Vocea ta. Bebelușeala și colapsul economic

TOTUL DESPRE MAME
Vocea ta. Bebelușeala, prima temă la Banca Mondială și forumurile economice internaționale

Tradusă politically correct prin educație timpurie/ early childhood education, bebelușeala nu mai este o temă de abordat prin parcuri sau la locurile de joacă, o preocupare doar a mămicilor, tăticilor, bunicilor. A devenit un topic al elitei economiei mondiale (masă rotundă Banca Mondială 2017, Forumul Mondial de la Davos 2017), iar, în România, importanți oameni de afaceri, centre de educație și corporații au început anul 2017 cu planuri de investiții în educația timpurie. De ce? Pentru că se alege praful de toată macroeconomia lor dacă nu crește calitatea în acest sistem.

Ambele domenii, educația și businessul, mi-au invadat spațiul preocupațional de mămică comunicatoare și  nu pot să aștept nașterea următorului meu copilaș fără să apuc a vă povesti ce timpuri ne așteaptă pentru copiii noștri dacă această mișcare reușește. Cuvânt cheie al viitorului: adaptare. Să-i învățăm să se adapteze și apoi să-i lăsăm pe mâna unor educatori care să știe să le păstreze această capacitate, care, de fapt, este o calitate principală pentru societatea viitoare, mediul profesional și politic.

De ce e abandon la facultate?

Totul a plecat de la o conferință organizată în luna mai de Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională – CEDP (cei care au reușit să scoată notele din clasele I-IV și să le înlocuiască cu calificative n.r.). Oamenii care au participat, au vorbit și au prezentat diverse studii despre educația timpurie au fost atât de implicați și au povestit cu atâta pasiune, încât titulatura de conferință mi s-a părut nedreaptă. ”Atenție, ignorarea calității în educația timpurie are consecințe vizibile chiar și la facultate! Mă refer la abandonul universitar masiv și la șocul acestei decizii pe care părinții par să nu și-l explice”, a fost argumentul dr. Doinei-Olga Ștefănescu, specialist CEDP, pentru a ne ține contactați la prezentarea ei. (O găsiți aici) Consecință: vrem mai mulți oameni educați, cu licență la dosar(nu atâția cât să atingem măcar media europeană), atunci să punem mâna si să investim în educația timpurie.

”Sprijiniți-i și dați-vă din calea lor, deoarece nu există copil care să nu poată învăța!”

Și iată că vine și zâmbetul, pardon, discursul american. Știți ce spun. Mark Alter, profesor de psihologia educației la Universitatea din New York, cel mai modest om din sală (îl concura, am aflat mai târziu, Radu Enache, fost președinte HP România, actual membru fondator al ReadyNeationRO), ar fi avut nevoie oricum de o abordare americană ca să transmită cât mai clar ”Importante sunt aptitutdinile! Dezvoltați-le pe acestea! Materiile la școală sunt doar unelte!”.

Căldura din ochii lui Mark demonstrează o viață de lucru cu copiii. Îl crezi ce spune. Încerci să și aplici. Cu frustrare, bineînțeles, pentru că una (la fel de grea) este să aplici recomandări de parenting și alta e să aplici recomandări de „dascăling”.

”Educația timpurie este cel mai probabil cel mai important pas în dezvoltarea unui individ, având în vedere că în primii 5 ani de viață se dezvoltă cea mai mare parte a neuronilor și se pun bazele arhitecturii creierului”, a explicat și Carmen Lica, directoarea executivă a CEDP. Iar Mark a conchis ”Sprijiniți-i și dați-vă din calea lor, deoarece nu există copil care să nu poată învăța”.

Colapsul economic și educația de la creșă

Uimit și el de prezența lui la conferința „Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României“, ediția a II-a, mai 2017, Mircea Coșea, profesor ASE, ne-a explicat de ce bebelușeala este în topul discuțiilor de business și de politici publice, cel puțin în România: ”Educația este cel mai important factor legat de economie. Economia, la rândul ei, în zece ani va intra în colaps dacă se va neglija educația”.

Articol scris de Rozica Olteanu, în parteneriat cu Școala Primară Step By Step și Grădinița Bambi din București

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa