Vocea ta. Să nu strigi niciodată în preajma copiilor: “Să știi că te las și plec!” sau ”Divorțăm!””

Să nu strigi niciodată în preajma copiilor: “Divorțăm!” sau “Să știi că te las și plec!” dacă nu înțelegi sensul acestor cuvinte, habar n-ai de efectele devastatoare asupra copiilor, dacă-ți pasă de copii, și, mai ales, dacă nu ești sigur că așa o să se și întâmple.

Nu mai arunca vorbe la întâmplare doar ca să-ți rănești și să-ți destabilizezi partenerul cu care nu te mai înțelegi, și ține cont de sentimentele oamenilor mici, pentru că, să știi, mințile lor croșetează scenarii pe care nu cred că ți le poți imagina.

Nu există traumă mai mare pentru copil ca atunci când își aude părinții strigând unul la celălalt că divorțează.

Nu există o dimineață mai grea pentru un copil ca atunci când se dă jos din pat și, cu pași grei și sufletul frânt de durere, se îndreaptă spre camera părinților ca să vadă dacă mai sunt și nu au plecat.

Nu există un copil mai nefericit ca cel care adoarme suspinând de teamă că mama și tata poate se despart.

Nu există un univers mai dărâmat ca al unui copil ai cărui părinți își strigă unul celuilalt că vor divorța.

Nu cred să existe un sentiment de vinovăție mai mare decât cel al unui copil care se întreabă cum să facă el să fie mai bun, mai cuminte și mai ascultător pentru ca tata și mama să nu se mai certe din cauza lui.

Nu există o confuzie mai mare pentru un copil decât aceea de a nu pricepe de ce mami și tati se ceartă.

Nu există un proces mai dureros de conștiintă legat de loialitate și alegeri. “Pe cine să aleg? Pe mama sau pe tata? Îi iubesc pe amândoi!’’

Ah…. cuvintele noastre aruncate la repezeală atunci când nu mai facem față situațiilor ieșite de sub control. Cuvinte care, de multe ori, fără să ne dăm seama, transmit mesaje ce pot destabiliza în viitor echilibrul emoțional al copilului.

logo supermamiciPuteți citi mai multe articole scrise de Zoita R. pe blogul supermamici.com

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație