Mituri si fapte despre ce înseamnă sa fii părinte

TOTUL DESPRE MAME

A fi părinte este cel mai important loc de muncă pe care îl vei ocupa în viaţă. De asemenea, durează o viaţă întreagă, de aceea e foarte important să cunoşti miturile care apar pe parcurs şi de care ar trebui să te fereşti.

Nu e ușor să fii tot timpul un părinte bun. Alege parentingul bazat pe dragoste necondiționată și află cum poți aplica aceste principii chiar de la cel care a introdus acest concept, Alfie Kohn

Ar trebui să ştiu toate răspunsurile

Nu trebuie să ştii totul. Niciun părinte nu are toate răspunsurile. Nu există „calea cea dreaptă”, nici un model anume aplicabil oricui. Părinţii trebuie să înţeleagă şi să fie capabili să răspundă la personalităţile unice, punctele forte şi vulnerabilităţile fiecărui copil. Trebuie să ai aşteptări rezonabile de la tine. Ai încredere în ceea ce ştii. Nu este nimic greşit în a spune „nu ştiu”. Căută să înveţi mai multe despre lucrurile pe care nu te simţi stăpână.

Părinte devii în mod natural. Vine de la sine.

Fiecare părinte trebuie să înveţe pe parcurs ce anume trebuie făcut şi cum. Fiecare face greşeli şi învaţă din experienţă. Greşelile contează numai dacă persişti în a le repeta. A fi părinte necesită înţelegere, imaginaţie, energie, cunoştinţe, răbdare şi, foarte important, foarte mult ajutor.

Felicită-te pentru ceea ce faci bine

Acceptă faptul că există lucruri pe care le-ai putea face altfel sau mai bine data viitoare (cu toate că de obicei îţi dai seama de acest aspect abia după ce priveşti în retrospectivă un fapt deja consumat). Nu fi prea dură cu tine însăţi. Acceptă că a fi părinte e o meserie cu suişuri şi coborâşuri, care vin normal şi firesc, de multe ori imprevizibil.

Creşterea copiilor este treaba mea

Nu departe în trecut, familiile extinse şi vecinii obişnuiau să împartă responsabilităţile îngrijirii copiilor. Astăzi, însă, mai mult ca oricând înainte, părinţii sunt priviţi ca singurii responsabili pentru creşterea copiilor lor.

Te pot simţi judecată şi singură

Mulţi alţi părinţi, însă, se simt la fel. Poţi întreba pe oricine! A solicita sprijin şi ajutor este unul din cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru tine şi copilul tău. Apelează cu încredere la familie, prieteni, comunitatea în care locuieşti.

A fi părinte este o activitate deloc singulară – mai multe persoane joacă rol important în viaţa copiilor. Bunici, unchi, mătuşi, prieteni, profesori, vecini – toţi contribuie la stabilitatea şi susţinerea vieţii de familie.

Fapte despre ce înseamnă să fii părinte:

  • Copiii şi părinţii învaţă împreună.
  • Copiii şi părinţii învaţă unii de la alţii.
  • Nu există părintele perfectă.
  • Nu există copilul perfect.
  • Există multe moduri de a fi mamă şi nu doar unul este corect.
  • Ca părinte, înveţi în mod constant din ce în ce mai multe despre copiii tăi, pe măsură ce cresc, se schimbă şi, cu timpul, devin adulţi.
  • Modul tău de a-ţi educa şi creşte copiii se schimbă pe măsură ce se schimbă şi nevoile lor.

Nu e ușor să fii tot timpul un părinte bun. Alege parentingul bazat pe dragoste necondiționată și află cum poți aplica aceste principii chiar de la cel care a introdus acest concept, Alfie Kohn

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa