5 întrebări pentru a afla dacă ești pregătită pentru al doilea copil

TOTUL DESPRE MAME

In unele culturi, adevarata zi de nastere a copilului este ziua in care mama lui s-a gandit pentru prima oara la el, fie ca era deja gravida sau abia incepea sa isi doreasca acel copil. Cand vine vorba de al doilea copil, multe femei se afla in cumpana: sunt sau nu pregatita? imi permit sau nu financiar?

Pentru unele mame, ideea de a mai avea inca un copil se insinueaza subtil, cu un oftat nostalgic la vederea unei gravide mangaindu-si burta sau a unui nou-nascut ghemuit la sanul mamei. Pentru unele femei este suficient: stiu in acel moment ca un nou copil cere sa fie adus pe lume.

Dar sunt si mame care se framanta si asteapta ani intregi sa ia o decizie. Asadar, ce ne facem noi celelalte, cele care nu stim, ci doar ne intrebam, cercetam, ne dorim si speram sa gasim un raspuns la intrebarea Sunt pregatita pentru un alt copil? Putem incerca sa impartim marea intrebare in intrebari mai mici, al caror raspuns este mai usor de dat. Cand te gindesti sa iti asumi nasterea si cresterea unui al doilea copil, ai putea sa intrebi mai intai:

1. Este corpul tau pregatit pentru o noua sarcina?

Daca primul tau copil are mai putin de sase luni, este probabil inca prea devreme pentru a te gandi la o noua sarcina. Daca ai nascut prin operatie de cezariana, acest interval poate fi si mai lung, pana catre un an, pentru a te asigura ca organismul tau este pregatit sa sustina dezvoltarea unui copil timp de noua luni.

2. Cum arata noptile familiei tale? Aveti cu totii parte de un somn odihnitor de cel putin opt ore?

Nevoile unui nou-nascut pot fi foarte mari, asa ca daca primul copil nu este inca autonom in timpul noptii, daca nu poate dormi noaptea fara sa-l solicite si sa-l trezeasca pe unul dintre parinti este poate prea devreme sa va ganditi sa introduceti un bebelus in ecuatie. Somnul este esential si pentru adulti si pentru copiii. Sarcina vine cu tulburarile de somn caracteristice, iar daca la acestea se adauga unui copil care te trezeste de cateva ori pe noapte, intreaga situatie poate deveni coplesitoare pentru mama.

O recomandare ar fi sa astepti pana cand primul copil si-a format un ritual nocturn care nu iti mai tulbura somnul si abia apoi sa iei in considerare posibilitatea de a aduce un nou membru in familie.

3. Cum crezi ca va reactiona primul tau copil? Se va bucura sau il va respinge pe bebelus? Putin din amandoua?

Este foarte important sa evaluezi starea emotionala a primului tau copil si sa fii pregatita sa gestionezi situatii dificile. Unii specialisti recomanda ca varsta primului copil sa fie de sub un an sau peste patru ani atunci cand apare un frate sau o surioara. Dupa patru ani, copilul are un grad de independenta care il va ajuta sa sufere mai putin atunci cand pierde o parte din atentia mamei. In plus, el poate fi angrenat cu usurinta in activitati legate de ingrijirea nou-nascutului si atunci va simti cu usurinta ca este si al lui bebelusul. Desigur, si un copil mai mic de patru ani poate si trebuie sa fie cooptat in aceste activitati, dar la aceasta varsta este mai probabil ca parintii sa se confrunte cu situatii dificile.

Pe de alta parte, o diferenta de varsta prea mare intre frati poate sa compromita proiectul unei legaturi puternice intre copiii care vor nu creste astfel impreuna. De aceea nu toti pediatrii sunt de acord cu stabilirea acestei distante ideale de patru ani. Dimpotriva, pediatrul american Berry Brazelton considera ca distanta ideala intre frati este intre doi ani si jumatate si trei ani.

Dincolo de aceste considerente statistice, este esential sa isi privesti copilul in ochi si sa iti raspunzi cu sinceritate Este copilul meu pregatit pentru un frate sau o sora?

4. Cati ani ai?

Daca ai peste 38 de ani si planuieste sa ai mai multi copii, probabil ca decizia trebuie luata destul de repede. Dar daca ai sub 30 de ani, bucura-te de luxul de a-ti stabili propriul timing! Un copil iti pune viata pe repede inainte, asa ca este important sa apesi butonul intr-un mod constient.

5. Partenerul tau isi doreste un al doilea copil?

Daca exista divergente majore intre cei doi parteneri, ele trebuie discutate din timp. Este posibil sa te gandesti la un nou copil doar pentru ca partenerul tau isi doreste unul foarte mult? Sau, dimpotriva, nu cumva esti singura din toata familia care mai vrea un copil?

Cu siguranta, decizia de a face un copil nu se ia precum decizia de a cumpara o masina. O simpla lista de argumente pro si contra nu este suficienta. Dar este necesara. Chiar daca decizia de a mai face un copil este luata in raspar fata de toate criteriile rationale, parintii stiu macar care sunt punctele nevralgice ale ecuatiei famialiale care trebuie asumate si infruntate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa