Vocea ta. Băița de seară, momentul maxim de alint și iubire din familia mea (P)

Theodora Fintescu, redactor

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la relația dintre copiii mei și la dragostea pe care și-o poartă, am în minte două momente cheie, pe care nimeni și nimic nu mi le va scoate vreodată din minte și din suflet.

Venisem de la maternitate cu cel de-al doilea copil, iar fetița ne așteptase acasă, emoționată. Ea avea doi ani, iar băiețelul, trei zile. Toată după-masa a stat lipită ba de el, ba de mine, și ne mângâia, când pe unul, când pe celălalt. Toate poveștile pe care i le spusesem când mezinul era în burtică parcă acum începeau să capete alt sens în căpșorul ei. Toate cărțile pe care i le citisem despre formarea copilului, despre naștere, despre frați, o pregătiseră cumva psihic, nu însă și emoțional. Acum dădea frâu liber emoțiilor, și erau dintre cele mai frumoase. Mânuța ei mică pe căpșorul delicat al frățiorului- iată o imagine pe care niciun tablou din marile muzee ale lumii nu o egalează.

Pregătirea ritualului de seară

Seara, a venit și momentul băiței. Un adevărat ritual la noi în familie. Pentru că locuim la marginea Bucureștiului și avem apă de la puț, cu rezultate nu tocmai strălucite la analizele microbiologice, până la un an le-am făcut copiilor baie în apă de izvor, cumpărată. I-am pregătit bebelușului cădița, prosopul, șamponul, uleiul, hăinuțele, plus oale și olicioare cu apă, care mai caldă, care mai rece, să potrivim cum trebuie temperatura și să o mai creștem pe parcurs dacă e cazul. Am spălat-o pe mânuțe și pe sora cea mare, care avea să fie de mare ajutor la fiecare băiță de atunci înainte. Totul mergea perfect, eram patru, în sfârșit, ne era bine, eram fericiți și liniștiți.

Până să-l băgăm pe cel mic în apă. A început să țipe atât de tare încât prima noastră reacție a fost de-a dreptul de șoc: cum poate scoate un om atât de mic niște sunete atât de puternice? Apa era tocmai bună, îi verificasem temperatura și cu termometrul, și cu cotul. Puștiul nu era la prima lui băiță, îi făcusem cu asistentele și în spital. Și totuși, ceva l-a supărat și greu i-am mai intrat în voie.

Și pentru ca petrecerea să fie completă, s-a pus pe plâns și sora cea mare, cu sughițuri și suspine, de nu mai știam cum să ne împărțim și cum să-i gestionăm. S-au liniștit amândoi, ca prin minune, când am început masajul cu cremă și terapia cu vorbe dulci, șoptite, și cu pupici. Pentru masaj folosim tot produse Johnson, pentru că fiecare produs din gama JOHNSON’S® Baby este special creat pentru pielea delicată a bebelușului și dovedit clinic ca fiind delicat, blând și sigur pentru utilizare.

Am tras jaluzelele, am stins lumina și am aprins veioza, pentru a pregăti momentul somnului. Și, în acea lumină obscură, în acel moment, am avut parte de clipa de magie care a rămas pentru mine definiția iubirii dintre frați. Fetița cea mare, aplecată asupra boțului de om, îl dădea cu cremă și, printre sughițuri și suspine, îi spunea: ”Eti curauos, Tudou! Eti curauos!” (Ești curajos, Tudor!)

În familia noastră, băița de seară a fost, dintotdeauna, unul dintre cele mai importante momente de conectare cu copiii. Cât au fost bebeluși, băița începea devreme, la ora 19, când se întorcea soțul de la serviciu, iar ei mai aveau încă energie să savureze masajul cu cremă sau ulei, îmbrățișările calde, pupicii dulci din cap până în picioare.

Am folosit întotdeauna cele mai bune produse pentru pielea sensibilă a bebelușului, mai ales că eu am diverse alergii și știu că cei mici pot moșteni ușor de la mamă terenul atopic. Mi-au fost de mare folos produsele Johnson’s, pe care le folosesc și acum, când ei au crescut. Pentru că fiecare produs din gama JOHNSON’S® Baby este special creat pentru pielea delicată a bebelușului și a copilului și dovedit clinic ca fiind delicat, blând și sigur pentru utilizare. Aici vei găsi toate informațiile de care ai nevoie despre fiecare produs din gama noastră. Dacă ai nevoie să găsești ceva anume, poți folosi funcția de căutare de mai jos sau să filtrezi produsele după regim, vârsta bebelușului sau tipul de produs – pentru a găsi produsul cel mai indicat pentru nevoile tale și ale copilului tău.

Fiecare băiță e moment de dezmierdare, însă acum, după spălare, nu prea mai stau la pupat și mângâiat, ci se aleargă în pielea goală prin casă. Însă miros la fel, a bebeluș, ca în seara aceea de iulie, în care sora mai mare îl învăța pe nou- născutul frățior să fie ”curauos”.

Cum să alegeți produsele pentru bebeluși

E important să optați pentru produse prietenoase cu pielea copilului, care să răspundă cerințelor speciale ale vârstei: să îndepărteze impuritățile, să ajute pielea să-și mențină rolul de barieră împotriva microbilor, să nu irite pielea, scalpul și ochișorii. E bine de știut că pielea bebelușilor este mai subțire decât a adulților și, chiar dacă are un conținut mai mare de apă, nu are o și capacitatea de hidratare pe măsură. Însă produsele de calitate pot preîntâmpina uscarea, precum și riscul de infecții.

De ce este important ritualul de seară?

Studiile au arătat că ritualul de dinaintea somnului, care include băița, masajul și activități făcute în liniște, îl ajută pe cel mic să doarmă mai mult și mai bine. Ritualul acesta reduce stresul celui mic și sporește atașamentul față de părinții lui.

Mai mult decât atât, conform cercetărilor, stimularea multisenzorială în primii ani de viață are importanță majoră în dezvoltarea creierului. Iar ritualul de seară îi atinge fiecare simț în parte:

  • Simțul tactil, unul dintre cele mai dezvoltate încă de la naștere: atingerile părintelui au mare impact asupra dezvoltării emoționale, cognitive, sociale.
  • Văzul: contactul vizual direct cu cel mic asigură premisele unei bune comunicări
  • Auzul: Să-i vorbești copilului este esențial pentru dezvoltarea rapidă și corectă a limbajului. Să-i cânți în timpul băiței sau să-i descrii pur și simplu ritualul e o șansă bună să se familiarizeze cu vocea ta și să învețe cuvinte pe care, în câteva luni, se va chinui să le rostească.
  • Mirosul: produsele Johnson au un miros discret și delicat, pe care cel mic învață să îl asocieze cu relaxarea și confortul.
  • Gustul: prin repetiție, creierul copilului învață că după tot acest ritual urmează un alt moment favorit: cina.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa