Alina Vîlcu

Am cu mine 13 ani de arhitectură, 5 ani de publicitate și 4 ani de Visuri la Cheie. Toate experiențele acestor ani, dar mai ales aceea de a fi mamă, m-au condus către un moment și un loc în interiorul meu de unde împărtășesc idei despre cum poți trai viața mai plin de semnificație, într-un spatiu care să te îmbogățească.

Parcursul meu ca arhitect mi-a arătat că design-ul casei nu este un domeniu care aparține strict specialiștilor. Dacă ai informațiile corecte, si pasiune pentru design, îți poți configura singur o casă care să te reprezinte, să te primească călduros atunci când vii de la birou obosit și în care copiii tăi să crească armonios.

Locul unde vei găsi idei inspirate

Îmi propun să creez aici un loc unde vei gasi mereu inspirație, idei noi și trucuri pentru a te transforma în designerul casei tale. Lumea se schimbă cu o viteză amețitoare, suntem într-o fuga continuă pentru a reuși să facem tot ce ne propunem (sau ce își propune societatea pentru noi), uităm deseori să ne uităm conștient la tot ce ne înconjoară și luăm de bune idei care nu ne aparțin. Trăim la limită și întrebarea „Ești fericit cu viata ta?” ne lasă de multe ori blocați, asta în cazul în care nu dăm un răspuns automat „DA”.

În acest context, avem nevoie de o casă în care să ne regăsim pe noi, să ne conectăm cu familia, să ne bucurăm de lucruri mici pentru că alegem să o facem. O casă în care să fie un „cuib” în adevăratul sens, un loc care ne hrănește și ne inspiră.

Nu este nevoie de mulți bani pentru a avea o casă care să ne însuflețească

Felul în care arată locul în care trăim ne aparține. Îl putem modela, cu resurse mai mici sau mai mari, astfel încât să ne însuflețească. Și vreau să dărâm mitul conform căruia ai nevoie de mulți bani să îți faci un interior frumos. Pentru că, de exemplu, culoarea unui perete care ne îndeamnă la reverie în dormitor, sau felul în care pică lumina dimineții în camera copilului când acesta se trezește sunt lucruri la îndemâna oricui.

Secretele unei amenajări reușite

Am întalnit case somptuoase, în care sunt îngropați mulți bani și care te fac să te simți ca la muzeu, străin. Și am întâlnit case simple, în care nu a intrat niciodată un designer și care au o căldură și o pace care te învăluie subtil. Cred că secretul unei amenajări reușite este de o face să pară că nu a existat mâna unui designer. Cu zone care se întrepătrund firesc, nematematic, cu culori care se îmbină armonios, fără o regulă aparentă și mai ales fără un stil anume. Nu cred în stiluri. Cred că fiecare casă este unică și reflectă personalitatea celor care o locuiesc. Și este uman și frumos să fim o combinație de trăsături, așa cum și casa noastră este.

Mai este un secret pe care casele frumoase îl au: sunt dinamice, integrează natural nevoia noastră de nou, se schimbă prin rearanjarea obiectelor fără a-și pierde din coerență și armonie. Așa cum este viața: o continuă schimbare, o trecere de la ceva către altceva, prin transformare și reinventare.

Fericirea acasă este și la îndemâna ta

Știu că design-ul are capacitatea de a fi un răsfăț și un refugiu, un spațiu în care te joci și te conectezi cu copilul liber din tine. Asa că îmi propun ca “Acasă cu Alina Vîlcu” să îți dea inspirația și uneltele necesare ca să te simți confortabil să faci asta.

Aș vrea apoi să te scot din zona de home design și să te conduc în tot ce înseamna design și să învățăm împreună să trăim simplu și frumos. Pentru că fericirea acasă este mult mai la îndemână decât credem. Iar casa de vis nu trebuie să fie o fantezie la care ne gândim din când în când, dar nu îndrăznim să îi asociem un timing, casa de vis poate fi acum și aici.

Am învățat la emisiunea Visuri la Cheie că poți face lucruri la care nici nu visai, că poți accesa resurse interioare de care nici nu știai că exista și că lucrul care te împinge înainte este curajul. Curajul de a îndrăzni să te exprimi. Mai întâi, ai nevoie de liniștea care te duce în inima ta, de unde curajul te scoate afară prin idei absolut nebănuite.

Am trăit asta în cele patru sezoane Visuri la Cheie, în multele momente în care credeam că inspirația mi-a secătuit, că nu mai am putere și că oboseala mi-a anesteziat toate emoțiile. Și am trăit miracolul ideilor noi și a lucrului în echipă care creează rezultate surprinzătoare. Și acum știu că toți putem face asta!

Te invit să încerci. Să nu te oprești din a căuta și a-ți delecta mintea în căutarea ideilor noi. Și de a încerca terapia lucrurilor făcute manual. Abajururi de lampă, decorațiuni de perete, jucării împreună cu copilul tău sau chiar mici obiecte de mobilier. Sentimentul de a face ceva cu mâna ta este greu de descris. Este ceva de care din păcate ne-am îndepărtat din ce în ce mai mult pe măsură ce ne-am apropiat de tehnologie și consumul facil.

Nu uita că tu dai valoare obiectelor și adevăratul suflet al casei este familia.

Mamă, soție, prietenă, fiică, soră

Despre mine, în afara de arhitectură, design, Visuri la Cheie și publicitate: sunt mama lui Tudor, soție, prietenă, fiică, soră. Mă descopăr în permanență prin relații. Tot ce fac are legătură cu oamenii care mă înconjoară. Sunt pasionată de tot ce este vizual și creativ. Uit de trecerea timpului căutând idei pentru proiectele de la birou, schițând pe un colț de hârtie, sau bricolând și combinând haine. Mă exprim prin felul în care mă îmbrac, cum arată casa și biroul meu. Învăț mereu. Învăț trăind și nu citind. Învăț observând procesele din interiorul meu.
Iubesc natura, în special marea, și Asia. Fac kitesurf, yoga, meditație, ski, snowboard si dansez. Dansez mereu. Gătesc, cos, tricotez și merg duminica la biserica din cartier. Lucrez mereu, chiar și în vacanță, pentru ca îmi place ce fac. Cam în fiecare an merg la un retreat de yoga sau meditație. Am o relație de love-hate cu telefonul mobil și mașina. Îmi plac vinul și mâncarea buna. Sunt ecologistă: fac compost, compar cât de mult pot produse vrac, promovez în proiectele mele soluții prietenoase cu natura, visez să îmi cultiv legumele și fructele într-o grădină mare. Urăsc plasticul. Recontextualizez cât de mult pot.

Am momente în care sunt copleșită, mă apucă disperarea, în care mă frustrează haosul în care trăim, dar și momente în care simt viața ca fiind un cadou de la Dumnezeu. Mă întorc mereu la sentimentul de recunoștință. Pentru faptul de a fi sănătoasă și de a avea o familie frumoasă.