Cum protejez ficatul copilului în perioadele în care e bombardat de medicamente (P)

Theodora Fintescu, redactor
copil care ia medicamente

Cum protejez ficatul copilului. De un an și jumătate de când copilul cel mare merge la grădiniță, am cam învățat cum e cu ciclicitatea bolilor de sezon. De toamna până primăvara dă-i cu viroze, otite, pneumonii și amenințări de streptococ betahemolitic, când scăpăm de acestea vin amenințările de varicelă (anul acesta a lovit tare și rujeola, însă am fost liniștită pentru că are vaccinul făcut), pentru ca în perioada caldă să-și facă de cap Gură- Mână- Picior și bolile de natură gastrointestinală. Printre toate acestea, hop și niște viermișori intestinali, care se iau atât de ușor în comunitățile de copii.

În primul an de colectivitate săream efectiv de la un tratament la altul, de ajunsesem să-l văd pe pediatru mai des decât pe propriii părinți, mai ales că aproape tot ce pescuia copilul cel mare de la grădiniță prelua după câteva zile și fratele mai mic.

Ca o nefericită purtătoare de hepatită cronică B ce sunt, mă sperie enorm efectul tratamentelor mai mult sau mai puțin agresive asupra ficatului copiilor mei. Chiar și la o viroză banală, la care sunt nevoită, din cauza febrei, să le dau antitermice timp de trei zile, mi-e teamă de ”suferința” ficatului. Tratamentul cu ibuprofen alternat cu paracetamol face bine pe de o parte, dar atacă ficatul pe de altă parte. De altfel, se știe că paracetamolul e unul dintre cele mai toxice medicamente pentru ficat, din cele administrate frecvent copiilor. De aceea, este foarte important să respectăm cantitățile de medicament recomandate de medic și să nu mărim dozele după ureche.

Cum protejez ficatul copilului. Siropul cu efect antioxidant

De efectul antibioticelor, nu mai spun. Sunt extrem de eficiente în majoritatea situațiilor, dar și agresive cu celulele hepatice. Știu, ficatul se reface, iar pediatrul copiilor mă tot încurajează spunându-mi asta, însă, admite și el, când să se refacă dacă bombardamentul este, în perioadele de vârf, aproape continuu?

 

Toate substanțele ingerate de organism sunt prelucrate la nivelul ficatului, această mică uzină a organismului care, în perioadele supraaglomerate, ar avea nevoie de ajutor. Soluția, în cazul copiilor mei, după ce au împlint un an, a fost Alinan Stoptoxin, un sirop cu puternic efect antioxidant, care se recomandă pentru funcționarea normală a ficatului și protejarea celulelor hepatice față de efectul nociv al substanțelor toxice. În paranteză fie spus, siropul combate și efectele aditivilor alimentari și pe cele ale fumului de țigară, ceea ce mă face să stau mai liniștită când copiii stau câte o săptămână la bunici, care sunt mari amatori de tutun. Chiar dacă nu fumează în casă și nici în apropierea copiilor, fumul li se impregnează în haine și ajunge și la nasul celor mici, oricât de vehement ar nega asta bunicii.

Nu ezitați să ajutați organismul copiilor să facă față atât bolilor, cât și agresiunii tratamentelor, mai ales în perioadele în care bolile se țin lanț. Iar pentru ca ficatul să-și facă bine treaba, respectați cu sfințenie dozele și intervalele orare pentru tratament recomandate de pediatru.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa