Patru muzee din București pe care trebuie să le vezi cu copilul tău la Noaptea Muzeelor

Adriana Moscu
noaptea-muzeelor-totul-despre-mame

Pe 21 mai nimeni nu doarme! Cu mic, cu mare, toată România așteptă cu sufletul la gură Noaptea Muzeelor. Am trecut în revistă programul a patru muzee din Capitală pe care trebuie musai să le vizitezi anul acesta!

Poate că nu aați avut timp sau ați avut alte priorități, însă pe 21 mai, muzeele din București și din țară se deschid pentru copii și părinți până după miezul nopții, astfel încât veți avea ocazia să vă plimbați pe îndelete înapoi, în timp, prin lumi fascinante.

Am ales pentru tine patru muzee numai bune de explorat împreună cu cel mic.

Găsiți lista completă a muzeelor deschise în Noaptea Muzeelor noapteamuzeelor.ro, dar și pe pagina de Facebook dedicată!

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu

salonul de iarna totul despre mameSituat în Piața Universității, Palatul Suțu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, unul dintre puţinele imobile rămase nemodificate de mai bine de 150 de ani. Palatul a fost înălțat între anii 1833 și 1835, o prezență remarcabilă în peisajul bucureștean de atunci datorită puternicului său caracter apusean. Printre elementele inedite de decorație interioară ale palatului se numără scara monumentală din lemn de stejar, oglinda de Murano de peste 10 metri pătrați, pereții pictați în stil pompeian și plafonul ornamentat cu stucatură colorată și aurită. Cei mici vor fi încântați nu numai de incursiunea în istoria Capitalei, ci de faptul că se vor simți ca într-un basm!

Muzeul beneficiază de ghidaj audio-video realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil disponibil pe izi.TRAVEL.

Acces: gratuit

Orar: 18:00 – 24:00

Adresă: Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București

Telefon: 021.315.68.58

Muzeul Theodor Aman

muzeul thoedor aman totul despre mameFă împreună cu cel mic un salt în timp! Situat în vecinătatea Pieței Revoluției, Muzeul Theodor Aman este amenajat într-una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele și planurile proprietarului – pictorul Theodor Aman. Acesta și-a decorat casa-atelier, prima de acest fel din România, potrivit gusturilor sale artistice rafinate și modei vremii. De la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară: pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei, toate elementele se reunesc pentru a reconstitui viziunea lui Theodor Aman.

Apreciată atât pentru frumusețea, cât şi pentru vechimea sa, clădirea monument istoric a devenit în 1908 primul muzeu de artă din București, în urma donației Anei Aman, soția pictorului. Muzeul păstrează atmosfera vieţii private din perioada Belle Epoque, iar colecția sa cuprinde cea mai mare parte a lucrărilor artistului Theodor Aman, cel mai important pictor al generaţiei de la mijlocul secolului al XIX-lea, fondator al Școlii de Belle Arte din București.

Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil disponibil pe izi.TRAVEL.

Acces: gratuit

Orar: 18:00 – 01.30

Adresă: Str. C.A. Rosetti nr. 8, sector 2, Bucureşti

Telefon: 021.314.58.12

Casa Memorială Tudor Arghezi

casa arghezi totul despre mamePovestea Mărţişorului începe în 1926, anul achiziţiei terenului de aproape 2 ha. În 1928 începe construcţia casei, care va fi definitivată, îm forma actuală, abia în 1940, cu concursul arhitectului G. M. Cantacuzino. Complexul muzeal cuprinde: conacul, tipografia, garajul, casa paznicilor, magazii şi alte acareturi. Este flancat de două livezi cu vişini şi cireşi.

Aici, în 1974, când domeniul arghezian a devenit muzeu, s-a amenajat o expoziţie cu obiecte specifice unei gospodării: zdrobitor şi storcător de struguri, maşina de fabricat îngheţată, copăi de lemn pentru frămîntarea aluatului, ciubere pentru vin, perie de lemn pentru rufe, uscătoare de fructe, centrifuga pentru separarea mierii de faguri şi clocitoarea de pui. De jur împrejur, sunt vitrine luminate pe care sunt reproduse fotografii ce ilustrează istoricul construirii Mărţişorului, imagini cu T. Arghezi  în diverse ipostaze – singur sau cu familia, cu Paraschiva, soţia poetului, în mijlocul gospodăriei, pe care o cunducea „cu mînă de fier”, dar şi fotocopii ale brevetelor şi actelor obţinute de Tudor Arghezi, în scopul desfăşurării unei activităţi onorabile şi legale.

Dar poate cea mai interesantă pentru copii va fi „Camera cu jucării”, care cuprinde mobilierul specific copiilor şi jucăriile lor, dar şi tăbliţele cu pătrăţele şi linii, pe care cei doi, Mitzura şi Barutzu au învăţat să scrie. (Dar și cotețul lui Zdreanță, un cățel care a existat cu adevărat, aplasat în fața casei!)

Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și disponibil pe izi.TRAVEL.

Acces: gratuit

Orar: 10.00 – 21.00

Adresă: Str. Mărţişor nr. 26, sector 4, Bucureşti

Telefon: 021.332.59.00

Casa Filipescu-Cesianu

muzeul-varstelor-muzeul-bucurestiului-1În apropiere de Piața Victoriei, la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol, se afla locuinţa avocatului Constantin Cesianu. Casa Filipescu-Cesianu (1892) reprezintă amenajarea unei reședințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque rămasă fidelă proiectului inițial. Aici au locuit personalităţi precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu. În 1892 Constantin Cesianu a extins această reședință aristocratică cu sprijinul arhitectului Leonida Negrescu. Cu acest prilej au fost realizate decorațiile exterioare și acoperișul imperial și a fost amenajat parcul (de curând reamenajat).

Pentru prima oară de la intrarea în patrimoniul comunal a proprietăţii Filipescu-Cesianu, aici va fi organizat un muzeu modern al cărui proiect expoziţional restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei şi vieţii intime. Astfel, prima expoziţia permanentă a Casei Filipescu-Cesianu, intitulată „Muzeul Vârstelor”, se va deschide pentru public în luna octombrie 2016.

Acces: gratuit

Orar: 19:00 – 01:30

Adresă: Calea Victoriei 151, București 010072

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa