10 superalimente pentru mamele care alăptează

Ramona Dinescu

Superalimente sunt denumite acele alimente extrem de nutritive care, odată introduse în dietă, aduc numai beneficii pentru sănătate. Mamele care alăptează au nevoie de aceste alimente pentru a transmite mai departe nutrienții de care are nevoie bebelușul.

O mamă care alăptează nu are timp pentru a urma o dietă ca la carte, nu poate sta ore întregi să combine alimentele astfel încât să se asigure că își asigură zilnic suportul nutrițional de care organismul său are nevoie. De aceea, specialiștii de la thebump.com au întocmit o listă cu 10 superalimente la îndemână, alimente excelente pentru valențele lor nutriționale.

Superalimente: ovăzul

fulgi de ovăz

Ovăzul reprezintă o categorie de cereale integrale complet naturale, bogate în fibre. Un bol de cereale cu ovăz îți va ține de foame multă vreme după micul dejun și poate ajuta la creșterea depozitului de lapte matern. În plus, ovăzul este bogat în fier, iar anemia cauzată de lipsa fierului din alimentație este una dintre problemele cu care se confruntă mamele ce alăptează. Atenție însă ce fel de ovăz folosești! Citește eticheta de pe ambalaj ca să nu fie acel ovăz semipreparat cu extra zahăr sau sare.

Superaliment: migdalele

Migdalele nu numai că reprezintă o sursă bună de proteine, ci sunt și o sursă excelentă de calciu. Și fiecare gram de calciu în plus ajută. Mamele care alăptează ar trebui să consume zilnic 1000 de mg de calciu, asta deoarece laptele pe care ele îl produc este bogat în calciu și dacă acesta nu provine din dieta ta, se va extrage din depozitele tale interne ce se găsesc la nivelul oaselor sau dinților. Atenție mare însă să nu ai alergie la migdale și dacă vreun membru al familiei tale a avut alergie la nuci/alune sau migdale, nu ar trebui să consumi cel puțin până ce copilul nu împlinește 3 luni.

Superalimente: caisele

Caisele sunt bogate în fibre, vitamina A, vitamina C și potasiu, toți nutrienți esențiali. Dacă mănânci caise, crește nivelul de prolactină, acel hormon care îi spune organismului tău să producă lapte. Alege caisele proaspete, nu cele din compot, pentru că acestea conțin zahăr adăugat. De asemenea, caisele deshidratate sunt la fel de nutritive și ușor de pus în geantă pentru o gustare în afara casei.

Dacă vrei să afli mai multe despre alăptare, îți recomandăm Ghidul de alăptare, scris de specialiști, pe care îl găsești pe shop.totuldespremame.ro

Superalimente: somon

Acest pește gras, extrem de gustos, ar putea fi carnea perfectă pentru mamele ce alăptează. Este bogat în proteine și conține cantități mari de acizi grași esențiali, extrem de importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.

Superalimente: iaurtul

Umple-ți frigiderul cu iaurt pentru că acesta conține atât proteine, cât și calciu. Atenție însă, deoarece unele mame trebuie să se abțină de la a consuma produse lactate, dacă bebelușul este diagnosticat cu intoleranță la proteina laptelui de vacă. Semnele care indică o astfel de alergie sunt regurgitările frecvente, diaree, scaun cu sânge, iritații, tuse și respirație șuierătoare.

Superalimente: fasolea

Fasolea este bogată în fibre, fier și proteine și poate fi extrem de benefică pentru sistemul tău digestiv. Este adevărat că uneori balonează imediat după masă, însă medicii garantează că aceste gaze nu trec în laptele pe care copilul îl consumă.

Superalimente: spanacul

Spanacul este chiar supranumit alimentul ideal pentru mamele ce alăptează. Și nu numai spanacul, ci toate legumele cu frunze de culoare verde închis precum broccoli sau mangoldul. Conțin foarte mulți nutrienți și sunt surse suplimentare de calciu. Se pot mânca crude, în salate, sote sau în compoziția pastelor sau a altor feluri favorite de mâncare.

Superalimente: curmalele

Curmalele sunt alte alimente bogate în calciu care se pare că ajută la creșterea producției de lapte matern din moment ce ajută la creșterea nivelului de prolactină ca și caisele. Curmalele reprezintă un desert natural bogat în fibre.

Superalimente: semințele de susan

Semințele de susan conțin calciu și reprezintă o sursă excelentă de fibre, fier, magneziu, fosfor, cupru și mangan. Le poți consuma la micul dejun cu iaurt sau alte cereale, în salate de legume sau de fructe.

Superalimente: orezul brun

piure de orez pentru bebelusi

Ar trebui să uiți de orezul alb. Orezul brun este mai sănătos deoarece conține mai multe fibre și alți nutrienți. Carbohidrații complecși precum orezul brun sau ovăzul ajută la menținerea stării de sațietate după masă și la o constantă a nivelului glicemiei din sânge.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa