10 avantaje ale laptelui matern

Știți care sunt cele 10 avantaje ale laptelui matern?

Laptele de mamă este o adevărată minune, creat de natură special pentru bebeluşi. Fiind o masă completă pentru cei mici, laptele matern susţine din plin dezvoltarea celui mic. Alăptarea poate fi un scut împotriva infecţiilor şi a unor boli cronice şi contribuie la o dezvoltare ideală în primii ani de viaţă ai bebeluşului. De asemenea, contribuie şi la construirea unei relaţii solide între tine şi cel mic. Beneficiile alăptării sunt vizibile atât pentru mame, cât şi pentru copii. Şi să nu uităm de faptul că laptele matern este organic.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Majoritatea mamelor pot alăpta, mai ales dacă au parte de informaţii corecte, sprijin şi înţelegere.

Mai jos, iată câteva motive pentru care experţii spun că laptele matern este hrana naturală perfectă pentru bebeluşi:

1. Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşul are nevoie în primele şase luni de viaţă. Bebeluşul tău nu are nevoie de altă hrană în afară de laptele matern care e uşor de digerat. Atât colostrul – laptele secretat imediat după naştere – cât şi laptele matern matur conţin anticorpi şi alţi agenţi care îl protejează pe bebeluş de infecţii şi boli, printre care amintim enterocolita, infecţiile tractului respirator sau ale urechii şi diabetul de tipul 1.

2. Laptele matern are o compoziţie secretă. Deşi există multe companii care încearcă să reproducă formula laptelui matern, acesta nu poate fi duplicat. Laptele matern este un ţesut viu cu multe caracteristici menite să protejeze împotriva anumitor boli, cu acizi graşi care încurajează dezvoltarea sistemului nervos.

3. Alăptarea este importantă pentru văzul copiilor, pentru dezvoltarea vorbirii şi pentru întărirea musculaturii mandibulei şi a gurii. Studiile spun că alăptarea scade riscul de moarte infantilă subită, sindrom cunoscut sub prescurtarea SIDS.

4. Laptele matern se adaptează la nevoile bebeluşului. El se schimbă chiar în timpul alăptării: la început este apos şi potoleşte setea, apoi vine laptele bogat, cremos şi plin de grăsimi bune care potoleşte foamea celui mic. Laptele se schimbă şi în timpul perioadei de lactaţie, pe măsură ce bebeluşul răreşte orele de masă.

5. Gustul laptelui matern se schimbă în funcţie de alimentaţia ta, ceea ce înseamnă că un copil alăptat e posibil să accepte mai uşor gusturi noi când trece la mâncăruri solide.

6. Contactul piele pe piele din timpul alăptării încurajează crearea unei legături emoţionale între tine şi micuţul tău şi stimulează hormonii care sunt responsabili de producţia de lapte. De asemenea, oferă încredere, siguranţă şi confort pentru cei mici.

7. Alăptarea este igienică. Dacă îl hrăneşti pe micuţ direct de la sân, nu mai e nevoie de sterilizarea sau dezinfectarea echipamentului. Tot ce trebuie să faci, în cazul în care mulgi lapte matern, este să speli pompa de sân odată la 24 de ore. În pauzele dintre şedinţele de alăptare echipamentul poate fi ţinut în frigider.

8. Alăptarea este comodă. Nu trebuie să sterilizezi biberoanele, să cureţi tetinele sau să fierbi apa ca să pui laptele praf, pe care să-l pui apoi la răcit sau să-l încălzeşti.

9. Şi mamele au de câştigat atunci când alăptează. În cazul femeilor care îşi hrănesc micuţii pe cale naturală, riscul de a face osteoporoză sau diabet de tip 2 este mai scăzut. Mai mult, alăptarea poate ajuta proaspetele mămici să revină mai repede la silueta de dinainte de sarcină.

10. Şi nu în ultimul rând, marele avantaj al alăptării este că laptele matern este gratuit.

În final, alăptatul e alegerea fiecăreia, dar merită să fii informată înainte să iei o decizie. Dacă decizi să nu alăptezi, nu te învinovăţi: şi formulele sunt o hrană potrivită, cu nutrienţii necesari copilului tău. De asemenea, dacă suplimentezi cu formulă, nu înseamnă că alăptarea trebuie să fie oprită. 

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()