Primele încălțări ale copilului. Ghid complet de alegere corectă

Liviana Conțelman

Dacă pentru tine e o plăcere să-ți cumperi pantofi și le acorzi mult timp și atenție, fix la fel trebuie să procedezi cu primele încălțări ale copilului. Pentru a decide ce e mai bine să poarte așa încât să îl ajute în călătoria în care tocmai a pornit, e esențial să urmezi acest ghid care dezleagă cele mai frecvente dileme.

Cel mai probabil nu diamantele, ci pantofii sunt cei mai buni prieteni ai femeilor. O pereche de pantofi luată la timpul potrivit poate alunga tristețea, neîncrederea și stresul, poate aduce zâmbetul, soarele dintre nori și complimente nenumărate. „Shoes are cheaper than therapy” vezi deseori pe Instagram și cu greu găsești contraargumente. În această cheie trebuie să gândești și atunci când alegi primele încălțări ale copilului. Ele trebuie să îi aducă bucurie, să îl ajute să meargă ușor și liber, să îl susțină și să nu îi pună nicio secundă sănătatea în pericol. Mai mult decât atât, încălțările copiilor nu se aleg după trendurile din modă, ci după regulile dictate de pediatrii ortopezi. Nu e de joacă – dacă nu iei în serios această „misiune”, te poți trezi mai târziu că mai mult l-ai împiedicat decât l-ai ajutat! Ca să fie mai simplu procesul, am adunat de la ortopezi pediatri cinci dintre cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont când începi procesul de selecție. Concluziile lor sunt susținute și de cercetările citate de babycenter.com.

5 reguli când alegi primele încălțări ale copilului

  1. Nu te grabi! Când vezi că dă semne să se ridice în picioare și chiar să facă primii pași, nu trebuie automat să îl încalți. În primele săptămâni de când a început să pășească nesusținut, cel mai bine e să meargă desculț: contactul direct dintre piele și suprafața pe care se deplasează asigură o mai ușoară adaptare la noua poziție de mișcare, îi dezvoltă mai bine echilibrul și amprenta tălpii. Pantofii pot să îi incomodeze la început! Lasă-l liber și abia când stă bine pe picioarele lui și îl scoți să meargă pe afară mergi la cumpărături. Înainte de asta, când are doar câteva luni, încălțările au exclusiv un rol estetic, nu și funcțional! Nici să i le cumperi înainte nu e recomandat – nu știi ce conformație va avea talpa, cât va crește, cât de lată va fi așa că e posibil să dai banii degeaba!
  2. Alege unele din piele! Materialul din care sunt confecționate primele încălțări ale copilului e foarte important pentru că prima lui experiență de acest gen trebuie să fie cât mai comodă. Pielea naturală nu este numai maleabilă, catifelată și flexibilă, este și cea mai prietenoasă cu pielea bebelușulului – având un risc alergen redus – și permite și aerisirea. Ideal e ca și talpa încălțărilor să fie tot din piele – nu din cauciuc sau alt material dur – așa încât să permită o flexie facilă a întregii tălpi a copilului și să aibă o structură anti-derapantă. Ca să reduci iritațiile, ideal ar fi să găsești niște pantofi cu cât mai puține cusături și întărituri.
  1. Măsoară talpa copilului încă de când începe să meargă de-a bușilea. O astfel de monitorizare îți va da câteva indicii despre rapiditatea cu care îi crește talpa. În mod curent, potrivit cercetărilor pediatrice, în intervalul unu-trei ani talpa crește în medie cu 1,5 milimetri pe lună, iar între trei și șase ani crește cu aproximativ un milimetru pe lună. Ținând cont de aceste date, recomandat este să cumperi încălțări cu 12 milimetri mai lungi decât talpa copilului așa încât piciorul să stea comod în pantof. Esențial, însă, este să măsori și lățimea, nu numai lungimea! Dacă degetele nu au spațiu suficient și stau presate sau dacă îl jenează în zona călcâiului, mersul o să fie un calvar atât pentru el, cât și pentru tine! Când cumperi încălțările, nu le alege în funcție de număr – cum faci pentru tine – pentru că mărimile diferă de la un producător la altul, ci în funcție de ce îți spune centimetrul.
  2. Mizează pe flexibilitate! Deși multe voci promovează pantofii care „să țină” glezna copilului, din punct de vedere medical nu și-au dovedit avantajele. Ba din contră! Niște încălțări rigide, înalte pe gleză nu fac decât să limiteze libertatea de mișcare a tălpii și să împiedice copilul să-și folosească mușchii și echilibrul la adevărata capacitate. E ca și când te-ai încălța tu în clăpari! Mergi comod cu ei? Nu! Așa nici copilului nu îi va fi comod să poate niște pantofi țepeni care poate că ție ți se par mai siguri, dar care îl obligă la eforturi suplimentare, îi forțează glezna și mușchii inferiori.
  3. Mai bine „arici” decât șireturi! Copilul nu e obișnuit cu pantofii. Nu știe cum să țină talpa ca să fie încălțat, nu s-a acomodat cu greutatea lor și nici cu presiunea pe care încălțările o pun pe gleznă sau pe laba piciorului. Ca să nu transformi primele încălțări ale copilului într-un dușman, alege o variantă cât mai lejeră și sigură. Încălțările cu șireturi au două mari neajunsuri – sunt mai greu de încălțat și se poate împiedica în șireturi dacă nu sunt bine legate. Astfel, cele mai prietenoase variante sunt cele „cu arici”. Accesul e mai simplu, piciorul stă mai relaxat. De asemenea, poți încerca și variantele cu elastic. Deși nu sunt chiar simplu de încălțat, stau mai fixe pe picior.

Aici găsești o selecție cu cele mai practice și simpatice încălțări pe care i le poți cumpăra copilului tău ca să pășească cu dreptul – și la propriu, și la figurat – în noua lui aventură!


Acest articol a fost realizat cu sprijinul Gatoo

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa