De 1 iunie, ne jucăm de-a polițiștii în Orășelul lui Sunny (P)

Theodora Fintescu, redactor

Orășelul lui Sunny La noi în casă, de când copiii au început să se joace mult împreună, jocurile de rol sunt la mare căutare. La început, a fost ”de-a mama și copilul”: unul era mama, altul, copilul ce se jelea și smiorcăia în toate felurile, iar ”mama” îl alina, îi dădea pupici și-l legăna. Apoi, în toamnă, a fost ”de-a medicul”, când se ascultau reciproc cu stetoscopul de jucărie inspirând și expirând ”taaare și adâââânc”, iar apoi își prescriau rețete cu aerosoli și pufuri pentru gât.

În ceea ce mă privește, preferata mea a fost și este joaca de-a gunoierii, când copiii plimbă o cutie pe roți prin toată casă și adună ”gunoiul” de lasă casa lună. Ce-i drept, când începem să sortăm gunoiul, că suntem mari ecologiști, în cutie găsesc de toate: de la jucării, la cotoare de măr, fulgi de porumb, șosete, tigăi, bentițe, cătușe…

Jocul de rol nu este doar prilej de distracție, ci și de învățare, de dezvoltare a imaginației și a empatiei. Să te pui în pielea altcuiva, să creezi scenarii, să rezolvi probleme, să cooperezi pentru găsirea soluțiilor- iată câte lucruri poți experimenta într-un banal joc de rol.

În perioada aceasta, se joacă amândoi intens de-a hoții și polițiștii. Au un spirit al dreptății care mă uimește, tot ce nu e corect în familie se lasă cu încătușare și ameninințări cu închisoarea. Am împărțit inegal mâncarea în farfurii? ”Nu e coreeect, mami, nu e corect! El are 25 de boabe de mazăre și eu am doar 21. Nu e coreeect!” Nu mai spun cum fac când suntem în mașină și trece vreun pieton prin loc nesemnalizat ”Domnuleeee, nu e coreeect! Mami, uite ce face, pe unde traversează, nu e coreeeect”.

O joacă pe bune, cu costume și insigne

Și ca să înțeleagă mai bine cum e cu regulile și legea în societate și pe stradă, în weekendul care urmează ne vom juca de-a polițiștii în cadru organizat. Dacă ați fost la Sun Plaza cu cei mici, îl știți probabil pe Sunny, mascota locului. În ”Orășelul lui Sunny”, copiii devin medici, profesori, polițiști, coafeze, vânzători- fiecare după preferințe și pasiuni. Joaca e una serioasă, pentru că participanții primesc costume specifice, instrumente și indicații de la un profesionist adevărat pentru ca totul să pară cât mai real. În martie, copiii mei au participat la atelierul în care au învățat ce înseamnă meseria de medic, iar în 1 sau 2 iunie, în funcție de cum ne organizăm, vor participa la atelierul despre poliție și polițiști.

Participarea este gratuită, distracția, garantată!

Dacă aveți mici justițiari acasă, e un bun prilej să le arătați ce fac oamenii legii. Și ca să îi puneți în temă din timp, iată cum se vor desfășura lucrurile în ”Orășelul lui Sunny”: copiii vor fi întâmpinați încă de la intrare de ”polițiști” și vor primi uniformă și câteva informații de bază despre echipament: cătușe, insignă, baston. Vor urmări apoi un material video despre regulile de circulație pentru șoferi, pietoni, bicicliști, și despre importanța respectării semnelor de circulație și a normelor. Va urma proba practică, în care cei mici vor parcurge un traseu, pe mașinuțe electrice, respectând toate indicațiile și restricțiile de circulație ce apar pe parcurs. La final, pentru ca informațiile să se fixeze corect, vor colora și decupa planșe tipizate cu aceeași temă.

Pot participa copii de 4-12 ani, în serii de maximum 15, iar înscrierile se fac la fața locului, în intervalul 16.00- 20.00. Participarea este gratuită, distracția, garantată! Tot ce trebuie să faceți este să vă pregătiți pentru un weekend plin de ”nino, ninooo!”

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa