Vocea ta: 10 motive pentru care se claxonează la nuntă

Narcisa David
vacanta

Voi știți de ce se claxonează la nuntă?

Din Codul Rutier:

„Claxonul (avertizarea sonoră sau acustică)

1.1. Folosirea claxonului este obligatorie ori de câte ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat.

1.2. Claxonatul este interzis:

  1. a) la o distanţă mai mică 25 m faţă de cei cărora li se adresează
  2. b) În zona de acţiune a indicatorului „Claxonarea interzisă” „

De ce este folosit claxonul, în mod colectiv, la nunţi? Iată câteva motive posibile:

  1. Deşi în mod obişnuit este folosit ca înjurătură, la nunţi este folosit cu sensul opus, ca expresie a bucuriei. Maşinile chiuie, şoferii sunt în “extaz” că nu vor consuma băuturi alcoolice.
  2. Evitarea unui pericol imediat: un fel de alarmă care declanşează celor implicaţi în eveniment aminintirile cu ce au de făcut: mirele să ia verighetele, mireasa buchetul, soacrele prăjiturile şi sucurile, naşii banii.
  3. Toată lumea să ştie: e timpul să fie admirat alaiul! Toate pensionarele să iasă la geamuri s-o vadă pe „AIA” de la etajul 4 care în sfârşit îşi mărită fata! De obicei momentul este acompaniat de un vesel lăutar.
  4. Să nu se piardă maşinile una de alta în drum spre Sfat, Biserică, Restaurant. Aici aş sugera necesitatea existenţei unei portavoci, prin care să strige numele mirilor, să ştie lumea după care alai să se ţină; sunt atât de multe nunţi, mai ales în perioada aceasta, încât există riscul ca într-un oraş precum Braşovul, cu multe sensuri giratorii să intri în el cu o nuntă şi să ieşi cu alta.
  5. Să acopere pornirile nervoase ale participanţilor la nuntă, bârfele fierbinţi de la o maşină la alta din acelaşi grup. „Ai văzut-o pe aia ce rochie are? Nici n-a fost pe la salon să îşi facă unghiile cu gel!” sau „L-ai văzut pe Bănel? A băut două pahare de ţuică la socru’ mare, trei de vin la naşi, iar la mireasă vişinată!” sau „La nunta mea ne-am încadrat în timpii programaţi; oamenii ăştia sunt dezorganizaţi!” Dacă toate astea ar fi auzite cu siguranţă petrecerea ar fi compromisă.
  6. Să se răzbune pentru toate claxoanele din weekendurile trecute pe care le-a primit de la alţii în timpane. Acum, clar şi răspicat e timpul fiecăruia să arate cât e groasă e, evident vocea claxonului propriu.
  7. Să frece nervii altora, nu neapărat în mod intenţionat şi premeditat, ci purtaţi de entuziasm copilăresc.
  8. Cu zgomote să alunge spiritele rele, privirile invidioşilor sau a acelora care par să fi băut limonadă şi se uită acru spre gălăgie.
  9. Să audă preotul din Biserica c-a sosit următoarea tură, să elibereze spaţiul din faţa Altarului.
  10. Să ştie cei de la restaurant să pornească muzica, să toarne şampania în pahare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa