Copil încălțat sau desculț? Soluția care îmbină avantajele ambelor (P)

Liviana Conțelman
copil încălțat sau desculț

Odată ce bebelușul nu mai e chiar bebeluș și începe să facă primii pași, ajungi să te întrebi „Cum e mai sănătos, copil încălțat sau desculț?” Răspunsul la această întrebare – documentat și detaliat – îl găsești în acest articol care își propune să vă ajute și pe tine, și pe copilul tău să treceți fără probleme la „mersul de om mare”.

Când a trecut prima baie? Când a început să-și țină singur capul? Când a început să cutreiere toată casa de-a bușilea? Până să te dezmeticești, copilul tău deja a început să se prindă cu mâinile de canapea sau de marginea patului ca să poată să stea cât mai ușor în picioare. Primii lui pași îți dau emoții și bucurie, dar și dileme și noi probleme. Copil încălțat sau desculț? Cum e mai sănătos, ce variantă îi ajută mai mult când începe să meargă?

La primii pași, copil încălțat sau desculț?

Studiile World Health Organization (Organziația Mondiala a Sănătății – OMS), citate de The Guardian, au dovedită că mersul desculț îi ajută cel mai mult pe copiii care fac primii pași să își dezvolte echilibrul și motricitatea. Contactul direct cu suprafața pe care calcă asigură o stimulare mai profundă a centrilor nervoși din talpă și accentuează implicit capacitatea motorie a bebelușilor. Având piciorul liber, își folosesc degetele ca pe niște „proptele” ca să-și mențină echilibrul sau se agață cu ele ca să înainteze mai ușor. Descoperă suprafețele pe care pășesc, se acomodează cu poziția verticală și se adaptează mai repede cu presiunea pe care propria greutate o exercită pe picioare.

„Copiii care merg desculți se uită în jos mai puțin și astfel învață să meargă mai repede pentru că pică mai rar! Dacă se uită în jos, se dezechilibrează mai ușor și cad mai des! Când sunt desculți, tălpile simt direct suprafața pe care calcă și creierul nu mai are nevoie și de informația vizuală. Se uită în față, nu pe unde calcă și astfel înaintează o distanță mai mare, dezvoltându-și echilibrul și mușchii mai repede!”, spune dr. Tracy Byrne, citată de The Guardian.

Astfel, deși tentația de a-i cumpăra încălțări de la o vârstă foarte fragedă e mare, mai ales că papuceii pentru copiii sunt adorabili, ar fi bine să pui pe primul plan interesul medical și abia apoi pe cel estetic. Sigur că arată foarte simpatic când îl îmbraci și îl și încalți, dar copilul are nevoie de libertate totală când începe să meargă! În primele săptămâni de când a început să pășească, lasă-l desculț prin casă. Dacă ți se pare că e prea răcoare, îi poți da niște șosete cu talpă antiderapantă, dar, cum ziceam, cea mai bună variantă între copil încălțat sau desculț e cea din urmă. Deși ai cele mai bune intenții, e posibil ca, dacă îl încalți încă de la primii pași, să îi faci mai mult rău decât bine și să îi încetinești capacitatea de a se deplasa pe propriile picioare.

Cum îl încalți când deja îi e ușor să meargă?

În următoarea etapă – adică după primele patru, cinci săptămâni de când a început să meargă și s-a obișnuit cu noua postură – e timpul să îi cumperi niște încălțări care să îl ajute! De ce? Nu numai că așa îi vei putea extinde aria de explorare – e esențial să scoți copilul afară zi de zi și să-l lași să meargă în aer liber! – fără să se rănească la tălpi, dar încălțările îl vor ajuta să-și dezvolte o înaintare stabilă.

Cum alegi încălțările? Reține că primii pantofi ai copilului trebuie fie confecționați dintr-un material maleabil – pielea lui e foarte sensibilă și riscul de iritație e foarte mare -, trebuie să aibă cât mai puține cusături și întărituri ca să nu-l jeneze, să fie din materiale moi, anti-alergice și subțiri, care permit circulația aerului, și să aibă talpa flexibilă. De preferat sunt cele „cu arici” pentru că îți va fi mai ușor să îl încalți – cele cu șiret sunt mai greu de fixat pe picior, iar cele mono-bloc, stil espadrile, sunt greu și de pus, și de scos, având în vedere că bebelușul nu are noțiunile necesare încălțării.

Primele lui încălțări au menirea de a-l ajuta să-și dezvolte un mers stabil și sigur. De exemplu, cele de la magazinul Gatoo, unicul importator al brandului ShooShoos, combină în mod ideal utilul cu plăcutul! Nu numai că sunt foarte drăgute, cu un design irezistibil, dar – cel mai important – îndeplinesc toate condițiile solicitate de ortopezii pediatri! Lucrate manual din piele naturală, încălțările ShooShoos conferă senzația de mers desculț! Talpa – tot din piele – e foarte flexibilă și anti-derapantă așa încât ajută copilul să se deplaseze ușor, fără să alunece. Astfel, după primii pași, nu trebuie să te mai întrebi cum e mai bine – copil încălțat sau desculț – tocmai pentru că ai la dispoziție botoșei, sandale, sneakerși, mocasini sau chiar ghete care întrunesc toate condițiile necesare mersului corect, sigur și fără dureri.


Acest articol face parte din categoria „Conținut sponsorizat” și este oferit de Gatoo

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa