Comportamentele abuzive și efectele lor asupra copiilor

TOTUL DESPRE MAME


Copiii sunt încă incomplet dezvoltați atât din punct de vedere fizic cât și emoțional. Nu au acumulat experiență de viață și nu știu cum să-și gestioneze singuri evenimentele din viață. De aceea sunt ușor de abuzat. Ce tipuri de abuz există? Ne putem abuza copiii fără să ne dăm seama? Cum recunoaștem un copil abuzat? Ce efecte are abuzul?

Discutăm despre comportamentele abuzive și efectele lor asupra psihicului copilului împreună cu Urania Cremene, master trainer & coach al metodei Parentas Toolshop Inc.

Ceea ce trebuie să învățăm și să conștientizăm ca părinți este faptul că un copil nu ne aparține ci este doar în grija și responsabilitatea noastră și avem nevoie să îi arătăm iubire necondiționată și să încetăm a mai exercita orice formă de control asupra comportamentului lui.

Ce tipuri de abuz există și care sunt efectele lor? Ne abuzăm oare copiii fără să ne dăm seama de acest lucru și de efectele acțiunilor noastre asupra fizicului și psihicului micuților noștri? Părinții acționează cu cele mai bune intenții dar care rănesc copii, abuzându-i fie fizic, fie emoțional. Abuzul fizic înseamnă bătaie însă abuzul emoțional este mult mai subtil, mai pervers prin manifestări, poate avea efecte mult mai grave în psihicul copilului abuzat. Cele mai dramatice consecințe le poate avea combinația dintre abuzul fizic și cel emoțional, urmările acestor abuzuri se pot întinde pe perioada întregii vieți.

 

Forme de abuzuri asupra copiilor 

Efectele abuzurilor asupra copiilor se pot vedea și prin alte acțiuni, în afară de bătaie. O formă de abuz este și neglijarea, ceea ce contravine nevoii de bază a copilului (și a oricărui om în general) – aceea de iubire necondiționată. Atât în familie cât și atunci când intră în sistemul educațional, fie grădiniță, fie școală, se încearcă foarte des disciplinarea copilului prin credința faptului că acesta trebuie să învețe o lecție (de viață) prin suferință. Această credință că suferința îl va întări mai târziu pe copil în viață duce de fapt la o stimă de sine scăzută a copilului, la resentimente, revoltă, agresivitate etc.

Din păcate vedem tot mai des pe stradă, în parcuri sau în alte locuri publice copii bătuți de către cei care au grijă de ei. În ultimul timp însă vedem din ce în ce mai des și pedepse emoționale. O situație comună este cea în care copilul este în parc împreună cu părintele sau bunicul/bunica/bona și după repetate rugăminți de a pleca, adultul își amenință copilul că va fi lăsat în parc dacă nu se supune. Efectul acestui tip de abuz este următorul: copil aude –  Te iubesc doar dacă faci ceea ce vreau eu să faci, atlfel te-aș putea părăsi oricând. Copilul îmagazinează astfel neacceptarea și abandonul. Alte tipuri de abuz foarte subtile dar foarte distrugătoare pentru copil sunt și Mă dezamăgești sau Mă faci de rușine.

Există abuz emoțional și în cazul în care părinții divorțează. Ce se întâmplă în caz de divorț? De ce se confundă atât de des relația soț-soție cu relația de părinți: mama-tata? Copilul este prins la mijloc în acest război și apar multe resentimente, răzbunări, critici (un părinte față de celalalt), reguli care nu mai sunt împărtășite de ambii părinți etc. Adulții care se află în aceste situații trebuie să fie foarte atenți la stările copiilor. Un copil își iubește ambii părinți, indiferent cum sunt aceștia. Cu cât este mai mic el nu manifestă discernământul și va încerca să-și mulțumească ambii părinți cu riscul integrității lui emoționale.

 

Cum poți să recunoști un copil abuzat și ce poți face?

Efectele abuzului asupra unui copil se văd în plan fizic. Abuzul vine cu sentimentul de vinovăție, rușine, cu încredere de sine scăzută. Copilul abuzat este „adunat în el”, nu are curajul să se uite în ochii tăi, nu are curajul să se exprime, are o teamă de lucruri noi sau oameni noi, este timorat, timid. În acest caz este indicat să cerem ajutorul unui psiholog pentru copii.

În România abuzul fizic este ilegal. Sunt multe organizații care pot primi solicitările în această direcție. De asemenea, copiii mai mari care sunt abuzați pot apela singuri la Telefonul copilului: 116111. 

Despre abuzul emoțional asupra copiilor și efectele lui puteți citi aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa