Viața unei mame singure: „Am momente când mă simt îngrozitor de singură și de tristă”

Ileana Mirescu

Ești mamă singură? Familia ta este foarte diferită de familia la care visai pe vremuri, atunci când nici nu se punea problema unei familii monoparentale? Știi că este important să socializezi, să ai un cerc de prieteni și, de ce nu, să-ți găsești iubirea adevărată, dar acest lucru e mai ușor de spus și mai greu de pus în practică? Atunci citește mărturia unei mame singure și sfaturile pentru părinți singuri de mai jos. Sperăm să-ți fie de folos!

Viața unei mame singure

Sunt mamă singură încă dinainte de a se naște fiul meu, care are acum șase ani. Tatăl lui a plecat la puțin timp după ce am aflat că sunt însărcinată, iar peste câteva luni se căsătorise deja cu o altă femeie. A fost și este incredibil de greu, deși acum, că A. a crescut, parcă a devenit mai ușor. Însă nici nu îndrăznesc să mă gândesc că mi-aș putea reface viața. Am ieșit în tot acest timp cu doi bărbați, dar nu s-a legat nimic, pentru că nu aveam timp și de copil, și de o relație serioasă. Am momente când mă simt îngrozitor de singură și de tristă.

Așa începe confesiunea unei mame singure pe un forum dedicat mamelor. Zeci de mame s-au alăturat discuției, împărtășind temeri, sugestii și încurajări, așa cum numai mamele știu să facă. Trecând printre răspunsurile mamelor la această postare, am înțeles cât de triste și vulnerabile, izolate și resemnate pot fi mamele singure.

Desigur, există și femei care acceptă cu senitătate faptul că sunt singure și se declară chiar fericite că își pot crește copiii în liniște, fără să îi pună zi de zi în fața unor discuții sau certuri interminabile, fără să întoarcă pe o sută de părți fiecare decizie legată de copii. Alte femei sunt ușurate să fi scăpat din relații toxice, care le măcinau sufletul, relații cu bărbați violenți, dependenți de alcool sau neglijenți. Însă multe dintre mamele singure sunt chiar singure. Timpul pe care îl pot petrece în oraș, la întâlniri sau petreceri este foarte limitat, dacă există. Mai ales atunci când copiii sunt mici, o viață socială sau personală coerentă este de multe ori de neimaginat pentru un părinte singur. Copiii sunt aproape întotdeauna mai importanți decât nevoia mamei de a ieși, de a socializa, de a se distra, de a cunoaște potențiali parteneri. Cum reușesc însă mamele singure să găsească un echilibru între îngrijirea copiilor și viața lor personală? Și, mai ales, mai au șanse să-l întâlnească pe Domnul Perfect?

Socializați! 5 sfaturi pentru mamele singure

1. Activitățile de zi – cursurile de dans, de yoga, de limbi străine, de programare, acțiunile caritabile – pot fi tot atatea prilejuri pentru a stabili relații cu alți oameni. Și, de ce nu – chiar și Făt-Frumos poate participa la o acțiune caritabilă în care v-ați hotărât să vă implicați.

2. Grupurile se suport pentru părinți, forumurile și grupurile virtuale sunt locuri în care se construiesc relații de prietenie stabile. Nu ridica sceptică din sprânceană atunci când vine vorba de prietenii virtuale: acestea se pot muta în viața reală cât ai spune „hai să ne vedem la o cafea!”

3. Ajutorul prietenilor este de multe ori esențial. Câte dintre noi nu am întâlnit bărbați minunați în cercurile noastre de prieteni? Cei mai buni prieteni fac uneori asta: aduc împreună oameni singuri despre care cred că s-ar potrivi de minune. Așa că nu te închide în tine și povestește-le prietenilor tăi că ți-ai dori să întâlnești bărbatul perfect. S-ar putea să aibă ei câteva idei. Petrecerile și întâlnirile între prieteni sunt oricum amuzante și relaxante, chiar dacă nu e și Făt-Frumos acolo.

4. În multe țări, mamele singure își fac comunități de suport. Se împart în grupuri mici, de două-trei mame, în funcție de zonă, și fac una pentru alta servicii de babysitting. Măcar o dată la două-trei săptămâni, fiecare poate ieși în oraș sâmbătă seara, își poate programa o cină romantică, sau pot face orice alt lucru la care visează în timpul săptămânii, când e prinsă între copil, job și casă. Grozav, nu? Pentru început, nici nu trebuie să cauți mame singure. Este suficient să te integrezi într-un grup de mame pe Facebook, pentru că sigur în orice grup sunt și două-trei mame care își cresc copilul singure.

5. Împreună cu toți părinții pe care îi cunoști (virtual sau nu, de la grădiniță, de la școală, din parc) poți organiza playdates (întâlniri cu copii la joacă). Sunt evenimente numai bune pentru a-ți crea un mic trib de părinți simpatici, unii dintre ei singuri, ca tine. Și chiar dacă nu apare Domnul Perfect, tot ai nevoie de socializare și îți prinde bine să schimbi câteva vorbe cu adulții, nu-i așa? În timp ce copiii se joacă, părinții stau pe margine și discută, cu un pahar de limonadă în față.

Există iubire adevărată și pentru mamele singure?

Să găsești iubirea adevărată e un lucru foarte greu chiar și în condiții perfecte pentru acest lucru, atunci când nu îți petreci serile de sâmbătă uitând-te la desene animate și făcând orez cu lapte. Ne-am chinuit destul de mult cu problema asta și pe vremea când nu aveam copii, nu-i așa? Știu sigur că eu, una, m-am întrebat de multe ori unde e domnul ăla pe care îl aștept și cum să fac să îl găsesc. Așa că nu pot decât să-mi imaginez cât de greu e să găsești iubirea atunci când ai copii, o casă de întreținut de una singură, probabil un job și un sentiment permanent de vinovăție care îți șoptește că nu e corect să îți ardă de flirturi atunci când ai un copil de crescut. Singură. Dar nu uita că pentru copii e important să vadă că mami e fericită, împlinită, că iubește și că e protejată și răsfățată de un partener simpatic.

Dacă vrei să ne povestești cum e să fii mamă singură și cum faci loc pentru un pic de viață intimă în tot iureșul acesta, suntem aici. Poate ai avut succes în căutările tale, poate nu. Poate ești tristă, deprimată sau împăcată cu situația. Sunt sigură că sunt multe povești pline de inspirație pe care trebuie să le aflăm.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa