Independența trebuie încurajată! Lăsați copilul să facă singur cât mai multe lucruri!

Ramona Dinescu
independenta

Independența este absolut necesară pentru dezvoltarea oricărui individ. Avem nevoie să o dobândim încă din copilărie pentru a trece mai ușor prin toate situațiile și încercările pe care viața ni le oferă. Primii care ne pot încuraja să fim independenți sunt chiar părinții noștri.

Indiferent dacă ești un părinte experimentat sau te afli pentru prima dată în această postură, primii ani ai copilului tău reprezintă un motiv de mare fericire. Nimic nu este mai adorabil ca un copil de 2-3 ani care stâlcește cuvintele și zumzăie toată ziua în jurul nostru ca o albinuță. Ceea ce tu ca părinte trebuie să conștientizezi este faptul că nu mai ai un bebeluș, iar acele zile în care el părea neajutorat și complet dependent de tine, au trecut de mult. Încă din momentul în care copilul se ridică în picioare și se plimbă prin casă începe să-și revendice primii stropi de independență pe care tu trebuie să o încurajezi. Vei vedea că pare să aibă o energie inepuizabilă, uneori supranaturală, iar tu ca mamă te vei afla poate în situația în care te vei simți depășită de agitația lui și vei încerca să-l ții puțin în frâu ca să nu pierzi controlul.

Acum este perioada perfectă în care îți poți încuraja copilul să fie și mai independent. Chiar dacă micuțul nu este încă la vârsta grădiniței, el poate face o mulțime de lucruri singur, iar tu nu trebuie decât să-l ajuți să-și dea frâu liber acceselor de independență.

Cel mai inteligent lucru pe care îl poți face pentru a-l încuraja să fie independent este să înțelegi clar că acum el poate îndeplini anumite sarcini de bază, de unul singur. După un an, un și jumătate poate încerca să se spele singur pe dinți, se poate duce singur în pat pentru a se pregăti de culcare, poate chiar să adune câteva jucării sau să ridice rufele murdare de pe jos și să le pună în coș. Și mai sunt multe alte exemple de lucruri minore, dar importante. Așa că nu te teme să-i trasezi copilului tău sarcini potrivite vârstei lui deoarece vei avea surprize plăcute.

Iar dacă îi încurajezi de mic să facă anumite lucruri singur, îl pregătești pentru următorii ani de grădiniță și de școală și, de ce nu, pentru viața de adult.

Independența se câștigă în timp

Una dintre principalele reguli ale încurajării independenței copilului este aceea care spune că tu trebuie să te abții de la a face ceva ce știi că cel mic poate face singur. Așadar, dacă știi că poate să-și pună singur șosetele și pantofii, nu ai nici un motiv pentru care să faci tu asta în locul lui înainte de a ieși din casă. S-ar putea să-ți rezervi câteva minute în plus pentru această activitate, însă merită orice efort pentru a ajunge la scopul final și anume acela de a avea un copil independent care face lucruri singur ori de câte ori are ocazia.

Poți merge și mai departe pentru a avea un copil independent, și anume îl poți încuraja cu blândețe pe cel mic să facă unele lucruri care pentru el par intimidante sau înfricoșătoare. De exemplu, dacă copilul tău se teme să se cațere pe tobogan, îi poți spune că tu ești lângă el să-l susții și să-l ajuți și chiar să faci asta. La fel, dacă spune că îi este frică să meargă noaptea la toaletă, te poți ridica și merge cu el și să-i arăți că ești alături de el în întuneric și că nu i se poate întâmpla nimic rău. Are nevoie doar de susținerea și încurajarea ta. Doar așa va căpăta încredere în el și se va pregăti singur pentru viitoarele experiențe.

Toate aceste lucruri se vor întâmpla în timp, cu pași mărunți și numai cu suportul și ajutorul tău. Copilul nu va începe dintr-o dată să se îmbrace singur, la fel cum nu se va trezi într-o zi și va folosi singur toaleta. Pas cu pas, zi de zi, veți construi împreună independența, acest lucru important de care avem nevoie în fiecare zi.

Și, foarte important, ori de câte ori copilul reușește să facă ceva de unul singur, chiar și cel mai mărunt lucru, felicită-l și spune-i cât de mândră ești de el și de realizările lui.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa