Cum să (nu) faci o curăţenie de toamnă eficientă în familie

Raluca Dumitrică
Curatenie
Curatenia de toamnă poate fi cel mai emoţionant moment din ultimul timp

O toamnă blajină ne îmbie la ieşiri în parc, excursii la munte ori la escapade în oraş cu prietenii. Sau la nişte şmotru?

Curatenie
Curatenia de toamnă poate fi cel mai emoţionant moment din ultimul timp

Curăţenia de toamnă este un lucru nu tocmai plăcut. Si nici unul dintre acele lucruri pentru care avem o tragere de inimă deosebită. Iar când ajutoarele de nădejde sunt chiar copiii noştri, avem două variante: fie treaba va merge strună, fie ne vom împotmoli şi vom amâna curăţenia pentru la anul.

Evaluează temeinic necesitatea ajutoarelor!

Zilele ideale de făcut curăţenie (şi aici mă refer nu numai la mega-şmotrul de primăvară sau de toamnă) sunt cele în care personajele cu gabarit redus din casă nu îşi bagă (prea tare) nasul în planul tău de curățenie generală. Cel mai bine ar fi să te apuci de făcut curat atunci când copiii sunt la bunici, au plecat într-o excursie de weekend sau când ai reuşit să-i trimiţi în vizită prelungită la prietena cea mai bună. Dacă niciuna dintre aceste variante nu poate fi pusă în practică, atunci renunţă la ajutorul binevenit al soţului, care îşi suflecase deja mânecile pentru a muta canapeaua din sufragerie şi ca să schimbe configuraţia mobilei din dormitor, echipează copiii de o ieşire de durată în oraş sau trimite-i pe toţi la o lungă şi eficientă plimbare (poate chiar până în frumoasa Bucovină sau la Cazanele Dunării).

 

Acetona şi mobila nouă

De ce spun asta? Pentru că la curăţenia de primăvară de anul asta, cele trei albinuţe ale familiei noastre au fost atât de entuziasmate de acţiunea Let’s Do It, Dumitrică!, încât au confundat acetona cu soluţia de lustruit mobila, iar biroul nou-cumpărat a căpătat un aspect vintage deosebit. Nu uit nici ziua în care am ieşit pe balcon să spăl geamurile, iar mezina a închis uşa şi nu mi-a dat drumul în casă decât după ce am cântat mai bine de un sfert de oră Elefantul Cici şi-a pierdut cipicii, Cântecul numerelor sau 10 degeţele. Cred că melodia asta din urmă a şi convins-o de utilitatea degetelor, cu care a reuşit să deschidă apoi uşa.

Renunţă la surplusul de haine şi de jucării

Curăţenia de toamnă poate fi şi o bună ocazie de a face inventarul jucăriilor şi al hainelor de care copilul tău nu mai are nevoie. Dacă îţi dai seama că ai jucării cu care cel mic nu se mai joacă de mult pentru că a depăşit vârsta lor sau, pur şi simplu, pentru că are prea multe jucării, încât unele dintre ele nu îi mai stârnesc interesul, atunci ai putea să le cureţi frumos şi să le împachetezi, pentru a le dărui altor copii. La fel poţi face cu hainele care i-au rămas mici şi care îi pot fi de folos altui copil, mai ales că nu cred că există mamă care să nu găsească în dulapul celui mic haine purtate doar o dată sau chiar deloc. În ceea ce priveşte hainele şi pantofii tăi, îţi dau un sfat foarte bun: dacă ai în dulap articole de îmbrăcăminte şi de încălţăminte pe care nu le-ai mai purtat de cel puţin 3 ani, atunci înseamnă că nici nu le vei mai purta vreodată, aşa că ia-ţi la revedere de la ele şi detaşează-le în dulapuri din alte case, cu alți proprietari. Păstrează exclusiv obiectele care, deşi nepurtate de multă vreme, au o puternică valoare sentimentală şi îşi vor păstra semnificaţia în familia ta şi peste un deceniu sau două. Eu păstrez, de exemplu, o rochie albă handmade, cu lebede brodate, pe care a purtat-o mama mea când avea 4 ani. E piesă de muzeu, deja, şi cred că o s-o înrămez, că prea e frumoasă.
Daaar, aveţi grijă când faceţi operaţiunea de triere. Pentru că, în văzul copilului cel mic, am făcut imprudenţa de a pune la coşul de gunoi o sacoşă mare cu jucării stricate, ce nu se mai puteau repara şi reprezentau chiar un pericol pentru copii, întrebaţi-mă ce am făcut în următoarele ore de după. Nimic complicat: doar am lipit haotic cu Superglue fel de fel de jucării extrase din tomberon, creând adevăraţi mutanţi ludici, pentru a potoli plânsul copilului care nu înţelegea ca jucăriile nu mai sunt întregi şi nici funcţionale. Ce a ieşit? O semi-operă de artă, departe, însă, de valoarea lucrărilor lui Ion Bârlădeanu.

Avântă-te inteligent!

Poate printre voi se numără mame care prind un elan uriaş odată cu această curăţenie sezonieră şi pun pe lista de to do mai multe obiective. Dacă printre acestea se află chestiuni mai complicate sau care necesită o durată mai mare de timp pentru finalizare, mai bine le amânaţi pentru zile mai prielnice. De ce spun asta? Pentru că la o curăţenie dintr-aceasta de toamnă ne-am gândit şi noi să ne vopsim uşile. După efectuarea mulţumitoare a acestei operaţiuni şi după o consfătuire prelungă, eu şi al meu soţ am hotărât să scoatem uşile pe balcon, deoarece stratul de vopsea nu era încă solidificat, iar mirosul lacului era destul de persistent. Cu uşile la aer, am dat stingerea şi am mers la culcare în paturile noastre. A doua zi, nimeni nu mai era la locul lui: eu ajunsesem pe canapeaua din sufragerie, pe soţ l-am găsit chircit în patul fetiţei celei mari, în timp ce toate trei fetele se aflau în dormitorul matrimonial. Se pare că cineva sforăise atât de tare, încât, fără pavăza sonoră a uşilor, reuşise să trezească un copil din cei trei (nu ştim care, însă), iar permutările s-au făcut în beznă, după sunet.

Foloseşte-te de tehnologie

Un alt sfat foarte bun pentru a face o curăţenie eficientă în familie este să vă folosiţi la maxim de avantajele tehnologice ale timpurilor noastre. Unul dintre acestea este internetul, aşa că în ultimă instanţă va sfătuiesc să aveţi la îndemână un pix şi o foaie ca să vă notaţi ce găsiţi interesant pe Google la capitolul firme care fac curăţenie. Acesta este un serviciu destul de costisitor, ce-i drept, dar pare să fie varianta ideală pentru mamele care nu ştiu în câte părţi să se mai împartă. De fapt, ideal ar fi ca în timpul în care experţii deretică cu profesionalism să vă destindeţi undeva în afara oraşului, la un spa sau la un centru de relaxare, alături de o altă mamă greu încercată (poate o convingeţi şi pe ea să apeleze la firma de curăţenie şi sunt şanse să obţineti şi un discount aşa).

Dar gata cu visarea, vă las, văd că mi s-a uscat lavabila de pe pereţii din hol, ceea ce înseamnă că mă pot apuca imediat şi de zugrăvit cămara şi bucătăria. S-avem spor!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa