fie supăraţi şi dacă tu şi fosta ta parteneră încă vă certaţi.

În această situaţie, cel mai bine este să iei lucrurile uşor:

  • Respectă dorinţele copiilor. Spune-le că ţi-ar plăcea să îi vezi atunci când ei sunt pregătiţi.
  • Încearcă să păstrezi legătura prin alte mijloace, de exemplu telefoane, scrisori sau e-mailuri.
  • Încearcă să îi chemi în vizite scurte. Chiar dacă nu vor să rămână peste noapte, copiii ar putea fi destul de fericiţi să îşi petreacă o zi în compania ta.
  • Ţine minte că, uneori, copiii vor să petreacă noaptea acasă la un prieten şi nu musai la tine. În acest caz, ia în considerare varianta să îi inviţi şi pe prietenii copiilor să petreacă o noapte cu toţii la tine.
  • Dacă ai o parteneră nouă, copiii ar putea fi deranjaţi de prezenţa unei alte persoane. Va dura puţin timp până să se obişnuiască. Învaţă să ai mai multă răbdare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa