Pantofi cu talonete sau de tip barefoot? Care sunt mai potriviți pentru copii?

Liviana Conțelman
pantofi cu talonete

Odată ce copilul începe să meargă trebuie să hotărăști ce fel de încălțări îi cumperi. Ca să iei o decizie corectă trebuie să ții cont de sfaturile ortopezilor; altfel, riști să încalți copilul cu pantofi cu talonete, deși nu e cazul, sau să îi iei încălțări care îi deformează mușchii picioarelor.

Primii pași ai copilului sunt emoționanți. După ce săptămâni întregi a fost pe de-a-ntregul dependent de tine, primii pași sunt și primele semne de independență – începe să ia lumea la picior pe cont propriu. Totuși, ca și până acum, tot tu ești ajutorul lui numărului unu așa că trebuie să te asiguri că îi vei oferi cea mai bună soluție în materie de încălțări. Nu, la copii nu e ca la femeile pasionate de pantofi – nu îi cumperi pe cei care sunt „la modă”, nu îi cumperi pe cei mai frumoși sau pe cei pe care i-ai văzut într-un colaj pe Instagram. Copiilor le cumperi pantofi în funcție de alte reguli, care pun pe primul loc utilitatea, nu esteticul. Nu te sfătuiești cu un stilist, ci cu un medic pentru că în joc este sănătatea copilului tău – niște încălțări nepotrivite pot face mult rău, rău pentru a cărui îndreptare uneori e nevoie de ani de zile. Astfel, ca să plece cu dreptul în noua lui aventură, copilul trebuie să primească niște încălțări adaptate corpului lui.

Când e nevoie de pantofi cu talonete?

Unul dintre cele mai întâlnite mituri legate de primele încălțări ale copiilor ține de pantofii cu talonete și, din păcate, este alimentat chiar de unele cadre medicale. Nu, pantofii cu talonete nu trebuie purtați de toți copiii!!! E greșit și, mai ales, periculos să îl încalți pe copilul tău cu pantofi cu talonete dacă el nu are nevoie de așa ceva! Ortopezii pediatri explică limpede: pantofii cu talonete sunt dedicați EXCLUSIV copiilor la care s-au constatat anomalii funcționale în urma investigațiilor medicale. Dacă sunt purtați de copiii care nu au astfel de probleme, pot cauza grave probleme de sănătate. Potrivit cercetărilor medicale citate de health.com, talonetele – în fapt, niște înălțătoare plantare – creează o presiune suplimentară pe capul femural. Prin înălțarea forțată a piciorului, capul femural e împins în sus și se pune presiune pe articulația șoldului. Cum structura osoasă a acestuia nu e încă total consolidată în primii doi, trei ani de viață ai copilului și este maleabilă, capul femural se poate deforma, generând chiar tulburări vasculare.

În plus, talonetele – fiind confecționate din materiale rigide – împiedică flexia totală a tălpii în momentul când copilul pășește și astfel generează o deformare a mersului!

Pediatrul ortoped este singurul în măsură să recomande încălțarea copiilor cu pantofi cu talonete. Acestea trebuie realizate pe comandă, în funcție de dimensiunile piciorului și indicațiile medicale, și nu cumpărate din orice magazin de prin oraș.

Așadar, încălțați copilul cu pantofi cu talonete doar după ce i-ați făcut multiple investigații copilului (inclusiv imagistice) și ați consultat cel puțin doi pediatri ortopezi. Nu le folosiți nici măcar „preventiv”, ca să eliminați riscul de platfus. În mod normal, talpa copiilor este total plată chiar și după cinci ani, dar se adaptează ulterior, fără să afecteze piciorul!

Încălțările de tip barefoot au avantaje?

La polul opus sunt încălțările de tip barefoot – așa cum sunt numite cele care dau copilul senzația că e desculț și ajută dezvoltarea armonioasă a sistemului locomotor. Ce proprietăți trebuie să îndeplinească o pereche de pantofi ca să intre la categoria barefoot?

  1. Sunt făcute din piele naturală. Și nu orice fel de piele, ci una subțire, maleabilă, care permite aerisirea! Cele mai prietenoase încălțări cu pielea sensibilă a copiilor sunt cele realizate dintr-o piele foarte moale și catifelată, cu cât mai puține cusături și întărituri. Esențial e ca și talpa încălțărilor să fie făcută din același tip de material așa încât să asigure flexia tălpii copilului în întregime.
  2. Sunt anti-derapante. Când învață să meargă, copilul solicită întreaga musculatură a corpului și își dezvoltă simultan centrii echilibrului. Efortul depus este limitat dacă are niste încălțări care îl împiedică să alunece și deprinde mai repede postura verticală și își mișcă mai ușor picioarele. Dacă talpa nu e anti-derapantă, scade aderența la suprafața solului oricum redusă de faptul că micuțul se dezechilibrează des. Cu cât cade mai mult, cu atât se lovește, poate să se sperie și să dezvolte o reținere față de mers.
  3. Sunt ușor de încălțat, nu îl strâng, dar nici nu îi scapă din picior. Cele mai bune încălțări pe care i le poți lua copilului tău sunt cele pe care „nu le simte”. Sigur că asta e aproape imposibil, dar încearcă să alegi o variantă cât mai comodă pentru cel mic. Încălțările de tip barefoot de obicei se închid cu „arici” – sistem care facilitează cea mai simplă introducere a piciorului în pantof – sau cu elastic. Șireturile sunt de evitat la cei mici pentru că riscă să se împiedice în ele dacă nu sunt bine legate și se desfac. De asemenea, e important să îi alegi măsura potrivită! Măsoară-i talpa și în lungime, și în lățime și cumpără-i pantofi cu cel puțin 12 mm mai lungi decât are el talpa așa încât laba piciorului să stea relaxată. Ai grijă să nu fie prea înguști! Trebuie să-și poată mișca degetele în voie pentru mai multă stabilitate. Pantofii „pentru tălpi pufoase” – adică mai dolofane, cum sunt, de obicei, ale copiilor care abia au început să meargă – sunt varianta ideală, având niște dimensiuni suficient de generoase pentru picioarele care abia deprind tainele primilor pași. Încălțările înguste sau cele înalte, pe gleznă – despre care se spune, eronat, că asigură un plus de stabilitate pentru că „țin bine glezna” – nu fac decât să chinuie copilul inutil! Mersul desculț înseamnă libertate și asta trebuie să ofere și primele încălțări ale copilului!

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Gatoo

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa