Cum ne educăm copiii să protejeze natura! O lecție în familie

Theodora Fintescu, redactor

Cu pași mici copilul merge agale pe o cărare din parcul Dino Parc de la Râșnov oprindu-se din când în când să studieze câte o frunză ori câte o creangă de copac pusă la pământ de vânt. Sora lui care-l urmează mormăie câte ceva despre ”încurcatul drumului”, dar până la urmă se conformează. Doar îi place și ei să admire peisajele create de natură. Părinții încercau să facă abstracție de bombăneli și să se bucure de timpul petrecut în aer curat. 

Excursia în natură este un prilej numai bun de încărcat bateriile minții și sufletului, dar și o ocazie bună pentru a le povesti copiilor despre copaci, plante, animale și despre cât de importantă este natura pentru viața noastră. Tatăl ducea în bagaj și o enciclopedie cu flora și fauna ce o pot găsi în jurul orașului Râșnov.

Cum cea mai bună metodă de învățare este joaca au hotărât să își aleagă fiecare câte un copac cu care să se identifice. Tata în mod clar a fost declarat stejar. Nici n-avea cum, doar el este stâlpul casei și cel mai puternic în ochii celor din familie. Stejarul este și printre cei mai vechi arbori din pădurea Dino Parc Rășnov. Fiind cel mai înțelept, i se mai spune și Sfătuitorul Pădurii. Stejarii nu trăiesc doar la munte, ci și în zonele de deal și câmpie, fiind printre cei mai răspândiți pe teritoriul țării noatre. Înțelepciunea a venit odată cu timpul pentru că stejarii pot ajunge să trăiască și până la 1500-2000 de ani. Ghindele stejarului sunt mâncate de mistreții din pădure, iar în trecut, când fructele erau abundente, erau folosite și ca hrană pentru animalele domestice.

Mama a fost văzută ca un brad, doar ea este cea care vede tot, dar are și țepi pe care îi folosește atunci când cineva vrea să îi facă rău ei sau familiei ei. Brazii sunt printre cei mai înalți arbori, ajungând la înălțimi de până la 60 de metri. Reușesc să trăiască la altitudini mari, între 400 și 1200 de metri, unde vânturile sunt foarte puternice. Datorită rădăcinilor pivotante reușesc să reziste zăpezilor și vânturilor puternice și în același timp ajută și solul împiedicând eroziunea acestuia. Brazii sunt foarte puternici, iar frunzele lor rămân verzi pe tot parcursul anului. Reușesc de fiecare dată să facă oamenii să zâmbească pentru că mirosul lor le amintește de Crăciun, cea mai frumoasă perioadă din an. Brazii trăiesc mai multe decât frații lor, molizii, ajungând până la 700-800 de ani. De asemenea, din mugurii, cetina și rășina brazilor se prepară tratamente pentru diferite boli și afecțiuni.

Fetița a fost atrasă de fag, de culoarea scoarței și de semeția lui. I se mai spune Sfiosul din Poiană, iar fagii ajung la o înălțime de până la 30 de metri. În primii 6 ani de viață, rădăcinile lor sunt sub formă de pivot, ca mai apoi să se ramifice lateral. Având rădăcinile foarte puternice și bine înfipte în pământ, vânturile nu reușesc să doboare fagii. Pentru că pe scoarța netedă și cenușie se întâlnesc pete mari albicioase, fagii sunt un fel de dalmațieni ai arborilor.

Fagii sun cei mai răspândiți arbori din țară, ocupând aproximativ 31% din suprafața împădurită de la noi. Un fag se maturiează puțin mai greu decât ceilalți arbori, pe la 70-80 de ani și ajunge să trăiască aproape 400 de ani. Lemnul fagilor este de culoare albă și pe lângă folosirea lui în diferite industrii, din el se fac și instrumente muzicale.

Mai rămăsese piticul căruia i s-a povestit despre aproape toți copacii cât timp au mers pe cărare. I-a rămas la inimă laricele, un conifer cu o alură mai jucăușă. Tatăl i-a spus că e un fel de năzdrăvan al pădurii, care crește foarte înalt cam de 40-50 de metri și o face foarte rapid. La 30 de ani deja atinge maturitatea, dar trăiește și 700 de ani, dacă nu vine nimeni să îl taie. La fel ca celorlalți copaci, și laricelui îi place să transforme dioxidul de carbon în oxigen pentru ca noi să putem respira aer curat. Piticul a mai aflat că din lemnul de larice (sau zadă, cum se mai numește copacul) se confecționează nave și sisteme hidraulice pentru că este foarte rezistent.

După ce au aflat atâtea informații despre pădure, copiii au hotărât ca atunci când ajung acasă să meargă la o pepinieră de unde să cumpere puieți de stejar, brad, fag și larice și să le planteze în curtea casei de care să aibă grijă cu toții. Acum le este mult mai clar faptul că este foarte important să avem cât mai multe plante în jur pentru a fi sănătoși, iar copacii trebuie să facă parte obligatoriu din peisajul vieții noastre, acasă sau în excursiile cu familia.

O pădure sănătoasă înseamnă o planetă sănătoasă. Iar o planetă sănătoasă înseamnă oameni sănătoși. Merită să ne protejezi!

Articolul face parte dintr-o campanie a Dino Parc Râșnov privind conștientizarea importanței protejării naturii.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa