10 motive pentru care Paștele este mai mișto decât Crăciunul

Vivi Gherghe
de ce e pastele mai misto decat craciunul totul despre mame

Paște sau Crăciun? Voi ce ați alege din cele două?

Îmi amintesc că, atunci când eram copil, cel mai mult iubeam Crăciunul. De fapt, nici nu știu cât înțelegeam eu din semnificația lui, dar faptul că exista bătrânul acela cu barbă și cu costum alb-roșu, mă făcea să investesc toate sentimentele în Sărbătorile de iarnă.

Lucrurile nu mai stau la fel azi și am mult mai multe motive să iubesc Paștele mai mult decât Crăciunul.

1. Paștele e primăvara și poți să faci grătar la iarbă verde

Nu e ca la Crăciun, să stai numai în casă sau să ieși, dacă ai noroc de zăpadă, la săniuș până li se învinețesc buzele copiilor. Nu stai să tragi de sanie, apoi să umpli caloriferele la întoarcere cu salopete, geci, mânuși, ghete. Nu, de Paște poți să mergi la iarbă verde, să faci grătar, copiii se pot juca în voie și pot chiar să doarmă afară, deci n-ai niciun motiv să te grăbești acasă.

2. Poți să pleci în vizită pe principiul ”eram în zonă”

Știți cum e de Sărbători, toată lumea e cu mesele întinse. Dacă nu faci parte din categoria gospodinelor care mută munții din loc și-i gătește să-i pună pe masă, atunci poți pleca liniștită la plimbare și îți poți suna rudele să le urezi toate cele bune chiar când ești prin zona lor. Știți cum sunt oamenii când primesc telefoane cu urări, mereu își exprimă dorința unei întâlniri: ”Poate ne mai vedem și noi!”. Acela este momentul în care poți spune că ești în zonă, ați ieșit la o plimbare că e frumos afară și, mai mult ca sigur, te vei alege cu o invitație. Eu n-am făcut asta niciodată, dar mi se pare un scenariu extraordinar.

3. Vopsim ouă pe care le mâncăm, nu ne uităm la ele ca la brad

De Crăciun, totul se învârte în jurul bradului: cât costă, de unde luăm, arficial, natural, în ghiveci etc. Cunosc câteva cupluri care erau gata să ajungă în pragul divorțului cu această ocazie. În fine, ideea e că facem bradul și apoi ne uităm la el. Ne uităm până trece Crăciunul și atunci ne ia lehamitea desfacerii pomului. Ei bine, de Paște vopsim ouă și nu doar pentru decor. Le spargem și le mâncăm. Asta investiție!

4. Iepurașul nu depășește costurile lui Moș Crăciun

Nu numai că-mi e simpatic el, ca animal, dar Iepurașului de Paște mi se pare mult mai decent decât Moș Crăciun. Unde mai pui că, în multe cazuri, trebuie să găsești și pe cineva, poate chiar să plătești, să se îmbrace în costum roșu și să stea 10 minute la voi în casă, unde să câștige simpatia copiilor pe banii tăi, că el le dă cadourile. De Paște, în schimb, nu trebuie să îmbraci pe nimeni în iepuraș.

5. Mielul e mai drăguț decât porcul

Deși trebuie să recunosc că mi-aș dori ca oaia să aibă șorici, nu pot să nu mă bucur că nu are și să observ, cu ochiul liber că mielul e mai drăguț decât porcul.

6. Paștele e fără ler

Lerul nu-i ler de Paște. Nu e deloc! Nu există ler de Paște. În plus, Fuego nu a scos încă varianta cu ”Vopsește, mamă, ouăle!”, iar Hrușcă nu cântă Prohodul. Încă!

7. Nu e Sala Palatului ocupată

Ștefan Bănică n-are concerte, deși și Paștele e tot de atâtea ori de câte ori e și Crăciunul, numai că nu s-a gândit și să cânte asta, așa cum cântă ”Doar o dată-i Crăciunul”.

8. Nu dai bani la colindători

Deci nu numai că e fără ler, dar nici nu te bate nimeni la cap, cu sau fără voce, cântând diverse. Nu vine nimeni să cânte Prohodul pe scara blocului la ore cât mai nepotrivite.

9. Nu se dă cu petarde

Nefiind aproape de Revelion, de Paște nimeni nu comercializează și nimeni nu are petarde. Poți merge liniștit pe stradă, fără amenințarea că poți scăpa puțin pipi pe tine dacă ți-ar bubui o petardă prin jur.

10. Crăciunul nu are nicio șansă să pice într-o zi în care credincioșii să-și poată da check-in pe A2 ”travelling to Vama Veche”.

Serios acum, când vreodată ar putea pica Crăciunul de 1 Mai?

Pe post de concluzie, vă spunem sărbători fericite!

Citește și: Top 3 tâmpenii de Paște din copilărie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa