Vocea ta: „Sunt însărcinată!”, „Și când te măriţi?”

Marina Plugăraşu
cel mai bun test de sarcină
Care este cel mai bun test de sarcină? Ți le prezentăm pe toate cu plusuri și minusuri.

Sarcina și măritișul. Sau cum e când anunți că ești însărcinată, dar nu ești măritată.

Și când te măriți? Aceasta a fost prima întrebare la care m-am văzut nevoită să răspund aproape tuturor celor care mă cunosc, mai mult sau mai puțin, și cărora le-am dat marea veste. Cea mai mare si cea mai importantă veste din viața mea: că aștept un copil!

Și pentru că nu am auzit întrebarea doar o dată sau doar de la o persoană, m-am gândit să răspund. Am atâtea răspunsuri că nici nu știu în care să cred mai mult. Câteva variante ar fi: niciodată, anul viitor, când va fi fetița suficient de mare să își aducă aminte, când o să avem timp, după ce ne cumpărăm casă… Și îmi mai vin chiar acum în minte alte câteva răspunsuri.

Sarcina și măritișul. Lumea părinților e împărțită în două categorii: părinții căsătoriți și cei necăsătoriți

Dar de ce încerc să răspund? Poate pentru că, deși suntem în secolul 21, deși societatea e foarte avansată în gândire, lumea părinților e împărțită în două categorii: părinții căsătoriți și cei necăsătoriți.

Un bărbat și o femeie care se iubesc și care s-au hotărât să trăiască împreună întreaga lor viață – asta e una din definițiile căsătoriei, pe care am citit-o undeva. Sunt perfect de acord și mă regăsesc 100% în aceste cuvinte. Dragostea și dorința de a sta împreună sunt motivele pentru care doi oameni se căsătoresc. Nu pentru că e vremea, nu pentru că stau împreună de câțiva ani și, mai ales, nu pentru că au un copil. Recitesc definiția de mai sus și îmi dau seama că totul se rezumă la o formalizare: ”ca să fiu în rând cu lumea”, cum ar spune mama.

„Ce o să îi spună copilului când o să crească și o să pună întrebări?”

Nu de puține ori am auzit fraze de genul „Au un copil, dar nu sunt căsătoriți.” sau „Ce o să îi spună copilului când o să crească și o să pună întrebări?” sau „Dacă a rămas însărcinată, ce mai așteaptă?” sau „Un copil trebuie să știe că are o mamă și un tată, că are o familie”.

Pentru mine, toate aceste fraze sunt echivalentul  a „Dacă ai rămas însărcinată, suportă consecințele!” Aproape că îmi vine să râd. Sau să plâng. Încă nu stiu dacă mă distrează sau mă înspăimântă ce aud prin parcuri unde copiii se adună să se joace și mamele să mai dezbată subiecte împreună.

Sarcina și măritișul. Un copil nu este urmarea căsătoriei, si nici invers

Când se va renunța la această judecată? Când vom fi cu adevărat liberi în gândire? Când nu vom mai fi nevoiți să răspundem celorlalți? De ce  trebuie facem anumite lucruri ”pentru că ești mamă” sau tată? În viziunea mea, totul este diferit. În categoria „trebuie pentru că ești mamă”, eu scriu: să fii empatică, răbdătoare, calmă, iubitoare, ascultătoare, sinceră.

Nu vreau să îmi mint copilul, de aceea ne vom căsători când o să simțim nevoia. Vreau ca ea să știe că părinții ei s-au iubit de la început și se vor iubi mereu. Vreau să crească cu convingerea că un copil nu este urmarea căsătoriei, si nici invers. Vreau ca ea să asocieze cuvântul familie cu dragoste, respect, prietenie, echipă. Vreau să învețe că a fi mamă nu e egal cu a fi soție. Sunt două misiuni, pe cât de frumoase, pe atât de diferite. Vreau să aleagă ea ordinea misiunilor in viață. Să aleagă cu inima si creierul ei.

Revenind la căsătoria noastră, dacă vom oficializa această relație frumoasă, n-o vom face pentru că așa trebuie, pentru că avem un copil sau pentru că trebuie să nu mai fiu subiectul de discuție la parc…

Marina Plugărașu

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa