Un strop de creativitate te poate ajuta să te regăsești

Anca Vlad
strop de creativitate

Zi de zi facem aceleași lucruri și, la un moment dat, ni se pare normal să ne trezim din somn, să mergem la serviciu sau la piață, să gătim sau să mergem cu copilul în parc. În realitate, deși îți dă un sentiment de stabilitate pe termen lung, rutina nu e foarte sănătoasă. Soluția: un strop de creativitate te poate ajuta să te regăsești.

„Într-o zi – eram mamă de vreo 10 luni – când m-am trezit din somnul de după-amiază, mi-am mângâiat bebelușul și m-am întrebat când a dispărut vechea… eu”, recunoaște bloggerița Victoria Bird pe parent.co. În ziua aceea a decis că trebuie să revină la lucrurile care au definit-o înainte să fie mamă și să găsească o cale ca să îmbine ambele versiuni ale ei.

Bebelușii sunt niște creaturi uimitoare, dar pentru 10-15% dintre mamele care suferă de depresie post-natală sau anxietate, o parte din luptă o reprezintă o senzație copleșitoare de gol, care le însoțește de-a lungul întregii zile și care le face să creadă că nu vor mai fi niciodată cea dinainte de naștere și nu vor mai avea timp pentru ele.

Există studii care au analizat diferite metode de tratare a cazurilor ușoare. Conform psihologului Christina Hibbert, fondator al Arizona Postpartum Wellness, medicamentele nu sunt întotdeauna cele mai bune soluții ca prim tratament.

Te-ar mai putea interesa și:
Situaţii când mamele nu trebuie să-şi ceară scuze

Psihoterapia sau terapia vorbitului sunt o alternativă, dar oare creativitatea nu e o soluție complementară pentru tratarea depresiei postnatale?

Timp pentru mine

În 2008, câțiva cercetători britanici au creat grupul „Timp pentru mine”, format din mame cu forme ușoare de depresie post-natală. Grupul le oferea un spațiu sigur, unde-și puteau exprima creativitatea. Deși studiul a fost realizat la scară mică, rezultatele sugerează că terapia prin artă poate fi un tratament complementar cu rezultate uimitoare.

Chiar dacă ai senzația că nu vei avea niciodată timp în programul zilnic, iată câteva motive pentru care ar trebui să faci loc creativității în viața ta.

Creativitatea îți încarcă bateriile, sporind fericirea

Cercetătorii de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, au descoperit că activitățile creative conduc la o pantă ascendentă a stării de bine. Cele care au luat parte la acest studiu au declarat că s-au simțit mult mai entuziaste și mai pline de viață în zilele când au făcut ceva creativ.

Pentru marea majoritate, rutina de dinainte de culcare include un film sau un pahar cu vin, Aceasta ar putea include însă și un strop de creativitate. Făcând efortul de a crea în loc să consumi, te vei simți mai echilibrată și mai relaxată a doua zi dimineață.

Alungă gândurile negre

Indiferent că alegi să pictezi peisaje, să brodezi sau să îngrijești florile din grădină, activitățile creative îți abat mintea de la gândurile negre. Faci ceva din nimic, în loc să faci nimic din ceva. Medicul Carrie Barron, autor al cărții „Terapia prin creativitate” recomandă activitățile manuale, susținând că folosirea mâinilor este mai mult decât folositoare, și te obligă să te gândești la ceea ce faci, mai ales în zilele noastre când totul este computerizat.

Te ajută să rupi timp pentru tine

Timp pentru tine nu intră în vocabularul proaspetelor mame. „Înainte să încep să scriu din nou, toată atenția mea era îndreptată asupra orelor de somn ale fetiței mele, pentru că numai atunci puteam rupe puțin timp pentru mine. Acum, o dată pe săptămână îmi fac timp să-mi scriu poveștile”. Bineînțeles că atunci când își ia la revedere de la fetiță și pleacă, Victoria se simte vinovată, deși nu trebuie să se justifice în fața nimănui.

Te-ar mai putea interesa și:
Stiluri de parenting: Tu ce fel de părinte ești?

Îți oferă comuniune

„După ce a venit pe lume fetița mea, nu voiam să vorbesc decât despre copii. Apoi, brusc, am simțit nevoia să vorbesc despre altceva, orice altceva”. Indiferent dacă hobbyul tău e virtual sau real, îți oferă siguranța că intri în legătură cu alți adulți, pe care nu-i interesează câte ore a dormit azi copilul tău. La naiba, poate nici nu știu că ești mamă! Cu atât mai bine.

Te învață să faci față eșecului

Edwin Lang spune că „Un aspect esențial al creativității este că nu se teme de eșec”. Dacă putem învăța să trăim cu greșelile noastre cu ajutorul penelului sau creionului, atunci putem aplica asta și eșecului înregistrat în parenting.

Copiii noștri au nevoie să le fim modele. Pentru binele lor trebuie să ne facem timp pentru sănătatea mintală și să fim tratate cu indulgență atunci când greșim. Așa învață ce înseamnă bunătatea, atât față de ei cât și față de cei din jurul lor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa