5 lucruri banale pe care le făcea mama şi pe care n-am crezut că le voi face şi eu

Raluca Dumitrică
5-lucruri-banale-totul-despre-mame

Multe par ciudate în copilărie, dar mai ciudat e că ajungem să le repetăm şi noi când creştem mari!

Am ironizat de atâtea ori practicile adulţilor şi am jurat să nu le repet atunci când voi creşte şi eu mare, încât nu-mi vine să cred că am ajuns azi să fac mot à mot tocmai acele chestii blamate de mine în copilărie şi adolescenţă. Iată 5 lucruri banale pe care nu credeam că le voi face ca adult!

1. Să adun borcane şi pungi și punguțe

Nu ştiu să fi fost vreo casă din anii 80‘ şi 90‘ în care să nu fi existat borcane goale, cu capac, şi pungi din plastic. Şi nu ştiu să nu mă fi oripilat de fiecare dată la vederea borcanelor şi a pungilor adunate frumos şi aşezate ordonat într-un dulap din bucătărie sau din cămara casei noastre, pe principiul că nu se ştie niciodată când îţi trebuie. Azi am constatat că nu arunc niciun borcan care se goleşte şi nicio pungă cu care mă întorc de la supermarket, pentru că… nu se știe când îmi trebuie.

2. Să răspund la salutul unui puşti cu „să creşti mare!”

Când eram doar un copil, salutam cu voioşie adulţii, de cele mai mult ori cu „săru’ mâna’”, chiar dacă adresantul era femeie ori bărbat. Faptul că mi se răspundea cu „să creşti mare!” mi se părea cea mai potrivită replică de dat unui copil şi nu-mi imaginam că voi creşte într-adevăr într-atât încât să spun şi eu, la rândul meu, cuiva acelaşi lucru. De la o vreme am constatat că am început să zic şi eu această urare copilaşilor care mă salută cu săru’ mâna şi încep să mă gândesc dacă nu cumva am început să îmbătrânesc.

3. Să fac mâncare de oameni mari

Am avut întotdeauna cea mai înaltă admiraţie pentru femeile care găteau lucruri complicate, anevoioase, uneori, şi nu doar la sărbători sau la vreun eveniment mai important din familie. Şi mereu îmi ziceam că nici nu voi fi în stare să fac aşa ceva, nici nu voi avea nevoie de astfel de preparate culinare. Îmi şi imaginam un viitor mult mai minimalist din punct de vedere gastronomic, în care noutăţile date de atmosfera futuristă se vor observa şi în domeniul culinar. Cine ar mai avea nevoie de sarmale, tochituri, doboşuri sau poale-n brâu prin, să zicem, anii 2010-2020? Oh, well, iată-mă în 2015 că fac şi eu mâncarea complicată pe care o făceau în copilăria mea mama, bunica, mătuşa şi alte femei din jur. Iar partea bună e că îmi şi iese.

4. Să frec geamurile cu ziarul

N-aş fi crezut vreodată că voi ajunge să lustruiesc geamul cu ziarul, să torn oţet în fierul de călcat sau în filtrul de cafea şi nici chiar că o să am un săpun de rufe semi-puturos în baie, cu care să spăl ocazional anumite articole de îmbrăcăminte. Când o vedeam pe mama folosindu-le pe toate în urmă cu vreo 20 de ani mă răţoiam oarecum la ea şi îi spuneam că nu înţeleg ce rost are să facă aşa ceva, când timpurile respective ne aduseseră atâtea invenţii care le grupau pe toate într-una şi care îţi ofereau posibilitatea de a fluidiza procesul igienizării casei. Nu ştiu dacă preocuparea şi întoarcerea oamenilor din ziua de azi către natural şi sănătos sunt răspunzătoare şi pentru repetarea de către mine a practicilor mamei, dar uite-mă azi că nu mi-s străine, ba chiar mi se par de mare efect.

5. Să închid becurile aprinse, apa care curge, laptopul sau televizorul deschise

Să ne înţelegem. Fac aceste lucruri doar când de beneficiile lor nu se foloseşte nimeni în acel moment. Aşa că nu vă imaginaţi că mă reped ca un uliu să închid lumina când cineva e în baie, să opresc bateria de la chiuvetă când se spală vasele sau să apăs butonul telecomenzii când altcineva se uită captivat la vreun film. Dar când îmi aduc aminte ce teorii îi ţineam eu oricărui om mare care mă întreba de ce las să meargă calculatorul fără întrerupere şi cum îi spuneam că e insignifiant consumul de curent al aparatului, parcă îmi vine să-mi înghit cuvintele retroactiv. Iar când văd cât de grăsuţe sunt facturile lunare, mai abitir stau cu ochii pe consumatoarele de resurse din casă.

Faceți și voi chestii asemănătoare?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa