Vocea ta. Ce îl înveți pe copil despre încredere când adulții din jurul lui mint?

Marina Rosenfeld

Să știi ce îl înveți pe copil despre încredere este o provocare mai mare decât ai crede.

-Știi ce am învățat astăzi la școală, mama?

Ridic din sprâncene mirată… Mă aștept să-mi spună ceva de la matematică.

-La educație civică am învățat despre încredere și am citit povestea cu Petrică, pe care nu l-a mai crezut nimeni după ce a mințit și a tot strigat „Lupul! Lupu!” îmi spuse extaziat.

Subiectul încrederii în ceilalți nu îi este nou. În lumina unor evenimente recente sau mai vechi la care a asistat direct sau indirect la încălcări ale cuvântului dat –minciuni de-a dreptul -ale unor persoane pe atunci apropiate familiei, David a devenit din ce în ce mai interesat de subiect.

A trebuit să-i dau multe explicații despre ce înseamnă să ai încredere în cineva sau cum cineva poate să-ți trădeze încrederea. Cred că cel mai greu pentru el este să înțeleagă că nu mai poți să acorzi încrederea cuiva care te-a dezamăgit profund.

Cum îi învățăm pe copii despre încrederea în ceilalți?

Specialiștii sunt de părere că trebuie să oferim copiilor exemple potrivite cu vârsta lor.

Pentru preșcolari

Cele mai potrivite sunt fabulele cum ar fi „Petrică și lupul”. Copiii înțeleg foarte ușor că minciuna și încrederea în ceilalți se exclud reciproc. Nu poate exista încredere atunci când minți. Trebuie să puneți accentul pe povești sau desene animate în care personajele au următoarele calități:

  • Sunt oneste
  • Se conformează regulilor
  • Își onorează promisiunile
  • Nu sunt răutăcioase
  • Nu se ating de lucrurile altora

Aceasta este baza până la vârsta școlară; noi, românii, pomenim mereu de cei șapte ani de acasă, deși sunt sigură că în anturajul vostru se regăsesc destui oameni care par să nu-i fi trăit.

Ce îl înveți pe copil despre încredere în clasele primare

Sunt potrivite explicațiile despre ce înseamnă să ai încredere în cineva şi în capacitatea acestei persoane de a nu ne răni, de a fi cinstită și sinceră.

Asta îi explicam copilului meu: că atunci când ești prieten cu cineva și te bazezi pe o promisiune pe care ți-a făcut-o, acesta trebuie să o ducă la capăt. Sau, dacă nu, măcar să aibă decența de a-și cere scuze, scuzele lasă loc de reluare a relației (poate) când și dacă rănile s-au vindecat. David a văzut și cazul în care scuzele au fost înlocuite de trufie și prostie crasă. A fost dezamăgit și el și m-a întrebat dacă aș mai putea să iert. Mă tem că nu. Iar asta ne-a condus la o altă discuție despre iertare.

Încrederea este aspectul primordial într-o relație. Când ne încredem în ceilalți, ne dezvăluim și devenim vulnerabili, le dăm celorlalți libertatea de a face ce cred cu încrederea noastră. La fel și noi când primim încrederea cuiva, înseamnă că ne-am dovedit, cel puțin aparent, demni de fi de încredere, cinstiți și buni prieteni.

Discutați cu copiii despre cât de importantă este încrederea între prieteni și mai ales în familie. Puteți urmări împreună filme în care este vorba despre încredere, fie ea și trădată. Povestiți despre ce ar fi putut face personajele diferit.

Ce îl înveți pe copil despre încredere în gimnaziu

Copiii au ajuns la vârsta la care încep să-și facă prieteni și automat învață pe propria piele ce înseamnă să ai încredere în cineva. Dar e ocazia perfectă pentru părinți de a afla ce calități au prietenii copiilor lor și dacă sunt considerați demni de încredere.

Arătați-le copiilor că au și ei astfel de calități, că sunt demni de încredere pentru că, de exemplu, chiar dacă au spart lampa, au avut curaj să recunoască fapta.

Acum câteva zile, copilul meu a venit de la școală și mi-a spus sincer și direct că nu a știut la testul de științele naturii, că nu s-a descurcat. E prima dată când recunoaște din prima și fără ocolișuri, când nu se ascunde. I-am spus că îmi pare rău că nu s-a descurcat, cu siguranță trebuia să aprofundeze lecția, dar că apreciez că a spus adevărul și că e demn de încredere, pentru că e sincer.

Conform Universităţii din Illinois, un părinte trebuie să îndeplinească câteva condiții pentru ca un copil să aibă încredere în cei din jurul său și în primul rând în părinți:

  • Să creeze un mediu sigur pentru copiii mici, să se asigure că înlătură pericolele și că reduce riscul de accidente la minimum.
  • Să stabilească reguli simple  cu, instrucțiuni simple :” Nu atinge!” Arde!” „Mângâie frumos cățelul!” Vino înăuntru!”
  • Să fie consecvenți
  • Să-și țină  promisiunile. Nu mințiți copiii. Nu vă puteți aștepta la încredere și sinceritate din partea lor, dacă voi nu faceți efortul de a fi corecți și de a vă onora promisiunile.
  • Să fie un exemplu pentru ceilalți
  • Să nu ia lucruri ale copilului fără să-i ceară voie și să le returneze pe cele împrumutate
  • Să stabilească o rutină. Un program de masă, de somn, de recreere urmat cu consecvență îi dau copilului sentimentul de stabilitate. El este sigur de sine și poate anticipa ușor ce urmează.
  • Să urmărească filme împreună cu copilul și să discute despre ceea ce li s-a întâmplat personajelor. Folosiți aceste clipe ca pe niște momente de învățare extrem de valoroase. Procedați la fel cu lectura.

Alte sfaturi venite de la site-uri de mămici recomandă alte aspecte importante:

  • Oferiți-le copiilor un model

Felul în care vă gestionați relațiile de prietenie în fața propriilor copii le servește de model. Dacă sunteți implicați în relații în care v-au fost înșelate așteptările și v-a fost trădată încrederea, puneți-le punct. Sigur că e dificil să pui punct unei relații de prietenie, dar e important, pentru că asta le transmite un mesaj important copiilor.

Aşa am făcut şi eu. Mi-au trebuit aproape 40 de ani ca să învăț că eu valorez mult, că merit respect, că merit să nu fiu mințită și că oamenii trebuie să-și țină promisiunile pe care mi le fac.

Dar, mai presus decât orice, copiii mei merită în jurul lor oameni care să îi iubească și să îi respecte ca pe niște ființe valoroase ce sunt. Iar eu sunt datoare să îi înconjor de oameni cinstiți, demni de încredere.

  • Vorbiți-le deschis despre încredere

Dacă încrederea în ceilalți este o valoare importantă, vorbiți-le copiilor despre ea. Când se poartă foarte responsabil, răsplătiţi-i pentru că este o dovadă că sunt de încredere.

  • Încurajați prieteniile care implică încredere

Ca părinte, aveți multe de spus despre prietenii copiilor. Încurajați-i să-și facă prieteni demni de încredere și să nu fie prieteni cu cei care nu sunt. Un exemplu ar fi prietenii care nu pot să-și asume vina pentru propriile greșeli și mint aruncând vina pe copilul dumneavoastră. Există, din păcate, mulți copii care se folosesc de minciună pentru a scăpa de consecințele acțiunilor lor, sacrificându-și fără scrupule cei mai buni prieteni. Dar nu este niciodată vina copiilor, ci a părinților, care nu au pus capăt unor comportamente deviante (minciuna, manipularea) și nu i-au învățat despre valoarea cinstei și a încrederii.

Maturitatea unui părinte se dovedește și prin exemplul viu pe care îl oferă copilului său. Manualul de educație civică de clasa a treia spune așa: „ A avea încredere într-o persoană înseamnă a fi sigur de cinstea și sinceritatea cuiva, adică a ști că te poți baza pe adevărul vorbelor și faptelor sale.”

Aveți astfel de persoane în viața voastră și a copiilor voștri? Atunci valorizați-le! Nu aveți și sunt exact contrariul? Atunci e cazul să le trimiteți înapoi, cel puțin în clasa a treia, ca să învețe ce înseamnă să fii demn de încrederea cuiva și că respectarea cuvântului dat este o datorie morală.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa