Reguli de la un ortoped: mituri demontate despre pantofii copiilor

Liviana Conțelman
ortoped pediatru despre incaltarile copiilor

Medicul este cel care te învață cum să alegi pantofii copilului tău. Nici sfaturile prietenelor, nici indicațiile mamei tale nu trebuie să prevaleze când vine vorba de alegeri care pot influența sănătatea copilului tău așa că uită tot ce ai auzit și ghidează-te exclusiv pe reguli de la o persoană avizată, cum e medicul ortoped pediatru.

„Câte bordeie, atâta obiceie”. Zicala asta e și mai „aprigă” atunci când vine vorba de copii. Nu e subiect în jurul căruia să nu se formeze o aura consistentă de mituri, sfaturi și „reguli” pe care părinții sunt obligați să le înfrunte în încercarea de a afla adevărul. Țesătura de legende se mărește o dată cu copilul și, dacă vrei să afli cea mai banala informație despre creșterea lui, ai de-a face cu zeci de variante, care mai de care mai fanteziste. Abia îi aduci acasă de la maternitate? O mie de variante despre ce ai de făcut! Începe diversificarea? Toată lumea își dă cu părerea despre ce ai de făcut, inclusiv vecinele de scară sau prietenii de pe Facebook pe care nu i-ai întâlnit niciodată în viața ta. Dacă te mână necuratul să intri pe vreun forum, vei avea mare nevoie de calmante pentru că riști să te cuprindă panica de la câte indicații vei primi.  A început copilul să meargă și vrei să îi cumperi încălțări? Avalanșa de sfaturi e pe punctul de a izbucni. Astfel, ca să îți fie mai ușor să găsești drumul către adevăr, am căutat opiniile unui ortoped pediatru, singurul în măsură să dea indicații atunci când vine vorba de pantofii copiilor. I-am expus cele mai frecvente mituri ce gravitează în jurul acestui subiect și l-am rugat să explice punctual cât e adevăr și cât e fabulație.

Adevăr sau minciună? Răspuns de la un ortoped pediatru

  1. „Ia-i copilul pantofi cu talonete ca să nu facă platfus!” Nu, nu încălța copilul cu pantofi cu talonete dacă nu ți-a făcut recomandarea asta un ortoped pediatru după ce i-a făcut copilului mai multe investigații medicale, inclusiv imagistice! Talpa copiilor poate rămâne plată și până la vârsta de șase ani, după care se dezvoltă normal fără nicio intervenție. Pantofii cu talonete pot fi foarte periculoși – purtați de copii care nu au nevoie de ei, pot duce inclusiv la afecțiuni vasculare sau ale capului femural, spune prof. dr. Mihai Jianu,  șeful Clinicii Ortopedie Pediatrica a Spitalului Clinic “Grigore Alexandrescu”! Doar un ortoped pediatru e în măsură să decidă dacă e cazul de talonete.
  2. „Ia-i pantofi de la câteva luni. Dacă tu te încalți, pe el de ce să nu-l încalți?” Pentru că el nu e adult ca tine și pantofii purtați de la câteva luni nu îi aduc niciun beneficiu. Am văzut copii de câteva luni încălțați cu Converși sau espadrile. Deși sunt – în opinia unora – simpatici, acești pantofi nu au nicio utilitate pentru copil și nici nu o să-l determine să meargă mai repede. Ba dimpotrivă! Primii pantofi ai copilului trebuie cumpărați abia după ce a început să facă primii pași. La început, cel mai sănătos e să meargă cât mai mult timp desculț. Abia când îl scoți să meargă pe afară are nevoie de încălțări ca să îi protejeze tălpile de eventuale pericole de pe jos – să nu se zgârie sau taie în ceva. În rest, cu cât poate merge mai mult descălțat, cu atât mai bine! Dacă ți se pare că are nevoie de ceva care să îi țină de cald la picioare, poți să îi dai niște șosete – eventual, cu talpă anti-derapantă când începe să meargă – fără însă să îl încalți cu pantofi prematur.
  3. „Încălțările copiilor trebuie să fie noi!” Acest sfat e doar parțial aplicabil! Dacă pantofii de la frații mai mari, de exemplu, au un grad de uzură minimal și – mai ales – dacă talpa este în stare bună, îți menține flexibilitatea, structura anti-derapantă și au interiorul curat, nu ai de ce să nu-l încalți pe mezin cu ei! Nu are rost să faci o cheltuială în plus doar din rațiuni estetice. Cum i-a purtat cel mare îi poate încălța și cel mic fără nicio problemă. Mare atenție însă cu încălțările de la străini – ai grijă să îi dezinfectezi riguros ca să eviți transmiterea de bacterii – și cu cele uzate, care îl pot răni sau împiedica mersul corect și sigur.
  4. „Cumpără-i încălțări care îi țin glezna!” Tu îți cumperi încălțări după acest criteriu? Nu! Păi nici pentru copil nu ar trebui să o faci! E ca și cum l-ai pune să meargă încălțat cu clăpari… sigur că încălțările copiilor trebuie să nu fie exagerat de largi ca să nu le scape din picioare, dar trebuie să fie cât mai flexibile – INCLUSIV TALPA! – și să perită cât mai multă libertate de mișcare a mușchilor, articulațiilor și ligamentelor. Dacă îi prinzi glezna ca într-o menghină, nu îl ajuți cu nimic – glezna lui nu fuge nicăieri, nu trebuie să o „țină” nimic.
  5. „Cumpără-i încălțări mai mari că oricum crește!” Sănătos e să îi cumperi încălțări potrivite mărimii lui. Sigur că el crește, dar în această logică ar trebui să îi cumperi și haine pentru copii de cinci ani când el are doar doi. Deși e un efort financiar mai mare, recomandat e să îi cumperi încălțări cu doar 12 mm mai lungi decât are talpa și apoi să le schimbi odată ce crește.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Gatoo

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa