Vocea ta: Sacrifică-te! Dăruieşte!

Gabriela Maalouf
gabriela-maalouf-totul-despre-mame

Sacrifică-te fără regrete în relația cu copilul tău și dăruiește tot ce e mai bun!

Din ce în ce mai des auzim: ”Mi-am sacrificat viața pentru tine! Timpul liber, dorințele, nevoile, resursele, obiceiurile, libertatea mea de a fi om!”

”Dar de ce faci toate astea?” mă trezesc câteodată întrebând o persoană, parcă ajunsă la capătul puterilor.

”O relație de cuplu funcțională necesită compromis, trebuie să las de la mine, altfel pierd, pierdem amândoi!”

”Să fii părinte înseamnă sacrificiu! Trebuie să te sacrifici pentru binele copilului tău!”

Dacă ne uităm bine peste toate aceste răspunsuri, nobile de altfel, în spatele cărora se ascund doar intenții pozitive, realizăm ca sunt doar generalizări, convingeri limitatoare. Pentru a putea trece peste anumite afirmații pe care le facem cu cea mai mare credință, nu este nevoie decât de întrebări:

”Cine a spus asta? Cum știi ca ăsta este adevărul? Ce s-ar întâmpla dacă nu ai mai face toate acestea?”

La un moment dat, dacă ne gândim la motivația care ne împinge spre anumite acțiuni, realizăm ca de fapt viața noastră a ajuns să fie plină de compromisuri, și nu de sacrificii.

Care este diferența dintre sacrificiu și compromis?

La baza lui, cuvântul ”compromis” are valoare pozitivă. Definiția de astăzi face referire la o înțelegere între două persoane, bazată pe concesii reciproce. Așadar, oamenii au ajuns să dea ceva de la ei, pentru a ”conviețui” în termeni amiabili. Dar nu toți dau părți egale și de aici se naște frustrarea, pierderea de energie.

Dar cuvântul ”compromis” a luat naștere în alt mod. Prefixul ”con”, ” com” are înțeles de ”împreună cu”. Așadar, oamenii își faceau promisiuni unii altora: com+promis ( latina, com+ promittere), nu pierdeau nimic, nu dădeau unii mai mult și alții mai puțin, nu pierdeau lucruri de valoare. Din acest motiv, cei care nu respectau promisiunile deveneau ”compromiși – cu reputația pătată”.

În zilele noastre, compromisul nu este o situație ”câștig-câstig”. Este cineva care decide benevol să piardă ceva, de cele mai multe ori fără să anunțe, spre binele tuturor. Neavând o înțelegere prealabilă, este posibil ca respectivul compromis să nu fie apreciat.

”De unde era să știu că tu făceai lucrurile alea forțat? Credeam că îți place să faci toate acele lucruri!” ar putea veni un răspuns, nici măcar răutăcios, poate mai degrabă ignorant.

Compromisul de această natură nu are ce căuta într-o relație, într-o familie. Acesta nu poate crea altceva în afară de frustrare, durere, fie pentru cel care pierde, fie pentru cel care câștigă fără muncă.

Comunicarea este, în schimb, esențială. Comunicarea dorințelor noastre și gestionarea promisiunilor pe care le facem familiei noastre. Să păstrăm promisiunea bilaterală din compromis, iar nu durerea pierderii unei singure părți din ecuație.

Sacrifiul, pe de altă parte, are un sens mult mai nobil. Reprezintă renunțarea voită spre bunăstarea semenilor. Sacrificiul este confundat cu suferința. Dar sacrificiul este plin de dragoste necondiționată, este de natură sacră (latina: sacrificare- a face ceva sacru).

Sacrificiul declarat, în special, cel prin care specificăm cât de greu ne este, ne-a fost, cât de mult am suferit, este un șantaj emoțional, din care ne dorim să obținem ceva.

Sacrificiul unei mame nu este renunțarea la ea, nu înseamna suferința ei

Sacrificiul mamei este DARUL pe care îl face ea copilului ei. Darul cel mai de preț este dragostea ei necondiționată, DAR ce o aduce mai aproape de SACRU,  de absolut.

Familia împlinită este bazată pe compromisuri: promisiuni făcute unii altora, în egală măsură, comunicate, negociate, înțelese și asumate. Sacrificiul, în schimb, este o treaptă superioară, ce ține de suflet, de spiritualitate. Sacrificiul vine când suntem pregătiți, când ajungem la un anumit nivel de înțelegere a propriei ființe, când renunțarea la noi nu mai doare, ci înalță.

Sacrificiul  nu are vârstă, moment și nu poate fi impus. Este un act benevol ce împlinește, unește ființa cu forța pozitivă a universului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa