Vocea ta: Avem nevoie de educaţie sexuală?

Vienela Sas
educatie-sexuala

… o expresie ce îşi va pierde sensul atunci când toate uşile vor avea yale moderne, prin care ochiul uman nu va putea vedea nimic.

Uitate vor fi poveştile de demult, despre copii care priveau pe gaura cheii, dornici să afle de ce mami sau tati închideau uşa când se spălau sau când făceau pipi. Acest lucru nu va înfrâna curiozitatea copiilor, ci doar îi va face să caute alte căi prin care să afle ceea ce îi interesează.

Educație sexuală ”pe gaura cheii”

Voci tot mai insistente cer să fie introdusă în şcoli (şi chiar în grădiniţe) educaţia sexuală, ca o completare la ceea ce părinţii le explică micuţilor acasă, dar mai ales ca o necesitate pentru copiii ai căror părinţi se jenează să explice lucruri legate de igiena intimă, de apărare împotriva agresiunilor sexuale, de schimbările ce au loc în organism odată cu trecerea timpului, de abstinenţă, de virginitate, de sarcini nedorite sau boli cu transmitere sexuală şi de felul în care pot fi evitate.

Ce înseamnă educaţie sexuală?

De cealaltă parte a baricadei sunt vocile care susţin că nu trebuie să răpim inocenţa copiilor, că nu trebuie să le deschidem ochii spre lume, spre ceea ce are legătură cu sexualitatea omului, că vor avea timp să afle când vor deveni adulţi. Ceea ce nu înţeleg aceste persoane este că orice copil are nevoie să ştie câte ceva despre sine, despre corpul său, despre  diferenţele dintre băieţi şi fete etc.

Educaţie sexuală nu înseamnă să vorbim copiilor despre cum face mama dragoste cu tata. Educație sexuală înseamnă să îi pregătim pentru viaţă, să le oferim informaţii în funcţie de vârsta şi nivelul lor de înţelegere. Degeaba vom încerca să le ascundem anumite lucruri.

Copiii vor afla ceea ce îi va interesa de la prieteni, de la colegi, de la televizor sau de pe internet. Trebuie doar să ne întrebăm dacă dorim să avem copii nepregătiţi pentru viaţă, vulnerabili în faţa celorlalţi, copleşiţi de avalanşa informaţiilor neverificate peste care vor da ieşind din casă.

Educație sexuală și jena de a vorbi cu copilul despre sexualitate

Să nu uităm că în multe familii există “jena” de a le vorbi deschis copiilor despre tot ceea ce ţine de educaţia sexuală, iar accesul la internet le dă copiilor şi tinerilor posibilitatea de a se documenta fără să mai poarte aceste discuţii “jenante” cu părinţii.

La o simplă căutare pe google veţi putea observa miile de întrebări pe care cei mici le adresează eterului, în speranţa că cineva îi va lămuri în legătură cu menstruaţia, cu masturbarea, cu mărimea penisului, cu apariţia hemoroizilor, cu dezvirginarea, cu ovulaţia, cu ejacularea, cu tot ceea ce noi, adulţii, refuzăm sau omitem să le spunem la momentul potrivit.

Vocile care susţin că este nevoie în şcoli de o materie, care să facă lumină în tot ceea ce înseamnă educaţie sexuală, nu se gândesc la familiile în care se discută deschis toate aceste aspecte, ci mai ales la cele unde nici părinţii nu au avut parte de aşa ceva în copilărie sau unde, din diverse motive, aleg să nu explice nimic.

Avem nevoie de educaţie sexuală în şcoli?

Iată câteva dintre întrebările care îi frământă pe tineri (culese de pe internet):

“Salut! Am 17 ani și încă nu mi-am început viața sexuală, dar am observat că mă termin foarte repede. Am fost la prietena mea și după câteva atingeri mai „curajoase” aproape că m-am terminat și se tot repeta. Ce aș putea să fac?”

“Salut! La vârsta de 13 ani penisul meu are în erectie 7-8 cm. Este normal? Este nevoie de operație? Ce ar trebui să fac ca să îmi mai crească penisul cu vreo 3-4 cm?”

“Astăzi m-am culcat cu iubitul meu și mâine ar trebui să îmi vină ciclul. El și-a dat drumul de 4 ori. este posibil să fi rămas însărcinată?”

“Dacă mi-am introdus un deget în vagin și nu m-a durut sau nu mi-a curs sânge, mai sunt virgină?”

“E adevărat că de la schimbarea partenerilor de sex înainte de 18-20 de ani, există posibilitatea de a face cancer de col uterin sau alte complicații? Adică dacă am relații sexuale cu parteneri diferiti…”

“Am cunoscut o fată de acum 3-4 ani și urmează să ne căsătorim. Menționez că am 25 ani și nu știu ce să fac. De obicei, sexul se face după nuntă sau înainte?”

“Ce este FETISH-UL? Am un piercing în limbă. Ar putea asta să determine un baiat sa aiba fetish?”

“Ce poziții sunt cele mai favorabile pentru a te masturba?”

“La ce vârstă începe să fie normal să ai un iubit? La ce vârstă începe să fie normal să îți începi viață sexuală? Vă rog, nu spuneti `când vrei` etc.”

“Fetelor, i-ați face sex oral iubitului vostru?”

“Salut, am o problema cu orientările mele… pot să scap de ele?”

“Salut! Am 11 ani este normal să-mi iasă spermă din penis la anii ăștia? Nu sunt sigur ce este, dar nu iese mult. Este o chestie transparentă și lipicioasă…”

Ce spuneți? Avem sau nu nevoie de educație sexuală?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa