Provocarea noului an: fără cumpărături!

Raluca Dumitrică
Fara cumparaturi | Totul despre mame
Urmează sfaturile noastre ca sa nu cazi în capcana eternă a cumpărăturilor!

4 reguli care mă ajută să renunț pentru un an la dependenţa de shopping

În fiecare început de an, zilele de-un alb imaculat ale lui ianuarie sunt atât de pline de inspiraţie, încât mă fac să-mi creionez liste pline de planuri mai mici sau mai mari, legate de nouă etapă din viaţa mea. Îmi fac astfel de liste de câţiva ani şi am constatat că sunt de bun augur, pentru că ce mi-am propus de fiecare dată în primele zile ale noului an a şi fost dus până la capăt, cu un munte de ambiţie şi de voinţă în spate.

Aşa am reuşit să slăbesc, să călătoresc în locuri inedite, să citesc mai mult şi să văd filme de festival, să mă întâlnesc mai des cu prietenii şi să fiu un părinte mai bun şi mai implicat. Anul acesta, însă, am un obiectiv ce depăşeşte planurile îndrăzneţe ale altor mame, un obiectiv dificil, chiar inimaginabil de greu, care doar printr-o minune poate fi atins: renunţarea pentru un an de zile la cumpărături.

Nu, nu la mâncare, cărţi sau produse de igienă personală, ci la haine, încălţăminte, bijuterii şi alte accesorii frumoase, frivole şi frustrante. Dar de ce să fac lucrul asta? Pentru că o dată cu faimoasa curăţenie de sărbători mi-am dat seama că mai am puţin şi o să fiu roaba acestor drăgălăşenii femeieşti, care pun presiune pe mine în orice colţ al casei m-aş afla şi care îmi pare că strigă la mine Citius, altius, fortius! (şi nu, de data aceasta expresia n-are treaba cu sportul).

Aşadar, timp de un an, adică 12 luni, 52 de săptămâni, 365 de zile, 8760 de ore sau 525.600 de minute îmi propun să nu-mi cumpăr NIMIC din categoriile de mai sus. Ca planul să-mi reuşească, iată strategia mea din patru paşi:

1. Şterg toate aplicaţiile mobile de cumpărături de pe telefon

Adio, eBay, adio mici pagini cu chilipiruri sau alte tentaţii vestimentare! Le-am şters pe toate fără nicio urmă (deocamdată) de regret şi le-am înlocuit cu aplicaţii mult mai atrăgătoare precum Booking, Goodreads sau IMDb. Aşa că, pe principiul „când soarta ne închide o uşă, Dumnezeu ne deschide o fereastră”, eu pot spune „când arunci cu pantoful pe uşă, îţi intră o carte, o excursie sau un film pe geam”.

2. Mă dezabonez de la newsletterele magazinelor online

Pe acelaşi principiu ca la punctul 1, m-am dezabonat de la zecile de newslettere care îmi umpleau zilnic inbox-ul şi mă făceau automat să dau click la noutăţile atât de ispititoare prezentate în ele. Partea proastă este că la unele mi-a tremurat mâna pe mouse în nomentul în care eram politicos întrebată dacă nu cumva aş vrea doar să rărească frecvenţa mailurilor primite de la ei, că altfel nu-mi explic de ce am mai primit câteva zile după mesajele lor. Dar am rezolvat şi acest capitol şi acum sunt newsletter free!

3. Ocolesc toate reclamele de pe Facebook

O fi Facebok-ul asta o metodă de a fi informat şi de a-i avea pe cei dragi mai aproape, dar e şi o unealtă perfidă de marketing care atacă oameni nevinovaţi ca mine. Cum altfel să se explice modul insistent prin care ţine să-mi aducă aminte de fiecare dată când accesez site-ul că aş avea nevoie de nu ştiu ce rochiţă sau de nu ştiu ce cizmuliţă? Şi dacă anul trecut am avut naivitatea de a crede că da, chiar am nevoie de ele, în noul an nu mă mai fraiereşti, domnule Zuckerberg!

4. Mă opresc din sporovăitul despre haine

Ești prietena mea și ții la mine? Dacă mă iubeşti, cruţă-mă! Nu mă suna entuziasmată, ca odinioară, să-mi zici de toptanul de reduceri din magazine, pentru că eu, spre deosebire de odinioară, n-o să te mai însoţesc la adorabilele sesiuni de shopping. Adică, mă rog, aş putea să te însoţesc, cu condiţia să nu-mi iau niciun portofel la mine şi să fac doar pe stilistul bine informat, oferind sfaturi solicitate şi consiliindu-te în alegerea celor mai inspirate piese vestimentare.

Iar eu, deși țin la tine la fel de mult, n-o să-ți mai fac complimente și nici n-o să-ți mai pipăi aparent neglijent vreo piesă de îmbrăcăminte sau vreun accesoriu, pentru că ştim cu toţii ce urmează, da? „Îţi placeeeee? Am luat-o de la magazinul x, aveau toate măsurile şi toate culorile!”

Uitându-mă la toate punctele de pe listă, îmi dau seama că măreţul plan nu va fi chiar floare la ureche, dar nici piatră de moară nu va fi. Poate că 365 de zile nu sunt extrem de multe în viaţa unui om, dar în mod cert se poate întâmpla orice în această perioadă. Şi, dacă mă gândesc că într-un an oamenii fac lucruri impresionante (pot planta un copac, construi o casă sau face un copil), eu de ce n-aş câştiga o luptă banală cu shopping-ul?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa