Schimbări privind indemnizația de creștere a copiilor: plafonul de 3400 de lei eliminat, concediu de 2 ani

Raluca Dumitrică
concediu-de-cresterea-copilului-totul-despre-mame

Din iulie 2016, mamele vor putea beneficia de concediu de creștere a copilului timp doi ani, iar pentru indemnizația lunară se va elimina plafonul maxim de 3400 de lei

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat marți, 8 martie 2016, un proiect de lege ce elimină plafonul maxim de 3400 de lei al indemnizației lunare pentru creșterea copilului, urmând să fie înlocuit cu 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. Comisia a mai hotărât și că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu, potrivit Agerpres. De asemenea, s-a stabilit și o creștere a valorii minime a indemnizației de la 600 la 1.000 de lei.

Află aici informaţii utile şi despre Un an de concediu și o indemnizație de 1700 de lei pentru mamele adoptive.

Calculul indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani. Indemnizația pentru creșterea copilului nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară. De asemenea, în situaţia în care părintele decide să se întoarcă în câmpul muncii pe perioada concediului de creștere a copilului, va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită (adică 85% din salariul minim brut).

Astfel, părintele nu trebuie să mai opteze pentru un concediu de un an sau doi, urmând să primească lunar aceeași indemnizație pe parcursul întregii perioade. De asemenea, stimulentul de inserție se acordă părinților care se întorc în câmpul muncii înainte de terminarea perioadei de doi ani.

Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere, se arată într-un comunicat de presă primit de la Vicepreședintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, deputatul Cristina Ancuţa Pocora, și publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Eliminarea plafonului maxim vine în sprijinul mamelor care au salarii bune

Vicepreședintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților a mai declarat marți că eliminarea plafonului maxim prevăzut anterior la indemnizația pentru creșterea copilului vine în sprijinul mamelor care au salarii bune. „Cel mai mult mă bucură eliminarea plafonului, pentru că asta înseamnă că mamele care au un nivel de salarizare care le-ar ajuta să beneficieze de o indemnizație mai mare de 3.400 de lei sunt susținute să facă copii. Sunt multe mame care au salarii bune, lucrează fie în multinaționale, fie chiar și în instituții publice, iar eliminarea acestui plafon le susține pe aceste mame. Această lege se aplică și mamelor care au născut deja și care vor fi în concediu pentru creșterea copilului la 1 iulie, când intră legea în vigoare, până la împlinirea vârstei copilului de 2 ani. E o lege de care este mare nevoie, pentru că tot vorbim de susținerea natalității, de susținerea familiei”, a spus Pocora, la Palatul Parlamentului, citată de Agerpres.

De precizat că, așa cum a fost și până acum, poate beneficia de concediu și de indemnizație fie mama, fie tatăl copilului. Mai mult, există posibilitatea ca, dacă mama este cea care stă acasă, tatăl poate să beneficieze de o lună de concediu paternal în care va primi indemnizație. Pe această perioadă, indemnizația mamei va fi întreruptă.

O alta prevedere a legii este ca părintele care s-a întors din concediul de creștere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.

Prin aceste noi măsuri se speră să se facă un prim pas în vederea diminuării declinului demografic, o problemă gravă a societății noastre din ultimii ani.

Proiectul de lege cu aceste modificări va intra la votul final în plen săptămâna viitoare.

Citește și: Eşti însărcinată? Iată cum poţi să-ţi anunţi angajatorul!

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ai făcut-o deja, pentru a fi la curent cu tot ceea ce publicăm zilnic!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa