Ceai de merișoare în sarcină și alte plante benefice pentru gravide

Merișoarele consumate în timpul sarcinii, pot ajuta la ținerea multor probleme de sănătate la distanță. Descoperă toate beneficiile!

Ileana Mirescu
ceai de merișoare în sarcină
Ceaiul de merișoare în sarcină are multe beneficii pentru gravidă.

Ceai de merișoare în sarcină? Ce alte plante sunt sigure în această perioadă? Pe durata sarcinii dar și a alaptării trebuie să fim vigilente cu ce remedii folosim pentru că orice substanță pe care o folosim influențează și starea copilului. Însă natura vine în ajutorul femeii însărcinate cu o varietate de plante benefice atât pe durata sarcinii cât și în timpul travaliului sau imediat după naștere. 

Fiecare viitoare mămică trebuie să știe ce plante sunt permise și ce plante sunt interzise în sarcină, în funcție și de propriu istoric medical, alergii etc. Foarte multe gravide se confruntă în sarcină cu greață și vărsături, care le produc multe neplăceri, suferă de hemoroizi sau constipație (în sarcină sau chiar după naștere) și mai ales se luptă cu edemele: picioarele umflate în sarcină.

Este de recomandat ca toate viitoarele mămici să folosească cât mai puțin produsele de sinteză din farmacii și să se adreseze medicilor pentru recomandări de produse naturale și alte suplimente folositoare, în funcție de afecțiunile pe care le prezintă.

Ce plante permise în sarcină putem să folosim

În emisiunea de azi, discutăm împreună cu medicul urolog-chirurg Margareta Cazacu despre posibilele remedii naturale pe care le putem folosi în funcție de stările și afecțiunile pe care le avem în sarcină.

Pentru greață și vărsături în sarcină ne sunt recomandate pe lângă sucurile de lămâi, portocale cu sau fără ghimbir și multe produse bogate în calciu, minerale și vitamine.

În caz de edeme

Picioare umflate în sarcină, putem apela la antisptice, cum ar fi albastrul de metil sau alte antiseptice. Plantele permise în sarcină pentru edeme sunt: merișorul, mugurii de mesteacăn, mătasea de porumb (ceaiul conține multe minerale, cel mai util fiind siliciul).

Produsele diuretice pe care le putem folosi în sarcină sau după naștere nu trebuie folosite mai mult de două săptămâni și atunci trebuie multă precauție: coada șoricelului este foarte bună dar stimulează musculatura uterului și trebuie folosită cu multă moderație, în schimb coada calului este printre singurele plante diuretice care nu elimină mineralele din organism.

Cele mai folosite plante permise în sarcină pentru răceli sunt: florile de tei sau podbal, care pot fi folosite în infuzii, la care se poate adăuga bicarbonat de sodiu și ulei esențial de eucalipt. Uleiul de cătină este de asemenea foarte bun.

Printre plantele permise în sarcină și totodată antibiotice naturale se numără și ghimbirul (care se poate rade și prepara cu lămâie și miere de albine), usturoiul, ceapa sau turmericul, condimentul cu puternic efect antiinflamator.

Pentru hemoroizi și constipație în sarcină sunt nu numai permise dar și foarte indicate în sarcină: aloe vera, uleiul de ricin, fibrele din orz, ovaz, cereale integrale sau chiar o cură cu muguri de pomi fluctiferi, în perioada primăverii.

Un ajutor de nădejde în travaliu și naștere sunt si ergotul de secară, călina (mai ales pentru hemoragii) sau traista ciobanului, care stimulează contracțiile uterului.

Dacă ești însărcinată și vrei să afli mai multe despre ce plante sunt permise în sarcină și ce remedii naturale poți folosi în caz de răceală, te invităm să citești și interviul cu medicul Iulia Pădureanu.

Ceai de merișoare în sarcină

Merișoarele sunt un amestec sănătos de antioxidanți, vitamine și minerale. Toate acestea împreună vor ajuta la menținerea radicalilor liberi ai corpului sub control și, de asemenea, la tratarea mai multor afecțiuni. 

Merișoarele sunt foarte eficiente în combaterea infecțiilor în timpul sarcinii. Cu toate acestea, consumul de merișoare în timpul sarcinii are și câteva contraindicații. Merișoarele ar trebui evitate de gravidele care au diabet, deoarece conținutul ridicat de zahăr din fructele de pădure poate crește nivelul de zahăr din sânge, provocând mai mult rău decât bine.

Mai mult, consumul prea multor fructe de pădure poate provoca diaree, amețeli, oboseală, dureri de cap și urinare frecventă, ceea ce poate spori disconfortul fizic al gravidei.

Numărul de calorii și valoarea nutrițională a merișoarelor

Merișoarele sunt fructe de pădure acre și sunt consumate de obicei sub formă de suc cu adaos de îndulcitori sau sub formă de ceai.

100 de grame de merișoare crude conțin:

*  din 46 de calorii,

* aproximativ 90% apă,

* 12 grame de carbohidrați,

* 4 grame de zahăr (zahăr simplu – zaharoză, glucoză și fructoză),

* 5 grame de fibre

* proteine, grăsimi, omega 3 și omega 6.

Beneficiile consumului de merișoare și ceai de merișoare în timpul sarcinii

 Sarcina este o perioadă în care organismul are nevoie de un aport de vitamine sub formă de vitamine și minerale. Prin urmare, aportul zilnic de diferite tipuri de fructe ajută la creșterea sănătoasă a fătului și, de asemenea, la tratarea afecțiunilor sau infecțiilor la o femeie însărcinată. 

Merișoarele consumate în timpul sarcinii, pot ajuta la ținerea multor probleme de sănătate la distanță.

 Ajută la tratarea inflamației

 Inflamația cronică este cauza principală a mai multor boli cum ar fi bolile de inimă, bolile autoimune, diabetul, alergiile, etc. Se spune că merișoarele conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți necesare pentru a proteja celulele din corpul nostru de orice daune cauzate de radicalii liberi. Acești antioxidanți ajută în mod natural la combaterea inflamației.

 Îmbunătățește imunitatea

Femeile au adesea un nivel scăzut de imunitate în timpul sarcinii și după naștere. Merișoarele sunt bogate în proantocianidine, care ajută organismul să mențină nivelul ridicat de imunitate. Mai mult, merișoarele pot împiedica acumularea și creșterea bacteriilor în mucoasa intestinală. Acest lucru ajută bacteriile care întăresc imunitatea să crească și să apere organismul împotriva tuturor tipurilor de boli și boli.

Previne apariția infecțiilor tractului urinar

 Uterul crește și apasă asupra vezicii urinare în timpul sarcinii, blocând drenajul urinei din vezică. Acest lucru provoacă o infecție la ivelul tractului urinar.  Antioxidanții specifici prezenți în merișoare împiedică bacteriile să se lipească de pereții tractului urinar, minimizând astfel șansele unei infecții.

 Benefic pentru igiena bucală

Destul de multe femei au probleme cu dantura în timpul sarcinii. Consumul unui pumn de merișoare sau consumul unui pahar (250 ml) de ceai (ori suc proaspăt) de merișoare pe zi poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, a formării plăcii dentare și a cariilor.

 Previne constipația

Constipația este frecventă în timpul sarcinii. Merișoarele, despre care se spune că sunt bogate în fibre, ajută la prevenirea acesteia.

Hidratează corpul

Este necesar să menținem organismul hidratat, mai ales atunci în timpul sarcinii. Merișoarele proaspete sunt formate în proporție de 90% apă . Prin urmare, consumul regulat de merișoare ajută la menținerea organismului hidratat.

Previne retenția de apă (edem)

Edemul este foarte frecvent în timpul sarcinii. Ceaiul de merișoare este un diuretic natural, astfel încât aportul regulat de suc de afine în timpul sarcinii poate preveni sau vindeca retenția de apă.

Un studiu realizat în 2013, pe un eșantion de femei însărcinate din Norvegia, a arătat că merișoarele consumate în timpul sarcinii nu prezintă vreau risc pentru dezvoltarea nou-născutului și sunt sigure pentru consum în sarcină.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa