Ești mamă pentru prima dată? Iată ce să faci ca totul să pară mai ușor!

Cristina Călin, redactor
mamă pentru prima dată

Ești mamă pentru prima dată și vrei să-ți faci viața mai ușoară. Citești cât de mult poți despre parenting și îți dai seama că nu ai mai avea timp să le aplici, plus că nu ai mai știi ce să faci pentru că unele informații se bat cap în cap. Multe dintre sfaturi nu se pot aplica în situația ta și în felul acesta îți va fi și mai greu.

Citește cele două volume ale ”Cărții Bebelușului”, de dr. Sears și te asigurăm că multe din temerile tale vor dispărea. Acestea sunt disponibile AICI.

Iată 5 sfaturi care îți vor face viața de mamă mai ușoară, indiferent de context. Nu are importanță câți bani ai în buzunar, ce studii ai sau cât ajutor primești. Este vorba doar despre tine și bebelușul tău.

Copilul are nevoie de dragoste

O relație stabilă de dragoste și siguranță este cel mai important lucru de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta normal. De fiecare dată când îi răspunzi nevoilor sale cu dragoste, cel mic va ști că cineva este acolo să aibă grijă de el când îi este greu. Va învăța să aibă încredere în cei din jur și, mai ales, că nu sunt singuri. În aceste momente de dragoste se percepe pe sine ca pe o ființă care merită să fie iubită, care are un model în mama ei. Un copil care are încredere în el este un copil puternic. Baza o stabilește relația pe care o are cu tine.

Vorbitul în fiecare zi cu copilul este educație

Atunci când îi cânți noaptea, copilul percepe limbajul și se simte confortabil pentru că aude vocea mamei.

Atunci când îi vorbești despre ceea ce faceți învață cuvinte noi și cum să comunice.

Atunci când îi citești copilului, îi insufli dragostea pentru literatură și pentru educație.

Atunci când numești sentimentele pe care le aveți, îți înveți copilul despre emoții.

Rezumând, vorbind, cântând, citind îi construiești baza pentru abilitatea de a citi, de a-și înțelege sentimentele și de a comunica.

Să fii mamă pentru prima dată înseamnă să înveți mereu

Rutina este baza stabilității pentru copilul tău.

Stabilind o rutină, îl înveți pe copil care este ritmul unei zile, iar el va deveni mai indepedent pe măsură ce va crește pentru că va ști la ce să se aștepte.

Copiilor mici le plac ritualurile așa că trebuie să stabiliți anumite obiceiuri pentru fiecare moment al zilei. Se vor simți în siguranță. Pentru orice fel de activitate trebuie să existe un program, fie că vorbim despre mese, îmbrăcat, baie, culcat. Copiii nu au noțiunea timpului, dar având o rutină bine definită simt că au control asupra situație.

Somnul este obligatoriu

Un copil odihnit este un copil fericit.

Atunci când copilul doarme suficient este capabil să-și gestioneze emoțiile, să interacționze cu ceilalți și să învețe. Riscul să fie copleșiți de ceea ce li se întâmplă și să fie supărați este mai mic, iar comportamentul lor va fi rezonabil. Nu săriți peste somnul de prânz, iar cel de noapte trebuie să fie suficient.

Nu uita că somnul este bun și pentru părinți!

Ai grijă de tine

Înainte de a avea grijă de nevoile copilului, trebuie să ai grijă de ale tale. Atunci când ești odihnită, când ai o alimentație echilibrată, când găsești câteva momente și pentru tine și câteva momente pentru cuplu, vei răspunde mai bine nevoilor copilului. Și, unde mai pui și faptul că meriți toate cele enumerate mai sus! Grija față de tine se traduce printr-o relație mai bună cu cel mic!

Să fii mamă pentru prima dată este solicitant, dar este mult mai ușor dacă păstrezi lucrurile simple și te concentrezi pe ceea ce merită cu adevărat!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa