Vocea ta: Activități pentru copii în Brașov

Irina Panfile

Ce activități educative pentru copii găsim în Brașov?

Brașovul este o destinație ușor accesibilă pentru familiile din întreaga țară și cunoscută în special datorită centrului istoric și a pârtiilor de schi.

Părinții au un rol esențial în educația copiilor, iar vacanțele petrecute împreună cu familia sunt o completare firească a procesului de învățare. Excursiile le dau ocazia celor mici să cunoască viața oamenilor din culturi și medii diferite, să aibă contact direct cu flora și fauna descrisă în manualele de științe ale naturii sau să-și dezvolte abilitățile artistice. Copiii devin astfel mai cultivați, mai sociabili și mai sănătoși.

Iată alte câteva activități pe care le puteți face împreună cu copiii în Brașov:

Pe cărări de munte

Vacanța la munte este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care părinții le pot oferi copiilor lor. Aerul curat, pădurile de conifere, apa proaspătă de izvor și peisajele frumoase ne sunt dăruite de natură pentru ca noi să ne putem bucura de aventura montană. Mersul pe munte este una dintre activitățile care îi ajută pe copii să-și tonifice organismul, să dezvolte un psihic sănătos și să devină independenți. Mai mult, pădurile de brad, pin sau molid eliberează uleiuri volatile sub forma aerosolilior naturali care sunt eficienți în tratarea bronșitei, pneumoniei, sinuzitei sau amigdalitei.

În funcție de vârsta copiilor se pot alege trasee cu dificultate și durată diferite. Din oraș se pot face drumeții ușoare pornind de la Pietrele lui Solomon din cartierul Șchei, de la Aleea După Ziduri până la Turnul Alb sau pe Aleea de sub Tâmpa. Cei mai avansați pot opta pentru traseele montane din Masivul Postăvaru (Poiana Brașov), Masivul Piatra Mare (Dâmbu Morii), Munții Bucegi (Bran) sau Munții Piatra Craiului (Zărnești). Echipamentul trebuie să conțină în mod obligatoriu bocanci, șapcă, jachetă și cremă de protecție solară, iar pentru copiii foarte mici se poate folosi un rucsac de munte de tip port-bebe.

La herghelie

Ce copil nu adoră căluții? Vizita la herghelie este un bun prilej pentru cei mici de a cunoaște îndeaproape aceste minunate animale. În împrejurimile Brașovului sunt mai multe centre de echitație cu posibilități de cazare care oferă cursuri de călărie și dresaj, drumeții călăre, dar și spectacole și concursuri ecvestre. Astfel de centre sunt în Poiana Brașov, Râșnov, Stupini și Sâmbătă de Jos.

La cetate

Experiențele personale și contactul direct cu monumentele istorice completează perfect cunoștințele dobândite la școală. Vizitarea cetăților medievale și a bisericilor fortificate săsești din Brașov și din localitățile conexe este o adevărată lecție de istorie în aer liber. La Cetatea Brașov, Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Cetatea Rupea se organizează periodic festivaluri medievale cu turniruri cavalerești, prințese și vrăjitoare, dansuri și costume de epocă, iar la Biserica Neagră și bisericile evanghelice din Prejmer și Hărman sunt săptămânal concerte de orgă. Copiii pot participa la ateliere de pictură și teatru medieval sau la concursuri distractive de spadă, buzdugane și tir cu arcul.

Spectacole pentru copii

Gusturile culturale se formează încă din copilărie, iar excursia la Brașov poate fi și o incursiune în lumea muzicii și a teatrului. „Frumoasa din pădurea adormită”,„Degețica” sau „Gulliver în Țara Piticilor” sunt doar o parte dintre concertele pentru copii susținute de Opera din Brașov în fiecare miercuri de la ora 11.00. De asemenea, Teatrul Arlechino și teatrele independente, Strada și Albinuțele, au în toate zilele de weekend spectacole inspirate din peste 30 de povești românești și străine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa