Schimbări de făcut în casă când se naște un copil

Ramona Dinescu
copil geam curios deschidere

Când se naște un copil sunt multe schimbări de făcut în viață, multe dintre ele chiar în casă. Cu ce trebuie să începi, la ce să fii atentă și cât de importante sunt aceste schimbări, îți explicăm mai jos.

Schimbări de făcut în viață când se naște un copil

Am mai spus-o și o repet, când am rămas însărcinată, mă băteam cu pumnii în piept că viața mea nu se va schimba, că îmi voi păstra aceleași tabieturi și îmi voi vedea în continuare de program. Copilul ar fi trebuit să se adapteze, după capul meu, nu eu. Îmi spuneam „ce mare lucru? Dacă știm să ne organizăm, viața noastră nu are de ce să se schimbe”. Acum, cred că nu aveam nici cea mai mică idee despre ce urma să se întâmple, cred că nu am analizat nici măcar o clipă și nu mi-am imaginat cu practic avea să se întâmple. Deși, am știut de la bun început că nu voi avea nici un ajutor.

Ei bine, experiența mi-a arătat că mi s-a schimbat întreaga viață. Dintr-o dată nu am mai putut face nimic din ce făceam, fără să calculez cu 10 pași înainte totul. Dintr-o dată am văzut că sunt la dispoziția unei mogâldețe de 50 de centimetri și că joc numai după cum îmi cântă ea. Voiam să stau la cafea dimineața? Da, dar o făceam, dacă era timp, când bebe dormea, dacă nu dormea, săream peste cafea. Voiam să merg la shopping, puteam să o fac doar dacă tatăl copilului nu avea alt program și putea să mă înlocuiască. Și o sesiune la salonul de înfrumusețare trebuia bine planificată. Voiam să plecăm în weekend din București? Deja ajunseserăm niște fițoși pe care nimeni nu-i mai suporta pentru că puneam o mulțime de întrebări și condiții: locul în care mergem trebuie să fie bine încălzit, să nu fie prea zgomotos, să fie loc de pătuț în cameră, etc. Până și ora la care plecam cu mașina o alegeam în funcție de orarul de somn al copilului.

Schimbări de făcut în casă când se naște un copil

Schimbările ce apar în viață sunt inevitabile și trebuie doar să fim conștienți de ele. Practic însă, avem câteva schimbări de făcut în casă pentru când se naște un copil.

Înainte de toate trebuie să schimbi toată casa, așa că trage aer în piept, relaxează-te și apucă-te. Trebuie să știi ce îți dorești: vrei ca cel mic să aibă o camera a lui sau veți dormi în aceeași cameră. Oricare ar fi situația, trebuie să te apuci de mobilat și redecorat.

Mai apoi, primele câteva luni, poți sta liniștită, dar nu foarte, pentru că timpul trece repede și întreg căminul ar trebui adaptat pentru a fi cât mai sigur pentru o mogâldeață care se târăște prin casă.

Mai exact:

–          Prizele au nevoie de apărători.

–          Cuptorul ar trebui să aibă protecție pentru copii, astfel încât dacă pune mâna pe geam, să nu îl ardă.

–          Colțurile mobilelor au și ele nevoie de apărători speciale pentru copii.

–          De asemenea, sertarele pe care ar putea să le deschidă și în care să-și prindă degețelele ar trebui să aibă opritori.

–          Este nevoie de opritori și la uși, astfel încât să fii sigură că nu-și prinde niciodată mânuțele în ușă.

–          Obiectele de ceramică, cărțile sau alte obiecte casabile și periculoase trebuie urcate cât mai sus, cât mai departe de accesibilitatea copilului.

–          Lucrurile strălucitoare (copiii sunt niște mici coțofene), trebuie pitite în dulapuri pentru a nu le atrage atenția și pentru a nu-i face să se cațere.

–          Detergenții și alte substanțe periculoase, sau alte obiecte ce ar putea fi înghițite, (chiar și medicamentele) trebuie ascunse cât mai bine și niciodată lăsate la îndemâna copilului.

Trebuie să încerci să anticipezi orice mișcare a copilului și să vizualizezi în fiecare colț din casă potențialul pericol.

Și oricare ar fi situația, copilul mic nu trebuie lăsat nesupravhegheat. O clipă de neatenție, chiar și în cea mai sigură casă, te poate costa mult.

Vino să afli totul despre amenajarea camerei copilului de la specialiștii în design interior, Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, la Conferința ”Spațiul Copilăriei” din 17 noiembrie 2018. Detalii AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa