Trei jocuri de jucat în familie

Ramona Dinescu
copii parinti joaca

Jocuri de jucat în familie sunt acele board games pe a căror cutie scrie de la 4 la 99 de ani și reprezintă pasiunea noastră, mai nou. Iată recomandările unor împătimiți.

Când spun jocuri de jucat în familie mă refer la jocurile copiilor ce se pot juca într-o după-amiază de weekend, când afară nu este cea mai bună vreme de plimbare sau pentru alte activități outdoor. Am încercat o mulțime de jocuri, care mai de care mai provocatoare, care mai de care mai inspirate. La unele am râs de ne-am prăpădit și au trecut în topul preferatelor noastre, la altele ne-am poticnit puțin sau chiar ne-am plictisit. Cert este că dacă le avem pe cele preferate la îndemână, toți patru, putem petrece o după amiaza întreagă la masa de joc, fără să ne dăm seama când a trecut timpul.

Recomandările mele de jocuri de jucat în familie

Am făcut și un clasament al acestor jocuri și am urmărit câteva trăsături ale lor, caracteristici ce s-au mulat perfect pe tiparul nostru:

–          Să fie distractive

–          Să nu dureze mult căci copiii au 4 și 7 ani, deci se plictisesc repede

–          Să ne provoace să gândim

–          Să îi ajute pe cei mici la dezvoltarea anumitor abilități

–          Să reuțim să rămânem captivi minim 15 minute

Având în vedere cele de mai sus, le voi recomanda pe rând, de la numărul 3 la numărul 1.

Locul III – Marocco

https://www.magazinuldesah.ro/jocuri/joc-mikado-marocco-la-cutie-mediu.html

Este jocul copilăriei mele. Îmi amintesc și acum destul de limpede când în fiecare seară, când se oprea lumina, la lumina lămpii, jucam cu fratele meu și cu mama Marocco. Și acum am rămas cu senzația că fiind mai mic, râdeau de mine și pentru că nu era suficientă lumină mă păcăleau că am mișcat bețele atunci când eram convinsă că nu le mișcasem. Pentru cei care nu au jucat Marocco, regula este extrem de simplă: o mână de bețe ascuțite, se împrăștie la întâmplare pe masă și fiecare jucător trebuie să ridice câte unul, fără să le miște pe celelalte. Unele bețe sunt însemnate diferit ca să știm că au un număr mai mare sau mai mic de puncte. La final se numără punctele și cine are cele mai multe bețe, dar și cele mai valoroase bețe, acela e câștigător.

Acest joc dezvoltă atenția, răbdarea, îndemânarea și spiritul de observație și se poate juca în oricât de mulți jucători, vârsta minimă fiind un an.

Locul II – Mistigri

– https://www.jucariiteddies.ro/joc-de-societate-mistigri-janod-cu-33-carti-j02752/

Acest joc l-am descoperit absolut întâmplător, a fost unul dintre cadourile de la Moș Crăciun și de când l-am primit, acum vreo 2 ani, nu l-am mai lăsat din mână. Cartoanele sunt extrem de uzate și nu am mai găsit o variantă identică ca să-l înlocuim, însă acum, căutând să fac aceasta recomandare, am găsit una asemănătoare și de la una dintre firmele producătoare preferate de mine.

Regula jocului este extrem de simplă, seamănă cumva cu „Popa prostul”, pentru cei care își amintesc acest joc. Jocul are 32 de cartoane ce se împerechează două câte două (câte o pereche de animale: ex: mama urs cu tata urs) și un al 33-lea carton care nu are pereche. Se împart toate cărțile, se caută și se elimină perechile pe care le ai deja în mână, iar apoi se trage cu rândul câte o carte de la celălalt jucător. Cu cartea respectivă, formezi o pereche. Totul este să nu tragi cartea fără pereche, adică pe Mistigri, iar dacă o tragi să te rogi să ți-o tragă alt jucător, căci cine rămâne cu ea, a pierdut jocul. Este extrem de amuzant și stimulează multe dintre abilitățile copilului.

Locul I – Dobble

– http://www.regatuljocurilor.ro/incepatori-c-14/dobble-p-3.html

De la Crăciun, acest joc este numărul 1 în preferințele noastre. De fiecare dată când jucăm, râdem de ne tăvălim pe jos. Dar, ce mi se pare extrem de amuzant este că în tot acest râs, copiii sunt obligați să se concentreze și să fie extrem de atenți, însă nu simt că ar face nici cel mai mic efort.

Sunt 55 de cartoane pe care sunt tipărite 8 simboluri diferite care variază în dimensiune și aranjare de la o carte la alta. Se pot juca cinci jocuri cu acesta, însă noi am ales deocamdată unul singur: se împart cartoanele la toți jucătorii, iar un carton ajunge pe masă. De aici începe bătălia: fiecare întoarce câte o carte și trebuie să recunoască un simbol de pe cartea sa și cea de pe masă. Cel care a recunoscut primul simbol identic (același model, nu aceeași dimensiune), așează cartea peste cea de pe masă, iar ultima carte reprezintă reperul pentru următoarea carte. Cel care scapă primul de cărți este câștigător.

Este o bătălie la propriu căci dacă recunoști un simbol, este posibil ca până pui tu cartea jos, alt jucător să fi pus deja o altă carte, să fi fost mai rapid decât tine și să trebuiască să aștepți până ce recunoști următorul simbol.

Acestea ar fi recomandările mele de podium, însă, cu aceeași plăcere jucăm oricând un joc de memorie sau Activity sau Pantomime.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa