Ziua în care mi-a fost rușine

scris pe
casa de copii
Foto credit: Andrei Lupu

Luni. A fost ziua în care mi-am făcut curaj și pentru prima dată am călcat într-o casă de tip familial unde locuiesc copii ai căror părinți nu-i pot îngriji. Nu mă așteptam la nimic din ce urma să descopăr aici.

A fost ziua când mi-a fost rușine.

Întotdeauna mi-a fost teamă să am contact direct cu astfel de locuri. Îmi era teamă că voi pleca de acolo încarcată de emoțiile și problemele copiilor, însă în ziua în care am pășit pragul Casei Sf. Gabriel, mi-a fost rușine de gândurile și de mentalitatea mea atât de greșită. Cumva, îmi imaginam că astfel de locuri mă vor întrista sau că pur și simplu sunt locuri în care lucrurile funcționează așa cum poate se așteaptă orice român. M-am înșelat. Casa de tip familial Sf. Gabriel e acasă. Copiii de acolo m-au făcut să mă simt ca acasă, atât de uniți și fericiți i-am găsit, iar pentru asta, responsabilă se face Jane Nicholson pe care o puteți vedea în fotografia de mai jos și o mână de oameni dedicați în ceea ce fac:

Jane Nicholson
Jane Nicholson; foto credit: Andrei Lupu
Jane-Nicholson
Jane Nicholson fotografiată de Andrei Lupu alături de un copil de la FARA

La casa de tip famial FARA am întâlnit niște suflete care mi-au dat o lecție de viață! Sunt copii cu zâmbetul pe buze, copii extrem de iubitori, copii fericiți. Da, i-am găsit cu priviri sclipitoare pentru că eu eram acolo, dispusă să particip la jocurile lor, dispusă să-i ajut să-și facă temele, dispusă să iau masa cu ei, la care participase fiecare în parte.

Preț de câteva ore, copiii aceia m-au făcut să-mi schimb percepția despre ceea ce înseamnă o casă de tip familial și poate că asta nu ar fi fost posibil dacă nu existau câteva persoane care încă se străduiesc să schimbe un întreg sistem din România.

Fundația FARA este o organizație de caritate înființată încă din 1993, înregistrată și acreditată atât în Marea Britanie, cât și în România de Jane Nicholson. Am reușit să schimb câteva vorbe cu ea și povestea a început imediat după căderea dictaturii comuniste, când împreună cu fiica ei a văzut imaginile intens mediatizate cu situația abjectă din orfelinatele de stat din România. Acela a fost momentul când a hotărât că trebuie să facă ceva în acest sens. Și a făcut.

În 1997 a deschis prima Casă de tip familial Sf. Nicolae pentru 16 copii, iar un an mai târziu a construit și inaugurat încă un centru rezidențial pentru copii Sf. Gabriel din Popești Leordeni.

Jane nu s-a oprit aici și a continuat să deschidă și alte centre pentru copii atât în București, cât și în Suceava, inclusiv Fălticeni. Începând cu anul 2000, Jane a cumpărat un teren în Nord-Estul României pentru a înființa o fermă organică pentru a asigura o masă caldă și venituri celor care sunt îngrijiți de Fundație, iar Prințul de Wales devine ambasador regal al Fundației FARA și pune piatra de temelie pentru construcția fermei organice.

Lucrurile nu s-au oprit aici, iar în 2007 și 2009 se deschide Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Samuel și Casa Sf. Rafael pentru recuperarea și reabilitarea tinerilor cu dizabilități.

Pentru ca acești copii să aibă o viață normală, au nevoie în continuare și de ajutorul nostru. Îi puteți ajuta fie cu bani sau haine de școală, fie cu amenajarea unui loc de joacă.

Pentru vizite sau donații, puteți contacta oricând Fundația FARA la numărul de telefon 0212420555 sau la adresa de e-mail [email protected].

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa