7 lucruri pe care trebuie să le bifezi înainte să vină bebelușul

Ruxandra Rusan
8-lucruri-de-facut-inainte-de-bebe-totul-despre-mame

7 lucruri pe care trebuie să le faci AZI ca să nu visezi MÂINE la ele

Îmi amintesc limpede ca lumina zilei: am intrat în cabinetul ginecologului care supraveghea sarcina. Luna a noua, abia mai respiram, burta mea era cât un balon cu aer cald. Abia așteptam să nasc!
“Abia aștept să nasc să dorm și eu bine!”, am spus în timp ce mă așezam pe patul de lângă ecograf. Medicul s-a oprit brusc, m-a privit lung și a izbucnit în râs. “Serios? Tu vorbești serios?! Stai să vezi ce urmează! Mai bine dormi acum!”

Citește și: 5 lucruri pe care şi le doresc mamele. Deci şi tu!

Chiar așa?!

L-am crezut și nu prea, așa cum îmi credeam și nu prea prietenii deja părinți, cu cearcăne și zâmbete de zombi pe față. Fericiți și epuizați. Prieteni care nu oboseau să ne arate poze cu copiii, să ne povestească ce au făcut ăia mici, cum arată scutecelul după prima porție de spanac, să ne vorbească despre primul zâmbet sau primul cuvânt. Din afară, toate păreau fascinante și adorabile, mai ales că ne doream foarte tare să devenim și noi părinți. Îmi plăcea să mergem în vizită la prieteni cu copii, să schimb un scutec, să mă joc cu copilul. Desigur, când începea să plângă, îl pasam mamei lui. Când îi era foame, somn sau sete, așijderea. După ce a început să se vadă burtica mea, cu copilul meu în ea, tot asta auzeam: “bucurați-vă cât mai aveți timp”.

Sfârșitul lumii?

Într-o oarecare măsură, nașterea unui copil reprezintă sfârșitul unei lumi. Dar și începutul alteia. O lume intensă, frumoasă, care te absoarbe deplin și absolut, pentru tot restul vieții tale. Ai senzația că, până atunci, ai făcut doar repetiții pentru ceea ce înseamnă să fii om mare. Te-ai jucat de-a cariera, de-a relația, de-a viața. Pentru că acel copil va răscoli ființa ta personală, îți va testa relația cu bărbatul pe care îl iubești, limitele, răbdarea. Și vei renaște alt om. Un om deplin, împlinit, fericit, mai curajos și mai fricos în egală măsură.

Însă iată o listă cu lucrurile pe care le-am făcut (și mă bucur!) înainte de a se naște copilul, dar și cu acele lucruri pe care nu le-am făcut (și-mi pare rău).

1. Călătorește în locuri la care visezi

Mi-ar fi plăcut să văd Africa. Africa sălbatica. Să merg într-un safari, să-mi bâzâie țânțari imenși și periculoși pe la urechi, să văd pe viu lei, maimuțe și elefanți, să dorm în junglă, să inspir aerul umed și fierbinte pe care mi-l imaginez să fie acolo. N-am fost în Africa. Ba n-am avut timp, ba n-am avut bani, ba am zis că mai e vreme. După copil, am început să mă gândesc la malarie sau la febră galbenă. La faptul că mie mi-ar plăcea să văd o leioacă cu pui, dar nu prea mi-ar conveni să-l știu pe puiul meu în preajma ei. Și, ce-i drept, prioritățile au devenit altele, iar o vacanță all-inclusive la vecinii bulgari părea pur și simplu mai realistă. Așa că am amânat safari-ul pentru la pensie, când sper să nu mă ia artrita și să mă pomenesc că nu-mi mai arde de Africa. Dacă ai și tu o destinație specială în gând, iar până la copil mai e un pic, nu sta pe gânduri. DU-TE! ACUM!

2. Pierde nopțile!

Ai chef să dansezi până-n zori, să te uiți la seriale sau să citești? Să râzi cu prietena ta cea mai bună și să nu-ți pese cât e ceasul? Fă-o acum! Dacă crezi că vei fi obosită a doua zi, scoate-ți din cap ideea asta! Nu faci decât să te antrenezi pentru niște nopți – muuuulte la număr – când vei dansa până-n zori cu bebelușul în brațe, prin casă. Așa că nopțile albe de acum au dublu efect: te distrezi cât cuprinde și te antrenezi pentru cea mai acută lipsă de somn pe care o vei trăi în viața ta! Cumva, te vei adapta la oboseala cronică și vei ajunge să te simți norocoasă când prinzi cinci ore legate de somn. A, încă un detaliu. Acum încă poți recupera în week-end. Ei bine, bebelușii nu au noțiunea de week-end!

3. Ia-ți haine frumoase!

Acum e momentul! Investește în hainele care îți plac mult, chiar dacă sunt mai scumpe. Nu-ți lua blugi de la reduceri doar pentru că sunt la reduceri, răsfață-te cu ceea ce te bucură tare. După ce vine copilul, pur și simplu mintea ta se va reseta și te vei trezi că pornești după o bluză pentru tine și te întorci acasă cu trei body-uri cât palma pentru că nu te-ai putut abține. „Erau așa de drăguțeeeee!!!” Toate mamele pe care le știu – inclusiv eu! – funcționează așa. Ce se cumpără pentru copil, chiar dacă va fi purtat o vreme incredibil de scurtă, pentru că ei cresc, e acceptabil ca preț. Tot ce se cumpără pentru cei mari pare scump, nu neapărat necesar și suportă amânare.

4. Fiți spontani!

Indiferent dacă este vorba despre o cină romantică, sex sau escapade de week-end! Crede-mă, vine o clipă când totul trebuie programat cu grijă și atenție pentru detalii. O vacanță în doi nu veți mai prinde curând, sau va fi nevoie de un batalion de persoane care să vă susțină logistic. În plus, în secunda doi după ce veți plasa copilul la bunici și veți porni doar voi doi, veți vedea în oglinda retrovizoare scaunul de mașină al celui mic și vă va păli un dor vecin cu nebunia de copilul pe care tocmai v-ați dat peste cap să-l lăsați acasă cu cineva de încredere. Rezultatul? O vacanță în doi cu gândul la cel de-al treilea, fără care e cumva plăcut să fii două zile, dar mai mult greu pentru că vrei să-I miroși creștetul, să-I auzi respirația și să-l pupi de să-l albești.

5. Fii sofisticată!

Aranjează-ți casa frumos! Pune prin apartament chestiuni ascuțite, decorațiuni de sticlă, agață săbii de pereți, ia-ți covoare albe! Cumpără o poșetă mică, șic și poartă în ea doar telefonul, cardul, șervețele și un ruj! Fă-ți de cap! Toate acestea vor deveni vise în momentul în care vei aranja casa pentru copilul care începe să meargă de-a bușilea, să deseneze pereții cu markere permanente sau să se joace de-a ploaia cu suc de zmeură pe canapea. Cât despre geanta mică… după copil, cel puțin o vreme, toate gențile ți se vor părea prea mici. Pentru că trebuie să cuprindă scutece, șervețele, biberoane, haine de schimb și jucării. Nu spun că mamele nu pot fi sofisticate. Pot! Însă, hai să spunem, va fi un alt fel de a fi sofisticată. Unul în care ți se va întâmpla să porți o eșarfă șic pe umăr ca să ascunzi urma de lapte regurgitat.

6. Nu te teme de mașina de vis!

Soțul meu și-a dorit o mașină decapotabilă. Și a luat-o. Un Peugeot roșu, care scârțâia din toate încheieturile sale decapotabile prin hârtoapele de pe șoselele României. N-am fost de accord să o cumpere, dar eram deja cu gândul la copii și știam că e ultima lui șansă să se decapoteze în trafic. Am avut câteva mini-vacanțe de senzație cu mașina aceea: genul de vacanțe cu eșarfe fâlfâinde, cu soare și muzică, cu foarte puține bagae pentru că portbagajul pur și simplu nu ne permitea mai mult. A vândut mașina – în pierdere !- când eram eu prin luna a șasea și pur și simplu nu mai încăpeam în ea. A luat o mașină de familie, încăpătoare, sigură etc. Dar râdem și acum când ne amintim de scârțâitorul Peugeot decapotabil și mă bucur tare mult că nu m-am opus (mai tare). Pentru toate e o vreme și merită să te bucuri de toate perioadele cu ce au ele mai amuzant și mai lipsit de logică aparentă.

7. Nu face nimic!

Dar știi cum? Nimic, nimic, nimic! Măcar din când în când uită de rufe, de gătit, de aprovizionare. Pur și simplu permite-ți să nu faci nimic! În era post-copil, vei avea mereu ceva de făcut. Chiar când crezi că le-ai terminat pe toate, mai ai de citit o poveste. Sau de dus un pahar cu apă, sau de pupat o frunte. Va fi frumos, promit! Vei învăța să te oprești din ceea ce vrei să faci ca să faci ceea ce trebuie să faci. Vei învăța să iubești ce trebuie să faci mai mult decât ceea ce îți dorești să faci, vei primi o bucurie inimaginabilă și o satisfacție organică. Însă vei uita cum e să te plictisești, de aceea îți recomand să-ți faci rezerve de plictiseală leneșă cât mai ai timp. Joacă-te, fii copil, răsfață-te, pune-te pe primul loc! Iubește-te și învață să te lași iubită, pentru că vei iubi și vei fi iubită cum n-ai mai fost. Restul sunt detalii, pe care, însă, ar cam trebui să le bifezi cât mai ai timp!

Citește și:
Când copiii nu-s acasă, joacă mamele pe masă…
5 lucruri banale pe care le făcea mama şi pe care n-am crezut că le voi face şi eu
Și mamele flirtează!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa