Cum am învățat să trăiesc cu anxietatea socială

Theodora Fintescu, redactor
moartea tatalui

Amintirea anilor de liceu îmi dă și acum fiori. Nu nu sunt fiori de plăcere, din contră. Cred că am fost unul dintre acei copii despre care părinții spuneau ”E mai retrasă ea așa” asta când nu spuneau ”Ce o fi cu fata asta de este așa retrasă”. Pentru o lungă perioadă de timp, nici eu nu m-am simțit bine în pielea mea. Vorbele auzite atunci s-au imprimat adânc în conștiința mea.

Urma facultatea și o altă formă de socializare intensă. Pe cât mă bucuram că urma să învăț, pe atât de tare mă speria ideea de a învăța iarăși alături de mulți colegi, în clase aglomerate în care vrând-nevrând socializam. Am terminat și facultatea și am supraviețuit experienței. A fost mai bine decât în liceu, dar în continuare am avut momente de disconfort.

O adolescență marcată de anxietatea socială

Mi-am urmat apoi drumul și am ales o carieră care îmi făcea plăcere, dar cel mai important nu presupunea interacțiunea cu mulți oameni. Anxietatea mea socială aproape că dispăruse. Am învățat să trăiesc cu ea și chiar ajunsesem să mă simt confortabil chiar alături de oameni necunoscuți cu care trebuia să interacționez.

Am spus că mie îmi place să învăț? Mi-a fost rușine, pentru că o fracțiune de secundă mi-am imaginat toți acei ochi care mă privesc când voi veți citi articolul și iarăși nu m-am simțit bine. Îmi place să învăț și am anxietate de separare. Ce să fac? Cum să fac?

Răspunsul pe care eu l-am găsit este că da, poți învăța în liniștea pe care ți-o dorești, fără să vorbești și să interacționezi direct cu mulți oameni. O poți face învățând online. Pe lângă avantaje precum flexibilitate și mobilitate, învățământul online le aduce oamenilor care se simt mai confortabili departe de mulțimi și această posibilitate. Să își ducă mai departe pasiuni de a învăță și în același timp să se bucure de această experiență.

Online, acolo unde pot fi 100% eu

Atunci când înveți online există mai multe avantaje iar cel mai important este acela de a te putea bucura, în propriul ritm de o astfel de experiență. Sigur, există și puncte în minus, interacțiunea este un factor important în procesul de învățare, la fel și lucrul în echipă. Și, chiar dacă par imposibil de realizat, ele au loc. Grupurile de învățământ online se întâlnesc acolo unde studiază…adică în mediul virtual. Și tot acolo fac schimb de experiențe și idei.

În plus există o foarte largă varietate de cursuri care pot fi urmate online. Eu sunt pasionată de cele de dezvoltare personală. În cadrul lor pot să fiu sinceră, față de mine și față de speaker, și să răspund cu sinceritate la exercițiile și întrebările care apar. Le apreciez pe cele care au în centru teme sensibile precum: viața de cuplu, viața intimă, cum să devii un părinte mai bun și ce poți face pentru a te vindeca de traumele copilăriei și a avea o viață împlinită.

Ultimul curs la care am participat era unul despre evoluția vieții de cuplu după apariția unui copil. Singură și concentrată m-am așezat să îl privesc. Aveam nevoie de un astfel de curs, tuturor ne este mai greu după ce am devenit părinți. Și m-am bucurat enorm să îl pot face în intimitatea casei mele, unde nu am de ce să mă tem că voi fi judecată sau ironizată în vreun fel. Caietul de exerciții primit m-a ajutat foarte mult. Dar cel mai tare m-am bucurat că soțul meu a fost de acord să facem împreună unele exerciții. Acum vreau să îl conving, din scaunul meu confortabil și bine adăpostit de interacțiunea cu alți oameni, să ne înscriem împreună la următorul curs.

Dacă și tu vrei să înveți cum să depășești momentele de criză, dacă vrei să afli cum poţi depăși obstacolele, conflictele și incompatibilitățile fără critică, răceală, tăcere, agresivitate vino la întâlnirea cu Domnica Petrovai în cadrul cursului online PENTRU NOI DOI  – Curs online pentru cupluri. Aici vei afla cum poți să menţii o viață sexuală împlinită şi după apariţia copiilor și să îți regăsești partenera sau partenerul. Înscrierea la acest curs online se poate face accesând acest link http://bit.ly/2fMzs2G

Țineți-ne pumnii!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa