Concediul de îngrijire a copilului

TOTUL DESPRE MAME
familie

familieTot ce trebuie să știi despre durata concediului de îngrijire a copilului

Urmează să ai un copil și concediul de îngrijire a copilului încă are necunoscute pentru tine? Află din articolul de mai jos informații complete despre durata concediului de îngrijire a copilului: când începe, când se termină și ce presupune să optezi pentru un CIC de un an sau pentru un CIC de doi ani. 

 

Cine are dreptul la concediu de îngrijire a copilului?

Acordarea concediului de îngrijire a copilului este un drept care se acordă în mod necondiționat de către angajator părintelui solicitant, care anterior datei nașterii copilului a realizat timp de 12 luni venituri din salarii, din activități independente sau din activități agricole supuse impozitului pe venit potrivit dispozițiilor Codului fiscal.

Părintele solicitant are dreptul de a opta între:

– concediu de creștere a copilului în vârstă de până la 1 an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. În acest caz, părintele solicitant va beneficia și de o indemnizație pe întreaga durată a concediului;

– concediu de creștere a copilului în vârstă de până la 2 ani, caz în care, de asemenea, va beneficia și de indemnizația aferentă.

Atenție: Nu trebuie ignorat faptul că, odată formulată opțiunea pentru unul dintre cele două concedii de îngrijire a copilului, părintele beneficiar nu mai poate reveni asupra opțiunii exprimate.

 

Cât durează, de fapt, concediul de îngrijire a copilului?

Aparent, concediul de îngrijire a copilului se poate acorda fie până la data la care copilul a împlinit vârsta de 1 an, fie până la vârsta de 2 ani, în funcție de opțiunea părintelui beneficiar, multe persoane făcând confuzie considerând că pot beneficia de un concediu de 1 an, respectiv 2 ani.

În realitate, durata acestui concediu este mai mică având în vedere faptul că mama copilului beneficiază în mod obligatoriu și de concediul pentru sarcină și lăuzie a cărui durată nu poate fi mai mică de 42 de zile calendaristice de la data nașterii și poate ajunge până la 126 de zile calendaristice.

Nu trebuie ignorat faptul că, odată cu modificarea OUG 111/2010 prin O.G. nr. 124/2011, durata concediului de îngrijire a copilului a fost diminuată cu cel puțin o lună pentru părintele solicitant, urmând ca această perioadă de concediu să fie efectuată de celălalt părinte al copilului.

În cazul în care celălalt părinte al copilului nu dorește să beneficieze de perioada de minimum o lună de concediu de îngrijire a copilului, această perioadă nu poate fi utilizată de părintele care a solicitat inițial efectuarea concediului.

De exemplu, dacă mama copilului beneficiază de concediul de îngrijire a copilului în vârstă de un an, o perioadă de o lună va trebui efectuată de tatăl copilului, oricând între momentul încetării concediului de sarcină și lăuzie și data la care copilul împlinește vârsta de 1 an. Dacă tatăl nu dorește să beneficieze de acest drept, durata concediului la care are dreptul mama copilului se reduce cu o lună, respectiv concediul va înceta în a 11-a lună de la momentul nașterii minorului.

Prevederile art. 11 din OUG 111/2010 nu se aplică în cazul părintelui unic, situație în care acesta va beneficia de întregul concediu de îngrijire a copilului, dar și în cazul în care părintele care nu a solicitat acordarea concediului de îngrijire a copilului nu îndeplinește condițiile privind acordarea concediului și a indemnizației de creștere (este cazul părintelui care anterior datei nașterii copilului nu a realizat venituri).

 

Aici afli mai multe informații despre alocația de stat pentru copii – ce acte sunt necesare pentru a intra în posesia ei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa