Vocea ta. De ce să nu iasă și copiii în stradă, la proteste? Opinie de copil:„Să-i ia taurii în coarne!”

De 8 zile, România protestează încontinuu! N-am mai văzut românii atât de uniți! Și-au adus și copiii cu ei, ca să le predea, pe viu, o lecție de democrație. Cum pot fi unii împotriva acestui lucru? De ce să nu iasă și copiii în stradă, la proteste?

Românii sunt în stradă. Scandează. #Rezistă. S-au săturat. S-au scârbit de atâta corupție și batjocură. Își iubesc țara și nu vor s-o părăsească, de aceea simt că trebuie s-o apere. S-o apere de lideri îngâmfați care cred că pot scăpa cu basmaua curată indiferent de ce fac, chiar și atunci când aprobă legi peste noapte.

Și atunci, când simți că sângele îți curge năvalnic prin vene, când simți că trebuie să faci ceva pentru viitorul tău, pentru viitorul copilului tău, poți să stai cu mâna-n sân? Poți să rămâi indiferent? Poți să stai la căldură, acasă, în timp ce alții strigă pentru tine, îndurând frigul, rezistând ore întregi în stradă?

Când vezi la televizor mulțimea de oameni din Piața Victoriei îți dorești, instinctiv, să fii și tu printre ei. Iar când copilul tău te vede că te uiți cu atâta atenție la știri, chiar dacă până acum n-o făceai aproape deloc, cum să nu-i explici, pe înțelesul lui, ceea ce se întâmplă? Cum să nu-i spui adevărul despre țara lui?

– Mami, știi ce o să le fac eu politicienilor ăia răi?
– Ce, mami?
– O să-i duc afară din țara asta undeva unde sunt tauri ca să-i ia în coarne! O să-i concediez! Dar numai pe ăia răi, nu și pe cei buni.

Iată cum și pentru un copil de 6 ani e limpede: politicienii care-și permit să facă ce vor ei trebuie pedepsiți și concediați. Nu e greu.

Ordonanța s-a abrogat, dar lumea n-a plecat din stradă! Și cum ar putea să plece? Ce au făcut acești politicieni nu trebuie trecut cu vederea!

Dacă un angajat ar fi făcut o mare prostie, fără să știe angajatorul și apoi când e prins ar zice doar: „OK, renunț la prostia mea”, de mâine ar fi la biroul lui, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? În niciun caz! La fel și aici, românii nu mai pot avea încredere într-un guvern care dă legi după cum îi convine, care își permite să facă ce vrea, ignorându-ne sau considerându-ne o masă de oameni proști, care n-au habar de ce fac ei.

Protestul copiilor, în imagini. Cea mai frumoasă lecție de democrație | FOTO

„După faptă, și răsplată” – așa spune un proverb românesc. Cei care au complotat această tâmpenie de lege, care scoate corupții din închisori, trebuie să-și asume responsabilitatea.

Mă bucur să văd românii uniți. Mă bucur să văd că suntem mulți dintre noi care ne iubim țara și nu le permitem politicienilor s-o strice cum vor ei. Și mă bucur să-i predau această lecție de democrație copilului meu. Cum altfel va învăța el să apere ce-i al lui, să ia atitudine când este luat în bătaie de joc, să aibă simț civic?

Foto: Alina Dan

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă un LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație