Concediul pentru creșterea copiilor ar putea fi considerat vechime pentru pensie

TOTUL DESPRE MAME
drepturi are mama când revine din concediul

Concediul pentru creșterea copiilor și pensia. Pe viitor, concediul pentru creșterea copiilor, studiile de masterat și cele postuniversitare ar putea să fie luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform unui proiect de act normativ aflat la Senat. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.

Autor
www.avocatnet.ro

Articol scris de
Alexandru Boiciuc

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 49 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se află momentan la Senat, pentru dezbatere, această Cameră urmând să se pronunțe curând asupra ei prin vot. Indiferent de decizia senatorilor, votul decisiv asupra documentului va aparține deputaților.

Studiile de masterat și studiile postuniversitare ar urma să fie luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază va fi ca în urma acestor studii să se obțină o diplomă. „În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul: (…) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar, program universitar de master, doctorat cu frecvență organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă”, scrie în proiectul de act normativ.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare și unei confirmări mai vechi a unei specialiste. Mai exact, deși proiectul include pe listă și studiile doctorale, acestea deja sunt recunoscute oficial ca vechime pentru pensie potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011.

În plus, inițiativa legislativă prevede eliminarea unei limitări aplicabile în prezent la includerea studiilor superioare în vechimea pentru pensie. Concret, în momentul de față, cei care absolvă studii de licență la mai multe instituții de învățământ superior pot alege o singură perioadă pentru includerea în stagiul de cotizare. Totuși, această limitare ar urma să dispară, astfel încât toate perioadele de studii de licență să poată fi incluse în vechime, plus că regula va fi valabilă și pentru studiile de masterat și cele postuniversitare. Articolul continuă mai jos:

De asemenea, proiectul face referire aici și la studiile doctorale, însă Legea educației nu stabilește acum nicio limitare în privința celor ce absolvă studii de doctorat la mai multe facultăți. Practic, regulile propuse de parlamentari în cazul studiilor doctorale n-ar aduce nimic nou în legislație, din moment ce acestea deja există în Legea educației.

Concediul pentru creșterea copiilor și pensia

Totodată, ar urma să apară o noutate și în cazul persoanelor care intră în concediul pentru creșterea copilului. Mai exact, toate perioadele în care o persoană se află în asemenea concedii vor fi luate în calcul la stabilirea vechimii pentru pensie. Acum, Legea pensiilor nu include această precizare expresă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2017. Cum se acordă, ce acte sunt necesare

Stagiul de cotizare (cunoscut mai bine în trecut ca vechimea în muncă) este reprezentat de perioadele în care se datorează contribuții la sistemul public de pensii. De exemplu, anii de lucru ca salariat reprezintă stagiu de cotizare pentru obținerea unei pensii în sistemul public. Informații mai multe despre includerea studiilor de licență și doctorat în vechimea pentru pensie pot fi găsite aici, iar despre drepturile acordate celor asigurați în sistemul public de pensii – aici.

În orice caz, trebuie menționat că anii de studii superioare, ce sunt încadrați ca perioade asimilate stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, nu se iau în calcul atunci când este vorba de pensia anticipată sau pensia anticipată parțială. Cu alte cuvinte, românilor li se consideră vechime în muncă anii de studii superioare doar pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Regula este valabilă în prezent și va fi păstrată și în eventualitatea adoptării proiectului de lege amintit.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Articol preluat de pe www.avocatnet.ro. Puteţi citi aici articolul original.

Citește mai multe pe www.avocatnet.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa