Aproape că îmi pare rău că mi-am crescut copiii astfel încât să fie niște copii buni

Gabriela Maalouf
copil generos
Un copil bun și generos poate fi tratat exact invers de amicii lui, iar acest lucru îi întristează pe părinți. FOTO: Shutterstock

Scriu cu jumătate de inimă articolul acesta, atât îmi este de mare tristețea. Scriu cu jumătate de inimă pentru că nu vreau să supăr pe cineva cu aceste cuvinte, tocmai pentru că am învățat să fiu înțelegătoare cu fiecare om în parte, am învățat ca orice om este unic și nu poate răspunde de fiecare data așa cum ne dorim noi.

Același lucruri le-am insuflat și copiilor mei, să fie înțelegători cu fiecare persoană cu care intră în contact, să nu se supere când un copil exprimă o emoție negativă. Ba mai mult, să-i fie aproape. Și ce credeți? Din păcate, nu au parte de același tratament.

Unii copii nu se mai bucură de fericirea celuilalt, de reușita prietenilor, nu mai apreciază mulțumirile sincere, nu mai răspund când li se cere ajutorul si nu mai mulțumesc înapoi.

Copiii copiilor noștri vor fi cu adevărat empatici

Este o bătălie între generații și sper ca măcar copiii copiilor noștri să fie cu adevărat empatici față de ceilalți si buni cu ei, în același timp. Cum văd eu această luptă? Noi suntem generația care a fost obligată sa facă totul spre binele celorlalți, să nu deranjeze, să nu supere, să se calce în picioare, să-și înece orice sentiment, ca nu cumva să deranjeze.

Înfrânți sufletește, nu mai vrem ca ai noștri micuți să treacă prin aceleași traume, așa că ne-am documentat si supradocumentat și știm cum să facem să-i tratăm bine pe copiii noștri, să îi ajutăm să-și înțeleagă sentimentele, să nu le mai pună pe planul doi. Dar ne-am oprit aici! Ne-am concentrat atât de tare să îi învățăm să se înțeleagă, încât nu le-am mai explicat că si ceilalți oameni din jurul lor trec prin sentimente similare.

Noi, părinții, citim multe cărți, ne facem temele temeinic, dar de cele mai multe ori scoatem din context. La cursurile de parenting – chiar și cele susținute de mine – una dintre primele teme de discuție este gestionarea sentimentelor.

  • Aflăm că sentimentele, atât cele negative, cât și cele pozitive, sunt naturale și trebuie acceptate așa cum vin ele.
  • Discutăm despre realizarea unui vocabular al sentimentelor, cum să îi învățăm pe copii să dea nume sentimentelor pentru a le putea înțelege mai bine.

Să nu ne focusăm numai pe noi!

Totul sună bine, nu trebuie să oprim trăirile copiilor noștri, trebuie doar să îi ajutăm să conștientizeze ca sunt parte din ei. Foarte frumos, dar ceilalți? Și ei trec prin astfel de stări. Și părinții, bunicii, colegii de scoală, prietenii din parc. Dacă ne focusăm doar pe noi, e posibil să îi pierdem pe ceilalți din vedere și, la un moment dat, să realizăm ca și ceilalți ne-au pierdut de mult din viața lor.

Astăzi, chiar mi-a părut rău că fata mea e bună, că îi pasă de ceilalți, că e mereu atentă la ceea ce simt ceilalți copii. Mi-a părut rău în sufletul meu, evident, ei nu i-am spus nimic, dar am simțit că o doare când vede că altor copii nu le pasă. Replici de genul: Cum vrei tu!, Unde vrei tu!, Când vrei tu!, Dacă vrei tu! sunt replici scoase din context, citite în cărți bune pentru părinți. Nu ne putem opri acolo, trebuie să le insuflăm copiilor și plăcerea de a ajuta, de a face o faptă bună, pentru că ceva a ieșit cum a vrut prietenul lui.

Când aud copii răspunzând: “Da, dar nu este așa de tare, eu am ceva și mai interesant!” Nu că poate nu ar fi adevărat, dar nu ar fi mai frumos să auzi: ”Felicitări, mă bucur pentru tine. Și eu m-am simțit la fel când am reușit x. Vino să-ți arăt sau să-ți povestesc!”

Eu sunt cea mai mare susținătoare a sinergiei

Pe asta se bazeaza cursurile mele, atât cele de parenting, cât și cele de dezvoltare personală. Decât să-ți arăt ce defecte ai sau să fiu într-o permanentă stare de competiție cu tine, nu ar fi mai bine să facem în așa fel să fim sinergici? Adica să ne unim toate calitățile noastre pentru a forma o echipă puternică? Noi, oamenii, avem tendința să căutăm defectele și să încercăm să le corectăm. Ideal ar fi să găsim calitățile și să facem tot posibilul să le potențăm.

Știați că sinergia, în natură, funcționează cu adevărat eficient? Păsările zboară în V, sinergic, pentru că doar curentul ascendent format de acel stil de zbor le poate propulsa pe distanțe mai lungi, în timp mai scurt. Cei mai înalți pomi, sequoia, ajung la înalțimi atât de mari, tocmai datorită imbinării sinergice a rădăcinilor. Metalele în aliaj își cresc duritatea cu peste 40%, tocmai pentru că își îmbina sinergic calitățile. Eu propun să îi ajutăm pe ai noștri copii sa dezvolte prietenii sinergice!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa