Drumul de la scutec la oliţă

TOTUL DESPRE MAME


Cine a inventat scutecul de unică folosință a fost un mare om și părinții din toată lumea îi sunt recunoscători. Vine o vreme însă când copilul trebuie să renunțe la scutec. Care este vârsta la care trebuie să înceapă acest proces? Cât o să dureze tranziția către oliță? Îi forțăm sau lăsăm natura să-și urmeze cursul?

Discutăm despre lungul drum de la scutec la oliță împreună cu Carmen Buterchi, mamă și psihoterapeut.

Începând cu vârsta de un an și jumătate – doi ani, putem să dăm startul procesului de trecere de la scutec la oliță sau chiar toaletă. Fiecare copil este unic și are propriu ritm de dezvoltare, astfel încât trebuie să îl urmăm și să observăm primele semne pe care le dă copilul atunci când simte nevoia să folosească olița. De asemenea, copilul trebuie să aibă limbajul cât de cât dezvoltat pentru a ne putea indica (și verbal) ceea ce dorește.

 

Cum procedăm pentru un antrenament la oliță de succes

Tranziția de la scutec la oliță nu este neapărat una ușoară. De aceea, ca părinți, trebuie să dăm dovadă de multă răbdare și încredere în copil. Acesta va fi mai întâi curios să vadă și să înțeleagă ce fac adulții la baie. Astfel că este important să le arătăm, să verbalizăm ceea ce facem (tragem apa, ne spălăm pe mâini). Putem de asemenea cumpăra olița împreună cu cel mic iar apoi să o așezăm într-un loc accesibil din casă, fără însă a stresa copilul ulterior cu utilizarea ei.

Ce ar trebui să nu facem: să nu îi facem de râs (Esti copil mare, de acum trebuie să faci la oliță! Este rușine să mai faci în scutec), să nu-i condiționăm în niciun fel, să nu-i pedepsim atunci când refuză să folosească olița sau mai au accidente, să nu-i recompensăm. Lauda sinceră poate face mult mai mult decât o altfel de recompensă.

Ce calități trebuie să manifeste părinții atunci când sunt pe drumul antrenamentului la oliță al copilului lor? În primul rând să aibă răbdare, să învețe să facă față presiunii sociale (a bunicilor, a altor mămici din parc etc), să evite comparațiile dintre copii.

Dobândirea controlului sfincterian și trecerea de la scutec la oliță ar trebui privită ca pe o achiziție a copilului și nu ca pe o victorie a părintelui. Citește mai multe despre antrenamentul la oliță și alte recomandări pentru părinți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa