Vocea ta. Ce înseamnă să petreci timp de calitate cu copilul și cum poți face asta

Psiholog Florentina Dumitru

Zilele astea a tot plouat, a fost frig și umezeală așa că în drum spre serviciu m-am oprit la un fast food celebru, nu-i spunem numele că oricum nu are nevoie de reclamă, și mi-am luat un ceai fierbinte să-mi încălzesc mâinile și să-mi schimb starea de spirit.
florentina dumitruÎn fața mea la doi metri distanță stătea o tânără familie.
Prezența mamei era pur decorativă. Femeia privea cu nesaț la câteva fotografii pe laptop-ul din fața ei. Tatăl era și el absorbit de ecranul telefonului mobil pe care îl butona energic. Puștiul lor nu avea mai mult de șapte ani. Era un pic somnoros și ținea în mâna stânga un sandwich iar cu mâna dreaptă împușca rațe pe tabletă. După cum ați observat din descrierea mea, cei trei „petrec timp de calitate” împreună…

Faptul că stau la aceeași masă într-o dimineață, faptul că servesc micul dejun împreună și că schimbă din când în când câteva cuvinte nu înseamnă că sunt cu adevărat conectați unul cu celălalt. Inițiativa ar fi fost lăudabilă în condițiile în care dispozitivele electronice ar fi fost lăsate acasă măcar pentru câteva ore.

Cât de important este să petrecem timp de calitate cu copilul explică dr. Laura Markham în cartea ei Părinți liniștiți, copii fericiți

Dar ce înseamnă timp de calitate petrecut cu copilul tău?

Unele dintre noi, mamele, am fi tentate să spunem că petrecându-ne toată ziua acasă cu copilul chiar asta facem! Suntem acolo trup și suflet, mintea noastră se învârte doar în jurul copilului și ne dedicăm lui în totalitate. Ei bine, nu e chiar așa! Mamele de bebeluși ar putea avea dreptate fiindcă atunci când copiii sunt atât de mititei ei chiar ne solicită atenția 100%. Dar când bebe crește situația e diferită.

Timp de calitate înseamnă să fii acolo trup și suflet alături de copilul tău, să-l asculți activ, să îi oferi toată atenția ta, să empatizezi cu el, să-l mângâi, să povestiți, să-i împărtășești emoțiile, să-l încurajezi, să-l liniștești sau să-i redai zâmbetul pe buze dacă e necăjit și cel mai important să vă jucați împreună!

Prezența ta activă face diferența între petrecerea timpului cu cel mic și petrecerea timpului de calitate

Când ești pregătită să lași în urmă grijile, când uiți că ai telefon, că ai cumpărături și facturi de plătit, când nu gătești, când nu speli vase, când nu te gândești la nimic altceva decât la ceea ce simte copilul tău, atunci poți spune că ești prezentă 100% aici și acum, ancorată în realitate, dăruindu-i puiului tău toată atenția necesară.

Iată câteva idei pentru a petrece timp de calitate!

Când îl pregătești pentru grădiniță, deși sunteți amândoi somnoroși și fără chef, ar fi bine să râzi și să glumești cu el, și să te coborî la nivelul lui. Copilul va asocia pregătirile de plecare cu momente frumoase petrecute în compania ta ca mamă. Grădinița n-ar mai fi așa un monstru înfiorător dacă am fi relaxați, încrezători și bucuroși în prezența copilului mai ales când îl pregătim de plecare.

Când sunt mici, copiii se bazează mai mult pe emoții și mai puțin pe judecată așa că ai grijă ce-i transmiți puiului tău la nivel emoțional.

Dacă dis-de-dimineață îl duci pe pitic la grădiniță, profită și caută să te conectezi cu energia lui… întrebă-l și vezi cum se simte, vezi dacă-i morocănos ce nu-i convine de fapt, dovedește empatie și ascultă-l cu atenție. Pune-te în locul lui pentru câteva momente și așa o să simți ce simte el.

Același lucru trebuie făcut și pe drumul de întoarcere. Copilul trebuie încurajat să povestească chiar dacă nu e prea vorbăreț. Atenție, conversația nu trebuie să sune a interogatoriu! Alege cu grijă întrebările și adaptează-le nivelului lui de înțelegere și de interes.

Un alt exemplu pentru a petrece timp de calitate cu copilul este chiar servirea mesei împreună, dar să nu luați exemplul familiei pe care v-am descris-o mai sus.

E de preferat ca măcar o dată pe zi întreaga familie să ia masă împreună. Fiecare să povestească cum a fost ziua lui, să-și mărturisească planurile pentru zilele ce vor urma și chiar să facă împreună planuri de viitor implicând pe toată lumea, de la cel mai mic la cel mai mare.

Un alt exemplu ar fi implicarea copilului în activitățile casnice curente. Când mama are treabă la bucătărie să îi dea și copilului ceva de făcut, să spele legumele, să se joace cu un pic de aluat, să fie și el implicat în proces. Mama trebuie să îi vorbească micuțului și să îi ofere detalii despre tot ceea ce se petrece în fața lui și chiar să îi ceară părerea când e cazul.

De departe, cea mai frumoasă activitate pe care o poate întreprinde o mamă cu copilul ei este joaca! Jucați-vă jocul lui preferat, încurajați-l să facă ceea ce îi place, învățați-l să joace pentru propria plăcere și nu neapărat pentru a câștiga! Multe lecții de viață pot fi prezentate copilului în joacă. Astfel, mintea lui se deblochează, emoțiile ies la suprafață și cu ajutorul mamei poate învăța să le gestioneze, să le accepte și mai apoi să le elibereze.

Experiența de zi cu zi se manifestă în viața copilului și are impact direct și concret în viața lui.

Citirea unei povești în fiecare seară înainte de culcare se traduce tot în timp de calitate petrecut cu copilul. Uneori, micuțul preferă mereu și mereu aceeași poveste. Părintele se miră și nu înțelege.. pentru el este plictisitor însă copilul are nevoie de rutină, are nevoie să știe deja ce se va întâmplă în povestea respectivă, îi dă senzația că poate controla lucrurile și îi aduce siguranța de care atâta nevoie. Puteți să jucați în această poveste având roluri diferite și să îi oferiți pe rând copilului șansa să fie puternic, să preia controlul.

Timpul petrecut cu copilul tău e cel mai frumos dar pe care îl poți face micuțului.
Dacă adaptezi timpul petrecut împreună nevoilor lui și te raportezi la dorințele lui, atunci țintă e atinsă.

Fie că vă plimbați împreună ținându-vă de mână, fie că faceți sport împreună, fie doar stați de vorbă pe o bancă, în parc copilul se va simți văzut și auzit un lucru vital pentru dezvoltarea lui armonioasă și sănătoasă.

Cât de important este să petrecem timp de calitate cu copilul explică dr. Laura Markham în cartea ei Părinți liniștiți, copii fericiți

Firește că vă iubiți copilul, însă el are nevoie să i se dovedească lucrul acesta prin acțiunile concrete pe care le întreprindeți cu și pentru el. Copilul trebuie să simtă iubirea, iar acest lucru se realizează cel mai ușor prin simpla prezența a părintelui în viața lui.

Mai trebuie precizat un lucru: dacă aveți mai mulți copii, fiecare dintre ei trebuie să petreacă timp de calitate cu părinții lui. Pe rând, mama și apoi tatăl vor trebui să-i acorde prioritate și îl trateze ca și când ar fi „preferatul” lor. Nu uitați, fiecare dintre copii are nevoie să fie „primul”.

Împreună, dar și cu fiecare separat, părinții trebuie să ofere iubire necondiționată, iar asta se traduce prin timp de calitate petrecut împreună!

Pe Florentina Dumitru o găsiți și pe blogul ei, ESENTIALLE.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa